( Dorian Ioan Hapurnea – Constanta info. )
La sfârșitul acestei luni, Vergil Chițac poate sărbători șase luni de la momentul în care a fost investit ca primar al municipiului Constanța, în timp ce Felicia Ovanesian așează în buchetul ei de primăveri doar patru luni de mandat, în funcția de city manager. Ambii au promis în campania electorală că schimbarea de administrație se va vedea în prima jumătate de an, dar, dacă tragem linie, lucrurile nu stau deloc bine.
În timp ce schimbările vizibile promise de Vergil Chițac nu se văd și prima promisiune certă a domnișoarei Felicia Ovanesian a picat, după ce prefectul a sesizat că această promisiune a încercat să fie pusă în fapte printr-o ilegalitate flagrantă.
Dar, să vedem despre ce e vorba.
„Facem un parc! Relocăm RAR-ul într-o zonă adecvată activității, reducem în consecință traficul, mai ales cel greu, absolut incompatibil cu zona locuințelor colective! Recuperăm terenul si il transformăm în parc, pentru uzul cetățenilor atât de greu încercați de activitatea RAR în zonă! Nițică răbdare, să se aprobe bugetul și dăm drumul la proiect!“
Așa își anunța prietenii, undeva în luna ianuarie, domnișoara City Manager, Felicia Ovanesian, pe contul personal de Facebook. Aveam de-a face așadar cu un nou parc în Constanța, construit în cartierul Compozitorilor. Singura piedică era recuperarea terenului, ocupat în acel moment de RAR, instituție care trebuia relocată.
Soluția a fost găsită prin mutarea RAR pe un teren al Primăriei Constanța, aflat în curtea CT BUS, doar că, sursele noastre ne-au spus că încă de la acel moment reprezentanții Primăriei Constanța au fost înștiințați de faptul că o asemenea mutare se poate face doar prin vânzarea terenul respectiv sau printr-un contract comercial.
Echipa Vergil Chițac – Felicia Ovanesian nu a ținut cont de sfaturi și, sperând probabil că prefectul liberal va închide ochii la ilegalitatea care se punea în operă, au inițiat și propus consilierilor locali un proiect de hotărâre prin care dădeau cadou RAR Constanța un teren al orașului, pentru ca acesta să se mute și să elibereze astfel terenul pe care îl are în chirie în zona Compozitorilor.
Astfel, Primăria Constanța care primea chirie pentru terenul din zona Compozitorilor, renunța la banii primiți și oferea, prin proiectul propus, un teren în folosință gratuită. O ilegalitate pe care ar fi văzut-o și un copil de grădiniță, ce să mai spunem despre domnișoara avocat Felicia Ovanesian, cu atâția ani de experiență juridică în spate.
Proiectul, așa ilegal cum a fost, a trecut de toate departamentele Primăriei Constanța și a trecut și de votul consilierilor locali liberali. Singurii care au sesizat problema și s-au opus au fost consilierii PSD-iști.
Aberația juridică a fost însă sesizată de prefect și probabil n-am fi aflat niciodată despre ea, că doar nu v-așteptați să iasă primarul să ne povestească (de altfel, acesta afirma chiar și în urmă cu câteva zile că proiectul e viabil) dacă nu exista obligația ca proiectul ilegal să fie abrogat, printr-o nouă hotărâre înscrisă deja pe ordinea de zi a lunii aprilie.
Din cadrul acestei hotărâri aflăm că Prefectura Constanța a trimis o sesizare primăriei Constanța, pe 16 martie 2021, în care menționează: „Consiliile locale hotărăsc, în condițiile prevăzute în partea a V-a a Codului Administrativ, ca bunurile ce aparțin domeniului public și privat , local sau județean, după caz, să fie date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică. Inclusiv art. 349 din Codul Administrativ face precizări cu privire la obligațiile instituției de utilitate publică beneficiară. Art. 136 alin.4 din Constituția României dispune: „Bunurile proprietate publică sunt inalienabile. În condițiile legii organice, ele pot fi date în administrarea regiilor autonome ori instituțiilor publice sau pot fi concesionate ori închiriate; de asemenea, ele pot fi date în folosință gratuită instituțiilor de utilitate publică”. Potrivit prevederilor art 847 alin 1 din Noul Cod Civil, actualizat, „dreptul de folosință asupra bunurilor proprietate publică se acordă, cu titlu gratuit, pe termen nelimitat, în favoarea instituțiilor de utilitate publică.”
Așadar, Registrul Auto Român, care NU este o instituție de utilitate publică, NU poate primi un teren gratuit de la Primăria Constanța. Iar noi trebuie să credem că absolut nimeni din Primăria Constanța și Consiliul Local și nici măcar domnișoara City Manager nu a știut.
Sau au știut cu toții dar au sperat că nu se prinde nimeni?
Și lucrurile nu se opresc aici. Adresa prefectului specifică faptul că și următoarele două proiecte din ședința lunii respective au fost adoptate fără a fi respectată legea. Consilierii locali au adoptat două hotărâri, initiate de asemenea de Vergil Chițac, cu nr. 59 și nr 60, prin care se aproba trecerea Portului Tomis și a Lacului Tăbăcărie din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului Constanța.
”Legea menționează în art 292, procedura de trecere a unui bun din domeniul public al statului în domeniul public al unei unități administrativ teritoriale se face la cererea consiliului local al municipiului, după caz, prin hotărâre a Guvernului, inițiată de autoritățile prevăzute la art. 287 lit. a, care au în administrare bunul respectiv, dacă prin lege nu se dispune altfel. În temeiul art. 292 alin 3 – 4 din OUG nr. 57/2019, cererea se aprobă prin hotărârea a consiliului local al municipiului, în instrumentul de prezentare și motivare al hotărârii regăsindu-se în mod obligatoriu justificarea temeinică a uzului sau interesului public local”, spune prefectura. HCL nr. 59 și 60/2021 nu respectă legislația invocată și nu pot îmbrăca forma unei cereri adresate Guvernului României în vederea trecerii bunurilor din domeniul public al Statului Român în domeniul public al municipiului Constanța, motiv pentru care solicităm revocarea lor în prima ședință a Consiliului local”, concluzionează prefectul Silviu Coșa.
Surprinzător însă, pe ordinea de zi a ședinței din această lună nu figurează abrogarea celor două hotărâri. Evident, nu știm de ce, având în vedere că Primăria nu a comunicat absolut nimic referitor la această situație ingrată.
Bifăm, așadar, la nici șase luni de mandat, trei proiecte de consiliu local, într-o singură ședință, adoptate cu nerespectarea legii. Câte or mai fi fost despre care n-am aflat încă?
Îi spunem adio parcului din cartierul Compozitorilor, pentru moment, și rămânem cu întrebarea, încotro merge Constanța, având în vedere incompetența oamenilor care au preluat Primăria municipiului?