Donald Trump, pe jumătate demis: 222-197 în Camera Reprezentanților! Cei 10 republicani care au votat împotriva sa. Decisiv va fi votul din Senat

Donald Trump, pe jumătate demis: 222-197 în Camera Reprezentanților! Cei 10 republicani care au votat împotriva sa. Decisiv va fi votul din Senat
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Donald Trump, pe jumătate demis: 222-197 în Camera Reprezentanților! Cei 10 republicani care au votat împotriva sa. Decisiv va fi votul din Senat

( Robert Mateescu – Ziaristii.ro ) Miercuri, 13 ianuarie, la exact o săptămână de la asaltul hoardei trumpiste asupra Capitoliului (6 morți, dintre care 2 polițiști) și cu o săptămână înainte de finalul mandatului lui Donald Trump, acesta a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor. Pentru incriminarea lui Trump au votat 232 de congresmeni […]

( Robert Mateescu – Ziaristii.ro )

Miercuri, 13 ianuarie, la exact o săptămână de la asaltul hoardei trumpiste asupra Capitoliului (6 morți, dintre care 2 polițiști) și cu o săptămână înainte de finalul mandatului lui Donald Trump, acesta a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor. Pentru incriminarea lui Trump au votat 232 de congresmeni (222 de democrați și 10 republicani); au fost 197 de voturi împotrivă și 4 abțineri.

Donald Trump este primul preşedinte din istoria SUA supus de două ori procedurii de destituire. Au fost 45 de președinți în 232 de ani (1789-2021).

Votul majoritar din Camera Reprezentanților (Camera inferioară a Congresului) va declanșa un proces în Senatul controlat de republicani, însă este neclar dacă acesta ar putea avea loc înainte de expirarea mandatului lui Trump, adică în următoarele 7 zile.

Pașii următori ai procesului sunt neclari. Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, nu va fi de acord să readucă Senatul urgent pentru dezbatere, potrivit surselor republicane. Acesta i-a comunicat intenția sa liderului democraților din Senat, Chuck Schumer. Asta înseamnă că un proces în Senat nu va avea loc în zilele următoare, ci după ce Trump va părăsi funcția; probabil, în primele zile ale președinției Biden, când democrații vor avea majoritatea în Senat (la limită, e drept).

Cum s-a votat la prima punere sub acuzare

Prima punere sub acuzare a lui Donald Trump a avut loc în 1999. După ce președintele SUA a solicitat Ucrainei să-l investigheze pe rivalul său politic, democratul Joe Biden, Camera Reprezentanților l-a acuzat în decembrie 2019 pe Trump pentru abuz de putere (230-197 la vot) și obstrucționarea Congresului (29-198).

Senatul, majoritar sub control republican, l-a achitat pe Trump de ambele acuzații în februarie 2020: abuz de putere (52-48) și obstrucționarea Congresului (53-47).

Cazul Johnson

Primul președinte american care s-a confruntat cu procedura de destituire a fost democratul Andrew Johnson. În 1868, la doar trei ani de la încheierea Războiului Civil, el a intrat în conflict cu republicanii, care au redactat 11 capete de acuzare. Susțineau că președintele nu-și îndeplinea îndatoririle constituționale.

David Stewart, scriitor și avocat: „Nimeni nu mai încercase să destituie un președinte, înainte. Era un sentiment larg răspândit printre mulți congresmeni și senatori potrivit căruia națiunea americană nu ar fi fost în siguranță cu Johnson ca președinte la Casa Albă și că trebuie să-l scoată de acolo. Apăruse criza constituțională fundamentală”.

Un vot a lipsit pentru ca Senatul să-l condamne și să-l destituie.

Cazul Nixon

Un secol mai târziu, în 1974, a fost rândul republicanului Richard Nixon să se confrunte cu procedura de destituire.

Michael Koncewicz, istoric: „În primul rând, a fost obstrucționarea justiției, guvernul federal a încercat să oprească o anchetă independentă în dosarul Watergate, dar și prin autorizarea de plăți către intrușii din clădirea Watergate, pentru a se asigura nu numai că nu vor vorbi despre Watergate, ci și despre toate celelalte lucruri pe care le făceau din vara lui 1971. În al doilea rând, a fost încercarea lui Richard Nixon de a folosi instituții ca Fiscul pentru a pedepsi sute și sute de persoane a căror singură vină era că se opuneau Administrației Nixon”.

Conștient cât de afectată este imaginea sa din cauza scandalului Watergate, când oamenii săi i-au spionat pe democrații aflați în opoziție, Nixon nu a riscat să fie destituit. A renunțat la funcție pe 9 august 1974.

Richard Nixon, fost președinte al SUA, cu o zi înainte demisiei: „Aș fi preferat să-mi duc mandatul la final, indiferent de agonia personală pe care ar fi implicat-o acest lucru, iar familia mea, în întregime, m-a îndemnat să fac acest lucru. Dar interesul național trebuie să primeze întotdeauna în fața considerațiilor personale. În consecință, voi demisiona din postul de președinte, mâine la prânz”.

Cazul Clinton

Al treilea președinte american amenințat cu destituirea a fost Bill Clinton. De data aceasta, motivul a fost relația sexuală a președintelui cu Monica Lewinski, una dintre stagiarele de la Casa Albă. Declarațiile contradictorii ale lui Bill Clinton i-au înfuriat și mai mult pe americani, de la conservatori și familiști la susținătorii feministelor.

Bill Clinton, fost președinte al SUA:Nu am întreținut relații sexuale cu acea femeie, domnișoara Lewinski. Într-adevăr, am avut o relație nepotrivită cu domnișoara Lewinski”.

Monica Lewinski, fostă stagiară la Casa Albă: M-am simțit tratată ca un gunoi. M-am simțit murdărită, folosită… Uneori mă gândesc cu drag, uneori încă sunt mândră de el, alteori îl urăsc de moarte”.

Zoe Lofgren, membră a Congresului: A mințit în privința relației sexuale. Nu este un lucru admirabil, însă nici o activitate care să zguduie fundațiile Constituției și democrației”.

În ciuda acuzațiilor și a scandalului extrem de mediatizat care a fost pe punctul de a-i destrăma familia, Bill Clinton a fost achitat de Senat.


Distribuie articolul