Dominic Fritz (USRPLUS): Într-un parteneriat adevărat, un partid nu poate să aibă și funcția de prim-ministru, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților

Dominic Fritz (USRPLUS): Într-un parteneriat adevărat, un partid nu poate să aibă și funcția de prim-ministru, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Dominic Fritz (USRPLUS): Într-un parteneriat adevărat, un partid nu poate să aibă și funcția de prim-ministru, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților

( Lia Reman  – G4Media.ro ) Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care face parte din echipa de negociatori USRPLUS pentru formarea noului guvern, a declarat, vineri seara, că „într-un parteneriat adevărat” puterea trebuie împărțită și că un singur partid nu poate deține și funcția de prim-ministru, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților. ”Pentru că […]

( Lia Reman  – G4Media.ro )

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, care face parte din echipa de negociatori USRPLUS pentru formarea noului guvern, a declarat, vineri seara, că „într-un parteneriat adevărat” puterea trebuie împărțită și că un singur partid nu poate deține și funcția de prim-ministru, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților.

  • ”Pentru că aţi vorbit de prim-ministru, totuşi, trebuie să spun că sunt două funcţii foarte importante la vârful statului, în Parlament şi în Guvern, prim-ministrul şi preşedintele Camerei Deputaţilor şi, într-un parteneriat adevărat, bineînţeles că un singur partid nu poate să aibă amândouă funcţiile”, a declarat Dominic Fritz la Digi 24.

În momentul în care i s-a atras atenția că președintele Senatului este al doilea om în stat, Fritz a afirmat: „Așa cum funcționează democrația în România, bineînțeles că președintele Camerei Deputaților are o pondere importantă în procesul legislativ”

  • „Românii sunt nemulțumiți despre cum funcționează statul român. (..) Vrem un guvern – şi asta într -adevăr nu este negociabil – care să-şi asume, cu adevărat, nişte reforme profunde în toate domeniile statului. Nu putem să continuăm aşa. Avem nevoie să punem inițiativa „fără penali”, de exemplu, în practică, avem nevoie de reforme profunde în justiție, în sănătate, în educație și e clar că asta trebuie să se reflecte în programul noului guvern”, a indicat Dominic Fritz posibile direcții ale discuțiilor de sâmbătă.

Întrebat dacă numele pentru funcția de prim-ministru este negociabil sau se pleacă de la Florin Cîțu, Dominic Fritz a răspuns: „Vom vedea mâine la negocieri”.

  • Cred că într-un Guvern funcțional și stabil nu se poate ca un partid – și nu este sănătos, de fapt – să aibă toată puterea”, a subliniat Fritz.

Dominic Fritz a explicat că în Timișoara, unde nu a fost încheiat încă un parteneriat pentru primărie, PNL a propus „ca la Consiliul Județean să aibă toți vicepreședinții”, iar, la primărie, USRPLUS să aibă „toți viceprimarii”. „Noi am refuzat această abordare, tocmai pentru că credem că nu este sănătos dacă un singur partid deține toată puterea”, a mai spus Fritz, aflat la București pentru a participa la negocierile pentru formarea Guvernului.

  • „Ar fi de dorit să avem un Guvern cât mai repede posibil. Pe de altă parte, e important, pentru că asta ar trebui să fie un parteneriat pe termen lung, să verificăm dacă avem o bază comună, care poate să ne susțină timp de patru ani, pentru un Guvern stabil, dacă avem un proiect politic comun pentru România. De-aia nu cred că ar trebui să ne întâlnim repede-repede, să împărțim câteva funcții și gata”, a spus Dominic Fritz.

PNL, USRPLUS și UDMR vor începe, sâmbătă dimineață, discuțiile pentru formarea Guvernului, dar și pentru împărțirea celor două funcții de conducere din Senat și Camera Deputaților.


Distribuie articolul