Dumitru Buzatu, pensionarul cu venituri de nabab: aproape 240 mii lei, în 2020 – indemnizație + pensie!

Dumitru Buzatu, pensionarul cu venituri de nabab: aproape 240 mii lei, în 2020 – indemnizație + pensie!
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Dumitru Buzatu, pensionarul cu venituri de nabab: aproape 240 mii lei, în 2020 – indemnizație + pensie!

( Simona DANDA – Vremea Noua ) VENITURI… Președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, este unul dintre cei mai bine plătiți aleși publici din țară. Acesta are o indemnizație lunară de 18.720 lei, iar, potrivit ultimei sale declarații de avere, a încasat, în ultimul an fiscal, venituri de 192.269 lei. Din vara anului trecut […]

( Simona DANDA – Vremea Noua )

VENITURI… Președintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, Dumitru Buzatu, este unul dintre cei mai bine plătiți aleși publici din țară. Acesta are o indemnizație lunară de 18.720 lei, iar, potrivit ultimei sale declarații de avere, a încasat, în ultimul an fiscal, venituri de 192.269 lei. Din vara anului trecut este, totodată, și pensionar, astfel că Dumitru Buzatu cumulează indemnizația cu pensia. Acesta a primit 24.972 lei în 2020 de la Casa Județeană de Pensii. Pentru că a avut și trei mandate de deputat, președintele Consiliului Județean Vaslui a strâns ceva bani și din pensia specială. Conform declarației de avere, acesta a primit, în ultimul an fiscal, 21.902 lei – indemnizație pentru limita de vârstă.

Dumitru Buzatu, unul dintre cei mai influenti oameni din PSD, a adunat de-a lungul anilor o avere considerabilă. Președintele CJ Vaslui deține, în coproprietate cu Gabriela Crețu, un teren intravilan în municipiul Vaslui (1465 mp), un teren intravilan pe raza comunei Zăpodeni (709 mp) și un teren de 580 mp în intravilanul localitătii Ștefan cel Mare. La capitolul pășuni, Dumitru Buzatu deține 13.022 mp pe raza comunei Zăpodeni, 46.745 mp la Șaru Dornei, iar în coproprietate cu Patru Nicolae și Gelu Bichineț, alți 21.373 mp pe raza aceleiași localități din județul Suceava. Cei trei, împreună cu consoartele lor, mai sunt proprietari pe alți 28.500 mp de teren forestier, tot la Șaru Dornei. Și tot acolo, Buzatu mai deține, de unul singur, alți 10.000 de mp de teren forestier. În ceea ce privește terenul agricol, președintele CJ Vaslui se poate considera un latifundiar în adevăratul sens al cuvântului cu cei 33.614 mp la Zăpodeni, 22.443 de mp în Ștefan cel Mare și cei 5.000 de mp în Negrești. Nici la capitolul clădiri nu stă rău. Acesta deține, împreună cu Gabriela Crețu, o casă și un apartament. De asemenea, mai dețin patru spații de producție în comuna Zăpodeni.

Cum a rămas președintele CJ fără pensia specială

Fost parlamentar de Vaslui, Dumitru Buzatu a primit pensie specială doar câteva luni, întrucât pensiile speciale au fost desființate în luna februarie prin larga majoritate a actualilor deputați și senatori (357 pentru, niciunul împotrivă, UDMR nu a votat). La acel moment, Asociația Foștilor Parlamentari a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională pe motiv că legea de abrogare ar fi fost „discriminatorie”: magistrații, care aplică legea, primesc o astfel de pensie, în timp ce parlamentarii, care „creează legea” nu beneficiază de acest drept. Avocatul Poporului nu a dat curs acestei solicitări. Conform unei situații de la începutul lui 2021 prezentate de G4Media.ro, statul plătea pentru 827 de parlamentari pensii de circa 12 milioane de euro pe an. Calculate în funcție de numărul de luni de mandat/mandate, pensiile speciale ale deputaților variau între 2.131 de lei și 12.168 de lei brut, iar cele ale senatorilor între 2.131 lei și 14.930 lei brut. Acestea se adăugau celor derivate din postul ocupat în afara activității politice.


Distribuie articolul