Eliminarea pensiilor speciale, abandonată de Guvern. Subiectul nu mai e pe lista priorităților

Eliminarea pensiilor speciale, abandonată de Guvern. Subiectul nu mai e pe lista priorităților
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Eliminarea pensiilor speciale, abandonată de Guvern. Subiectul nu mai e pe lista priorităților

( Redacţia – Ziaristii.ro ) „În primele 30 de zile de la preluarea guvernării, Partidul Național Liberal este OBLIGAT să anuleze pensiile speciale“, proclama Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, în campania electorală Coaliția PSD-PNL continuă la turație maximă îndeplinirea țintelor din noul program de guvernare stabilit în acord cu președintele Klaus Iohannis: eliminarea pensiilor speciale, […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

„În primele 30 de zile de la preluarea guvernării, Partidul Național Liberal este OBLIGAT să anuleze pensiile speciale“, proclama Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte al PNL, în campania electorală

Coaliția PSD-PNL continuă la turație maximă îndeplinirea țintelor din noul program de guvernare stabilit în acord cu președintele Klaus Iohannis: eliminarea pensiilor speciale, subiect central al campaniei electorale a liberalilor în 2020, a fost scoasă oficial de pe agenda discuțiilor, anunță Antena3.ro. În 2022, acest subiect nu va mai fi abordat, afirmă surse din ambele partide.

În vara și toamna lui 2020, PNL a promis ferm, printre altele, că imediat după ce va ajunge la guvernare va desființa pensiile speciale. Liberalii aveau susținerea totală a partenerilor de atunci, de la USR. Prim-vicepreședintele PNL, Rareș Bogdan, a mers mai departe cu promisiunile, garantând ferm că în maximum 30 de zile după intrarea în pâine a noului Parlament, pensiile speciale vor fi eliminate.

După alegerile din decembrie 2020 s-a constatat, însă, că singurii care mai rămăseseră fermi pe subiectul eliminării acestor privilegii erau cei de la USR. Discuțiile au trenat timp de 8 luni, PNL și UDMR trăgând de timp și provocând tot felul de blocaje.

Marea problemă o constituie angajamentul României, prin PNRR, că va reforma modul de calcul al pensiilor pe principiul contributivității. Dacă nu se aplică, pierdem banii de la Comisia Europeană

Situația s-a lămurit însă rapid după debarcarea USR și aducerea PSD-ului la guvernare. La nici două luni după investirea Guvernului Ciucă, proiectului de eliminare a pensiilor speciale i se pune cruce, spre ușurarea tuturor.

„Cel puțin în acest an”, tema nu mai este de actualitate, spun surse politice din coaliția de guvernare. PSD-ul a pus capăt discuțiilor – nu acceptă așa ceva sub nicio formă –, iar PNL a acceptat fără regrete.

Antena 3 – post de televiziune afiliat PSD – semnalează că decizia de a scoate „de pe lista priorităților” pensiile speciale a venit la presiunile membrilor de partid. Ideea este întâmpinată cu mare ostilitate de activul din PSD, PNL și UDMR – abonat la tot felul de funcții în administrație care asigură astfel de privilegii. S-a considerat că ar fi un risc electoral prea mare să se scoată pensiile speciale, pentru că ar lovi tocmai nucleul dur de simpatizanți ai PSD și PNL.

Această decizie mai are o latură extrem de periculoasă: România s-a angajat la eliminarea acestor privilegii chiar prin PNRR! Programul de guvernare cu care a pornit și Guvernul PSD-PNL la drum prevedea recalcularea pensiilor ținând cont de principiul contributivității, prevăzut și în acordul cu Comisia Europeană.

Până acum, singurele pensii speciale eliminate au fost cele ale parlamentarilor, acea decizie fiind luată anul trecut, în timpul coaliției PNL-USR, la presiunile celui de-al doilea partid.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta