Dumitru Buzatu se teme că mulți aleși locali vor deveni „muritori de foame” după ce vor părăsi funcțiile publice

Dumitru Buzatu se teme că mulți aleși locali vor deveni „muritori de foame” după ce vor părăsi funcțiile publice
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Dumitru Buzatu se teme că mulți aleși locali vor deveni „muritori de foame” după ce vor părăsi funcțiile publice

( Vremea Nouă ) SUPĂRAT… Președintele Consiliului Județean Vaslui nu este de acord cu eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali. Într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, Dumitru Buzatu a susținut că indemnizația pentru aleșii locali nu este o pensie specială, ci o recunoaștere a activității în slujba cetățenilor. „Dacă ne asumăm funcția publică, după […]

( Vremea Nouă )

SUPĂRAT… Președintele Consiliului Județean Vaslui nu este de acord cu eliminarea pensiilor speciale pentru aleșii locali. Într-un interviu acordat pentru Radio Europa Liberă, Dumitru Buzatu a susținut că indemnizația pentru aleșii locali nu este o pensie specială, ci o recunoaștere a activității în slujba cetățenilor. „Dacă ne asumăm funcția publică, după aia trebuie să fim muritori de foame?”, s-a întrebat președintele PSD Vaslui în timpul dialogului cu reporterul radio-ului.

România a abrogat pensiile speciale pentru parlamentari, iar pe cele ale aleșilor locali le tot amână de la un an la altul. La ora actuală, proiectul de lege pentru eliminarea lor este susținut doar de USR, singura soluție pentru ca pensiile speciale ale primarilor să nu intre în plată fiind prorogarea legii. Pensiile speciale ale aleșilor locali nu au intrat niciodată în plată, chiar dacă ele au fost introduse prin Codul Administrativ în 2019. Guvernele cu premieri liberali au decis să proroge intrarea în vigoare a legii care dă primarilor dreptul să încaseze pensii speciale. Și actualul prim-ministru, Florin Ciucă, sprijină demersul amânării pensiilor speciale pentru aleșii locali. Când vine însă vorba despre abrogarea legii, liberalii se unesc în cuget și în simțiri cu social-democrații. Chiar dacă, la nivel declarativ, conducerile celor două mari partide au afirmat că susțin eliminarea pensiilor speciale, acțiunea din Parlament demonstrează contrariul. Peste 90% dintre aleșii locali și 100% în cazul șefilor de consilii județene, provin de la PSD, PNL sau UDMR, partidele care formează actuala Coaliție de guvernare. Astfel, cele trei formațiuni politice nu au vreun interes de a-și atrage nemulțumirea propriilor aleși locali.

Dumitru Buzatu: „Am văzut colegi care aveau un număr impresionant de mandate și au ieșit la pensie cu te miri ce”

Printre cei care se opun eliminării legii pensiilor speciale pentru aleșii locali este și Dumitru Buzatu. Președintele Consiliului Județean Vaslui a rămas deja fără pensia specială de parlamentar după votul din 17 februarie 2021, iar o nouă eliminare a pensiei speciale, de data asta a aleșilor locali, ar fi probabil o lovitură prea greu de suportat pentru șeful PSD Vaslui. „Am văzut colegi care aveau un număr impresionant de mandate și au iesit la pensie cu te miri ce. Așa încât, pentru aceia care au îndeplinit o funcție publică rezultată din alegeri, trebuie să îi recunoaștem. După ce ani de zile au fost în sistemul public, măcar la bătrânețe să se bucure și ei de un confort”, a spus Dumitru Buzatu jurnaliștilor din capitală. Liderul PSD este de părere că măsura acordării sau neacordării acestui tip de indemnizație aleșilor locali trebuie asumată de clasa politică, în întregime. „Cred că odată și odată trebuie să părăsim acest fariseism și să hotărâm odată: ori le dăm aceste indemnizații, ori nu. Pentru că tot timpul există nenumărate presiuni de la centre de interes și persoane. Și atunci un guvern, o majoritate parlamentară trebuie să-și asume acest act normativ, pentru că unele partidee și-au făcut un stindard de luptă… (…), nu-i interesează economia, pun, postează pe Facebook… Nu este vorba de o pensie, ci de o indemnizație”, a mai afirmat Dumitru Buzatu.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta