Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță: Trebuie să uităm de ”nostalgia Obama”. Viitorul președinte al SUA trebuie să aibă niște politici unificatoare

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță: Trebuie să uităm de ”nostalgia Obama”. Viitorul președinte al SUA trebuie să aibă niște politici unificatoare
EP-096703A_Cancer_Kyriakides
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță: Trebuie să uităm de ”nostalgia Obama”. Viitorul președinte al SUA trebuie să aibă niște politici unificatoare

(Diana Zaim – Calea europeana.ro) Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe), vicepreședintele Delegației Parlamentului European pentru Relațiile cu SUA, a prezentat o analiză a alegerilor prezidențiale din SUA și a explicat  modul în care Uniunea Europeană va continua lunga relație transatlantică prin noul președinte american, toate aceste lucruri într-o dezbatere organizată de Calea Europeană. Potrivit […]

(Diana Zaim – Calea europeana.ro)

Eurodeputatul Nicolae Ștefănuță (USR-PLUS, Renew Europe), vicepreședintele Delegației Parlamentului European pentru Relațiile cu SUA, a prezentat o analiză a alegerilor prezidențiale din SUA și a explicat  modul în care Uniunea Europeană va continua lunga relație transatlantică prin noul președinte american, toate aceste lucruri într-o dezbatere organizată de Calea Europeană.

Potrivit deputatului european, indiferent de cine va câștiga aceste alegeri, cetățenii americani au parte de o victorie a democrației „clară și netă”: „Este o victorie a democrației clară și netă, pentru că peste 140 de milioane de oameni au ieșit la vot. Cred că este o lecție și pentru România, pentru că trebuie să modernizăm sistemele de vot. Trebuie să fim deschiși la variante noi, mai ales în mijlocul unei pandemii grave.”

Nicolae Ștefănuță a definit relația UE-SUA drept o „căsnicie” în care există „probleme de rezolvat și lucruri de reparat”: „SUA rămân aliatul principal al Uniunii Europene. Sunt un militant al unei lumi mau unite și liberale și mai puțin egoiste. Dacă alegerea de astăzi va fi în favoarea președintelui curent, nu este direcția pe care eu o prefer.”

Trebuie să uităm de „nostalgia Obama”

„Trebuie să uităm de timpurile lui Obama. Nicio alegere nu este ca alta, iar populația a evoluat. Viitorul președinte al SUA trebuie să aibă niște politici unificatoare, pentru că va avea jumătate de țară împotriva lui. Democrații au încercat această nostalgie”, a mai adăgat acesta.

„Dacă va ieși Trump va fi confirmat un trend, va ieși un președinte cu un mandat mai puternic. Dacă iese Biden, va însemna o repudiere a anumitor politici. Însă, o treime dintre americani consideră economia un lucru important pentru ei și doar o șesime consideră criza sanitară o problemă. Democrații și-au pus șansa în COVID-19 și au neglijat economia, siguranța zilei de mâine. Aceasta poate însemna o lecție și pentru Europa”, a mai menționat Nicolae Ștefănuță în candrul dezbterii.

Deputatul european a dezvoltat și preoblema vizelor pentru români și a subliniat în cadrul dezbaterii că românii trebuie să potă circula spre SUA fără vize și să aibă aceleași drepturi ca ceilalți cetățeni europeni. În tot acest context, Comisia Europeană trebuie să fie mai „fermă”, potrivit lui Nicolae Ștefănuță: „SUA privesc chestiunea vizelor bilateral. Până nu se reduc acele cote de refuz, SUA nu se vor mișca de la poziția pe care o au.”

Pentru ca românii să aibă șanse mai mari să scape de vizele de călătorie pentru SUA, Nicolae Ștefănuță propune o soluție creativă: „Autoritățile române trebuie să îi ajute pe aplicanții români să aibă actele în regulă. Prin MAE sau MAI să se pună un birou la dispoziție și să ajute oamenii să fie pregătiți pentru întâlnirea cu funcționarul american. Suntem asertivi și parteneri serioși care trebuie să își ajute cetățenii să treacă peste un impediment administrativ.” 


Distribuie articolul