Demonstrație de forțe NATO: În premieră, portavionul britanic Queen Elizabeth și cel francez Charles de Gaulle au efectuat exerciții comune în Marea Mediterană

Demonstrație de forțe NATO: În premieră, portavionul britanic Queen Elizabeth și cel francez Charles de Gaulle au efectuat exerciții comune în Marea Mediterană
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Demonstrație de forțe NATO: În premieră, portavionul britanic Queen Elizabeth și cel francez Charles de Gaulle au efectuat exerciții comune în Marea Mediterană

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Cele două portavioane ale forțelor militare britanice și franceze – HMS Queen Elizabeth şi FS Charles de Gaulle -, alături de avioane F-35B, Rafale și Hawkeye, au acționat pentru prima oară împreună în Marea Mediterană, într-o demonstrație de forțe aliate, informează NATO și Marina Regală Britanică prin intermediul unor […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Cele două portavioane ale forțelor militare britanice și franceze – HMS Queen Elizabeth şi FS Charles de Gaulle -, alături de avioane F-35B, Rafale și Hawkeye, au acționat pentru prima oară împreună în Marea Mediterană, într-o demonstrație de forțe aliate, informează NATO și Marina Regală Britanică prin intermediul unor postări publicate pe Twitter.

“Aliații NATO în acțiune”, consemnează Alianța, în postare de pe rețeaua de socializare.

Într-o postare separată, Marina Regală Britanică a notat că HMS Queen Elizabeth și FS Charles de Gaulle “au lucrat împreună pentru prima dată, oferind o demonstrație impresionantă a puterii navale și aeriene anglo-franceze”.

De asemenea, navele și avioanele lor au efectuat o serie de exerciții în Marea Mediterană, mai arată sursa citată.

Portavionul HMS Queen Elizabeth se află la prima sa dislocare operațională cu ocazia exercițiului Steadfast Defender 21 al Alianței Nord-Atlantice, care se desfășoară de la Oceanul Atlantic, în Portugalia și până la Marea Neagră, în România.

Exercițiul Steadfast Defender, care se desfășoară în perioada 12 mai – 22 iunie 2021, este cel mai mare exercițiu NATO din acest an. Acesta are ca scop testarea pregătirii și mobilității militare a Alianței, forțele fiind desfășurate pe uscat și pe mare, din America de Nord până în regiunea Mării Negre și în largul coastelor Portugaliei.

Exercițiul implică, de asemenea, desfășurarea în România a forței de reacție foarte rapidă a NATO, formată din 4.000 de soldați, și simularea deplasării rapide a forțelor și echipamentelor aliate în întreaga Europă. Steadfast Defender 2021 este primul test la scară largă al structurii de comandă adaptate a NATO, cu implicarea celor două noi comandamente ale NATO – pentru Atlantic în Norfolk, Virginia, și pentru logistică în Ulm, Germania.

În ce privește portavionul HMS Queen Elizabeth, acesta urmează a fi trimis, cu ocazia primei sale desfășurări operaționale, și în Asia-Pacific, o regiune considerată drept noul teatru al operațiilor militare globale și de confruntare între SUA și China.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta