Deputat USR PLUS: Am înghiţit ditamai broscoiul. Am desfiinţat SIIJ-ul, dar avizul CSM e o relicvă de spaţiu ex-sovietic

Deputat USR PLUS: Am înghiţit ditamai broscoiul. Am desfiinţat SIIJ-ul, dar avizul CSM e o relicvă de spaţiu ex-sovietic
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Deputat USR PLUS: Am înghiţit ditamai broscoiul. Am desfiinţat SIIJ-ul, dar avizul CSM e o relicvă de spaţiu ex-sovietic

( Andrei Popescu – TheEpochTimes ) Deputatul USR PLUS Tudor Benga a declarat că, amendamentul “superimunităţii” magistraţilor, care a convins UDMR-ul să nu blocheze în Camera Deputaţilor proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale, reprezintă o relicvă a “spaţiului ex-sovietic” şi o dovadă că nici guvernarea nu merge bine. În plus, deputatul se declară nemulţumit de faptul […]

( Andrei Popescu – TheEpochTimes )

Deputatul USR PLUS Tudor Benga a declarat că, amendamentul “superimunităţii” magistraţilor, care a convins UDMR-ul să nu blocheze în Camera Deputaţilor proiectul privind desfiinţarea Secţiei Speciale, reprezintă o relicvă a “spaţiului ex-sovietic” şi o dovadă că nici guvernarea nu merge bine. În plus, deputatul se declară nemulţumit de faptul că actuala coaliţie nu realizează “reformele mari” promise în campanie.

“Eu nu v-am minţit niciodată şi nici n-am de gând să încep acuma. De patru ani de când vă reprezint v-am zis cinstit de fiecare dată şi când am dat-o de gard şi când am repurtat victorii, şi când perspectiva era sumbră şi când aveam totuşi motive să fim optimişti dincolo de furtună. Nu v-am servit slogane şi punctaje şi nici n-am de gând să încep acuma. Aşa c-o să vă zic pe şleau şi ce s-a întâmplat azi cu desfiinţarea SIIJ-ului. Astăzi am înghiţit proverbiala broască din politică. De fapt am înghiţit ditamai broscoiul. Da, am desfiinţat SIIJ-ul, acest Frankenstein cu care Dragnea şi PSD-ul au vrut să pună definitiv justiţia cu botul pe labe. Însă avizul ăla al CSM-ului pe care l-am acceptat la schimb e tot o relicvă de spaţiu ex-sovietic care n-are nici în clin nici în mânecă cu justiţia independentă dintr-o ţară civilizată. De ce am făcut-o? Fiindcă am considerat totuşi că un pas înainte, cât de mic, e un pas înainte. Acestea fiind exprimate eu unul n-am de gând să înghit broaşte din două în două săptămâni”, a precizat Benga.

De asemenea, deputatul a afirmat că, deşi în sânul unei coaliţii de guvernare sunt necesare unele compromisuri, lucrurile nu merg deloc bine cu actualul Guvern.

“Nu doar că nu facem reformele mari, alea despre care am vorbit într-una în campanie, dar nici în guvernarea de zi cu zi nu stăm pe roze. Avem noroc cu Uniunea Europeană. Şi accesul la vaccin şi PNRR-ul sunt efectele norocului nostru istoric de a fi prins la timp trenul integrării europene. UE ne dă, dar nu ne bagă şi în traistă”, a continuat Benga.

Potrivit deputatului, autorităţile nu reuşesc să stabilizeze “cât de cât” cursul epidemiei de SARS-cov-2, ceea ce face să ne “învârtim în jurul cozii” cu măsurile necesare pentru valul trei.

“Sprijinul oferit mediului de afaceri, mai ales celui mic antreprenorial, este extrem de subţire, domenii devastate de criză precum Horeca, evenimentele sau cultura sunt în pragul disperării, iar oamenii nu mai au încredere în noi ca autorităţi şi prin urmare nici chef să respecte reguli pe care le văd drept arbitrare şi ineficiente”, a adăugat deputatul.

Totodată, Benga a transmis românilor să facă tot ce pot pentru a se proteja în faţa valului trei al pandemiei şi i-a asigurat că autorităţile nu sunt “surde” la apelurile lor, deşi uneori aşa pare.

“Nu există soluţie mai rapidă pentru coşmarul ăsta decât vaccinul. De două zile a crescut media zilnică de la cca 50.000 pe zi la cca 60.000, ceea ce e un semn bun. Avem nevoie să ajungem la 100.000 de vaccinuri pe zi şi am convingerea că o putem face în aprilie. Dacă ajungem acolo, atunci, la final de iunie, putem atinge masa critică de la care vaccinul să muşte cu adevărat din pandemie şi să începem încet, încet să revenim la o viaţă normală. Reconstrucţia va dura mult mai mult de atât, însă tocmai de asta cred că este important să vorbim pe şleau despre unde suntem. Fiindcă în clipa asta e o falie enormă între ce dăm din gură noi clasa politică şi ce simte naţia şi, dacă o ţinem tot aşa, o să ne ducem direct în gard. Iar asta ar fi o tragedie fiindcă chiar se întâmplă să avem, ca naţie, un context istoric mult mai favorabil decât am avut vreodată şi instrumentele la îndemână să o putem scoate la liman, chiar şi cu pandemie cu tot”, a conchis deputatul USR PLUS.

Reamintim că, după o dezbatere cu scântei, Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ). S-au înregistrat 171 de voturi “pentru”, 136 de voturi “împotrivă”, în timp ce doi parlamentari nu au vrut să voteze. Votul final pe acest proiect îl va da însă Senatul României.

Cel mai problematic aspect al proiectului îl reprezintă amendamentul depus de UDMR la proiectul de lege care prevede că trimiterea în judecată a unui magistrat să poată fi făcută doar cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii. Multe voci din sistemul de justiţie consideră că acest amendament creează o superimunitate pentru magistraţi, prin care riscă să se saboteze activitatea luptei anticorupţie mai mult decât ar fi făcut-o SIIJ până acum.

De altfel, peste 1000 de judecători şi procurori – printre care şeful DNA şi şeful interimar al DIICOT – au semnat memoriul intitulat “Magistratura curată nu are nevoie de filtre de impunitate!”, iniţiat de Asociaţia Forumul Judecătorilor, memoriu prin care magistraţii se declară împotriva introducerii prin lege a obligativităţii avizului CSM la trimiterea în judecată a magistraţilor.

Magistraţii transmit că amendamentul introdus în Parlament la proiectul de lege vizând desfiinţarea controversatei Secţii Speciale este inacceptabil într-un stat de drept şi scade încrederea publică în actul de justiţie, deoarece riscă să fie percepută ca o “garanţie a impunităţii” magistraţilor suspectaţi de corupţie sau ca o “superimunitate”. Totodată, magistraţii îi cer preşedintelui Camerei Deputaţilor să sesizeze urgent Comisia de la Veneţia şi GRECO cu privire la acest proiect legislativ.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta