Așa cum revoluția islamică a schimbat fundamental Iranul în urmă cu 43 de ani și a avut un impact mult dincolo de granițele țării, valul actual de proteste care mătura țara se pregătește să schimbe mai mult decât Iranul.
Moartea lui Masha Amini a schimbat deja Iranul în mod irevocabil.
La patru zile după începerea protestelor,ayatollahul Ali Khamenei în vârstă de 84 de ani a reușit să pronunțe următoarea propoziție: „Când cineva se află în mijlocul evenimentelor, nu este posibil, pentru a avea o privire de ansamblu asupra a ceea ce se întâmplă”. Cât de adevărat. Această sentință are doar zece zile și este singura rostită de cel mai puternic bărbat din Iran despre moartea iranienei Mahsa Amini, în vârstă de 22 de ani. Oamenii pot interpreta această tăcere oricum doresc poate fi o expresie a fricii, a surprizei sau, așa cum spune Khamenei , o lipsă de privire de ansamblu. Evenimentele în sine continuă fără încetare în Iran, devenind tot mai sângeroase pe zi ce trece.
Se scriu multe în acest moment despre cine sunt oamenii care ies pe străzile din Iran și de ce imaginea lui Mahsa Amini a devenit simbolul unui stat pre-revoluționar. Unele dintre ele sunt utile, altele informative, altele banale. Dar cum rămâne cu oamenii de pe cealaltă parte? Cum reacţionează puterea ? Și în ce direcție se va mișca?
Diferiți oameni manifestă pe străzile din Iran dintr-o mare varietate de motive. Furia reținută de patru decenii de discriminare diversă, sancționată legal, se revarsă pe străzi. „Noi” s-au ridicat împotriva sistemului, un sistem în care suferă femeile, minoritățile religioase și naționale și, într-adevăr, oricine are idei diferite despre felul în care își doresc să trăiască.
Oamenii protestează împotriva unei ordini în care conducătorii incompetenți și complet corupți vor să se agațe de putere cu minciuni, propagandă, brutalitate indiferent de costuri. Timp de 33 de ani, ayatollahul Ali Khamenei a fost oficial Liderul Suprem al acestei „republici” și comandantul șef al forțelor sale armate. În peste trei decenii de conducere, el a văzut multe tulburări și multe proteste împotriva guvernării sale, pașnice sau radicale deopotrivă. În 2009, peste trei milioane de oameni au participat la un marș tăcut împotriva realegerii președintelui Mahmoud Ahmadinejad. „Unde este votul meu?” a fost strigătul de miting al protestatarilor de atunci.
Acest protest era mai mult sau mai puțin inerent sistemului. Cu toate acestea, la sfârșitul a câteva luni de rebeliune, Khamenei a ordonat o represiune, sute de oameni au fost uciși și alte mii au fost arestați. Zece ani mai târziu în 2019, când zeci de mii de oameni au ieșit în stradă în peste 80 de orașe din întreaga țară, strigând lozinci radicale în semn de protest față de creșterea prețurilor, Khamenei nu a ezitat. El a dat foarte repede ordine ca internetul să fie închis în toată țara și să fie folosită violența. Când praful s-a așezat, s-a descoperit că forțele de securitate au ucis 1.500 de protestatari și au arestat alte câteva mii în decurs de zece zile.
Pe scurt, voința Liderului Suprem determină unde și cum se termină un protest și dacă demonstrațiile realizează sau nu ceva. Constituția îi acordă lui Khamenei o putere absolută ca și propria sa voință de putere. Nu este clar când își va putea pune în aplicare voința.
Khamenei se confruntă în prezent cu o nouă fază a domniei sale pe care nu o anticipase. Nu numai el, ci aproape toți au fost luați prin surprindere și se întreabă cum și de ce a apărut această revolta.
Khamenei vrea să salveze cei câțiva ani de guvernare care i-au mai rămas. Prioritățile sale sunt, de asemenea, ordinea islamică și mai important decat atat stabilirea succesorului său.
„Mojtaba, ar trebui să mori și să nu devii lider” sunt cuvinte care se scandează în prezent pe străzile din Teheran. Mojtaba este fiul preferat al lui Khamenei, iar voința lui de putere pare să fie la fel de nemărginită ca și a tatălui său. În conformitate cu sistemul tatălui său, se spune că Mojtaba are suficientă brutalitate, este la fel de fanatic anti-occidental ca și tatăl său cel puțin asa declara cei care îl cunosc bine. Se poate doar ghici ce le rezervă viitorul oamenilor din Iran.
Având în vedere inflația, creșterea șomajului și lipsa perspectivelor, experții se așteaptă ca cei mai săraci sa se revolte datorita foamei în viitorul apropiat, clasa de mijloc a fost complet neutralizată atât din punct de vedere economic, cât și politic. Cu toate acestea, nimeni care protestează față de moartea lui Mahsa Amini nu vorbește despre muncă, pâine sau inflație.
( Ali Sadrzadeh )