DNA a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene al lui Dan Barna. E vizat însă într-o altă anchetă DNA

DNA a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene al lui Dan Barna. E vizat însă într-o altă anchetă DNA
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • DNA a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene al lui Dan Barna. E vizat însă într-o altă anchetă DNA

( Ana Ion – TheEpochTimes ) DNA a clasat pe 14 iunie 2021 dosarul de fraudă cu fonduri europene al fostului vicepremier USR Dan Barna, pe motiv că “fapta nu există”, se arată într-un răspuns al DNA din data de 22 septembrie 2021 la solicitarea G4media.ro. Pe de altă parte, potrivit Adevărul, DNA precizează că […]

( Ana Ion – TheEpochTimes )

DNA a clasat pe 14 iunie 2021 dosarul de fraudă cu fonduri europene al fostului vicepremier USR Dan Barna, pe motiv că “fapta nu există”, se arată într-un răspuns al DNA din data de 22 septembrie 2021 la solicitarea G4media.ro. Pe de altă parte, potrivit Adevărul, DNA precizează că numele lui Dan Barna apare într-o altă anchetă in rem privind posibile fapte de fraudare a fondurilor europene.

„Un dosar având la bază aspectele la care faceţi referire în solicitarea nr. 1025, respectiv sesizarea transmisă de DLAF, este în lucru pe rolul DNA – Structura Centrală, fiind începută urmărirea penală doar cu privire la faptă (“in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat”, a transmis DNA către Adevărul.

Revenind la dosarul clasat, potrivit G4Media, procurorii au comunicat următoarele:

„Nici din constatarea tehnico-ştiinţifică, nici din controlul DLAF nu au rezultat indicii privind nerespectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la procedurile de atribuire a contractelor de achiziţie publică şi nici cu privire la săvârşirea unor fapte de natură penală care să afecteze interesele financiare ale Uniunii Europene.

În consecinţă, după epuizarea cercetărilor, la data de 14 iunie 2021, a fost dispusă soluţia clasării în conformitate cu prevederile art. 16 alin. 1 lit. a („fapta nu există”) din Codul de Procedură Penală.

Considerentele pe care s-a întemeiat această soluţie au avut la bază faptul că, în urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe certe şi suficiente pentru a dovedi dincolo de orice îndoială rezonabilă că faptele pretins a fi săvârşite întrunesc condiţiile de tipicitate ale infracţiunilor investigate”, arată DNA în răspunsul pentru G4media.ro.

Dosarul lui Dan Barna a mai fost clasat o dată, pe 18 martie 2019, de către procurorii DNA Alba Iulia, dar pe 28 octombrie 2019, în plină campanie prezidenţială, şeful interimar al DNA de la acea vreme, procurorul Nistor Călin, a infirmat soluţia de clasare şi a dispus redeschiderea cazului.

Tot în octombrie 2019, ca urmare a unor articole de presă din Riseproject.ro, procurorii DNA s-au autosesizat şi au deschis un dosar penal care îl viza pe Dan Barna, competitor la acea vreme în cursa prezidenţială. Ulterior, cele două dosare – cel de la Alba, redeschis, şi cel deschis ca urmare a articolelor Riseproject.ro – au fost conexate, s-au efectuat cercetări şi pe 14 iunie 2021 s-a dispus clasare pe „fapta nu există”.

„La data de 18 martie 2019, procurorii din cadrul DNA – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus soluţia clasării.

La data de 28 octombrie 2019, procurorul şef adjunct al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a dispus infirmarea în întregime a ordonanţei de clasare, redeschiderea şi reluarea urmăririi penale, în această cauză. În cursul lunii octombrie 2019, având în vedere informaţiile apărute în publicaţia la care faceţi referire, procurorii anticorupţie s-au sesizat din oficiu cu privire la comiterea unor presupuse infracţiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene.

Ulterior, cele două cauze au fost reunite, iar în noul dosar, pentru completarea cercetărilor, s-a dispus efectuarea unei constatări tehnico-ştiinţifice de către specialişti din cadrul DNA şi a unui control de specialitate din partea Departamentului pentru Luptă Antifraudă – DLAF”, arată DNA.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta