Este USR un partid neomarxist ?

Este USR un partid neomarxist ?

Aceasta confuzie datorata pandemiei care tulbura mintile, ii face pe multi sa eticheteze USR-ul ca fiind neomarxist , desi pariez ca multi nici nu stiu ce inseamna. Poate si de la USR exista membri care nu inteleg aceasta doctrina politica si din cauza aceasta nu stiu cum sa se apere de aceste acuze. Deci am […]

Aceasta confuzie datorata pandemiei care tulbura mintile, ii face pe multi sa eticheteze USR-ul ca fiind neomarxist , desi pariez ca multi nici nu stiu ce inseamna. Poate si de la USR exista membri care nu inteleg aceasta doctrina politica si din cauza aceasta nu stiu cum sa se apere de aceste acuze. Deci am sa incerc in continuare sa explic foarte sumar cu ce se mananca marxismul si neomarxismul si am sa rog cititorii sa exemplifice idei neomarxiste la cei de la USR sau de alt partid din Romania.

Neomarxismul este etichetat ca fiind un amestec de tot felul de teorii care isi trag seva mai mult sau mai putin din teoria marxista.

Dar ce spune teoria marxista?

Aceasta teorie mai mult filozofica a lui Karl Marx , se bazeaza pe faptul ca exista o clasa de opresori si una de oprimati si indiferent ca esti muncitor, cinstit, iti ajuti semenii, sau din contra daca esti lacom, ticalos, faptul ca apartii clasei de oameni avuti, acest fapt te face vinovat si apartii clasei oprimatoare. Iar daca esti, betiv, lenes, scandalagiu, aduci prejudicii firmei unde lucrezi, acestea nu conteaza daca esti proletar, deci esti un om bun care este oprimat. Aceasta este teoria lui Marx pe scurt,  iar pe teoriile sale s-a ridicat si dezvoltat marxismul.

Ce zice neomarxismul ?

 Din aceasta doctrina aflam ca exista si aici  categorii sociale si nu clase sociale asa cum ne explica Karl Marx, care sunt opresoare, de exemplu apar la neomarxisti categoriile opresoare barbatii si rasa alba.  Asa ca noi romanii trebuie sa ne gandim de doua ori, daca suntem barbati si albi, deci suntem de doua ori opresori, cu cine nu stiu si nu inteleg. Daca conform lui Marx, cei mai oprimati sunt proletarii, teoria neomarxista spune ca cele mai oprimate sunt femeile. Neomarxistii considera ca femeile in special casnice sunt dezavantajate si ca ar trebui sa primeasca un venit de la stat pentru munca prestata in familie. Neomarxistii mai sustin ca persoanele de culoare, apartinatorii altor etnii, minoritatile sexuale, sunt oprimate. Nimic din teoria neomarxista nu apare legata de proletariat ca fiind clasa sociala cea mai oprimata sau despre oamenii avuti ca fiind clasa oprimatoare sau de traiul in comun si nationalizarea averilor.

Personal nu vad aceste teorii la cei de la USR, dar dupa cum spuneam Covid 19 ii afecteaza la creier pe unii destul de puternic si le produce fierberea neuronului pe care il mai au.


Distribuie articolul