Emil Boc își pune baronii în cap: cere desființarea județelor și înființarea regiunilor. „Ar rămâne 13 + 3 județe. S-ar distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani”

Emil Boc își pune baronii în cap: cere desființarea județelor și înființarea regiunilor. „Ar rămâne 13 + 3 județe. S-ar distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Emil Boc își pune baronii în cap: cere desființarea județelor și înființarea regiunilor. „Ar rămâne 13 + 3 județe. S-ar distruge un sistem clientelar vechi de 55 de ani”

( Redacţia – Ziaristii.ro ) Emil Boc, primarul Clujului, repune în discuție, pe masa coaliției de guvernământ din care face parte, reorganizarea administrativă a României, care presupune desființarea celor 41 de județe și înființarea regiunilor. Interesant este că, în cei 3 ani și două luni cât a fost premier, Boc n-a făcut nimic pentru acestă […]

( Redacţia – Ziaristii.ro )

Emil Boc, primarul Clujului, repune în discuție, pe masa coaliției de guvernământ din care face parte, reorganizarea administrativă a României, care presupune desființarea celor 41 de județe și înființarea regiunilor. Interesant este că, în cei 3 ani și două luni cât a fost premier, Boc n-a făcut nimic pentru acestă reformă pe care azi o consideră vitală.

Actuala împărțire pe județe, care datează din 1968, este o piedică în calea dezvoltării României, a afirmat Boc la dezbaterea “Reforma administrativ-teritorială a statului, între deziderat (tehnic) și pragmatism (politic)”.

Regionalizarea are o mulțime de avantaje, unul fiind că noile regiuni ar putea atrage fonduri UE specifice (actualele județe nu pot), iar un altul fiind că s-ar reduce foarte mult birocrația și aparatul bugetar al funcționarilor.

Tocmai această ultimă problemă, a caracatiței clientelare construite în timp, îl face pe Boc să creadă că regionalizarea nu va avea loc. Baronii locali și-ar pierde din putere și asta nu convine nimănui. Emil Boc afirmă că în 2011, când era premier și a încercat acest lucru, s-a opus UDMR, iar proiectul a căzut.

Ce a spus Emil Boc despre regionalizarea României

„În 2011, ca premier am încercat comasarea județelor și cred încă în ea. România nu a putut atrage fonduri la nivel regional, pentru că nu îndeplinim criteriile de populație, cu excepția Sucevei, care are peste 800.000 de locuitori. Județele noastre nu se califică la dimensiunea definiției de regiune în UE. Pentru asta trebuie să comasăm județele. Atunci le-am comasat în 16 județe, de fapt erau 13, plus trei. Ultimele trei erau Harghita, Covasna și Mureș, pentru că UDMR nu dorise sub nicio formă ca aceste județe să facă parte din alte zone și să își piardă majoritatea. Le-am oferit ultima soluție și să rămână la aceste județe distincte și să le comasăm pe celelalte. Nici acolo UDMR-ul nu a fost de acord și proiectul de regionalizare, pe care l-am avut pe masă, s-a oprit.

Rămân la convingerea că e mai ușor să comprimi județele prin lege, decât să modifici Constituția cu două treimi și cu greutățile facerii.

Dacă se va face, nu cred, pentru că nu se face nici asta cu comunele. Dar gândiți-vă ce ar însemna să distrugi un sistem clientelar, care există din 1968, de 55 de ani? În județe pe lângă primării sunt Poliție, servicii de cadastru, carte funciară, sisteme care și-au clădit mici clici. O dată acestea rupte, gândiți-vă cum ar respira România prin distrugerea acestui sistem clientelar, construit în atâția amar de ani“.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta