Exercițiu aerian americano-român în Dobrogea, cu rachete sofisticate, care bat până-n Rusia. NATO crește mobilizarea la Marea Neagră

Exercițiu aerian americano-român în Dobrogea, cu rachete sofisticate, care bat până-n Rusia. NATO crește mobilizarea la Marea Neagră
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Exercițiu aerian americano-român în Dobrogea, cu rachete sofisticate, care bat până-n Rusia. NATO crește mobilizarea la Marea Neagră

( Paul Pârvu – Ziaristii.ro ) NATO, în frunte cu SUA – partenerul nostru strategic -, intensifică exercițiile de cooperare activă cu Armata Română, în condițiile în care Federația Rusă masează amenințător, în vecinătatea României, în zonele fierbinți de graniță ucraineano-ruse, un număr impresionant de soldați și de tehnică militară avansată. Cooperarea militară româno-americană se […]

( Paul Pârvu – Ziaristii.ro )

NATO, în frunte cu SUA – partenerul nostru strategic -, intensifică exercițiile de cooperare activă cu Armata Română, în condițiile în care Federația Rusă masează amenințător, în vecinătatea României, în zonele fierbinți de graniță ucraineano-ruse, un număr impresionant de soldați și de tehnică militară avansată.

Cooperarea militară româno-americană se realizează mai ales în apropierea imediată a pericolului rusesc: Dobrogea și litoralul românesc al Mării Negre – cele mai expuse regiuni.

La sfârșitul săptămânii trecute, un nou “joint exercise” terestru-aerian-terestru al militarilor americani, în coordonare cu militarii români, s-a desfășurat într-un perimetru ținut secret din Dobrogea. El a avut loc undeva în interiorul zonei delimitate de baza aeriană româno-americană și NATO de la Mihail Kogălniceanu (unde a aterizat avionul-transportor al sofisticatului sistem american de rachete cu rază medie și lungă de acțiune), poligonul militar costier de la Midia, litoralul românesc și limita apelor noastre teritoriale.

Forțele pentru Operațiuni Speciale (Special Operations Forces – SOF) ale Escadrilei Aeriene 352 (352’nd Air Squadron SOF Wing) și forțele Brigăzii 41 Artilerie Terestră (The 41’st Field Artillery Brigade), staționate permanent la baza aeriană RAF (Royal Air Force) de la Mildenhall (Marea Britanie) – una dintre cele mai importante baze aeriene ale SUA și, implicit, ale NATO din Europa -, au efectuat cu deplin succes, la finalul săptămânii trecute, o nouă Inserare Rapidă pe Cale Aeriană (HighRapid Aerial Insertion – HIRAIN) a Sistemului cu Mobilitate Ridicată de Artilerie cu Rachete (High Mobility Artillery Rocket System – HIMARS ) în România, în apropiere de Constanța.

Echipajul Forțelor de Operațiuni Speciale Aeriene a încărcat sistemul de rachete HIMARS în aeronava MC-130J Commando II, la Baza Aeriană SUA – NATO de la Ramstein (Germania), împreună cu partenerii de la Forțele Terestre ale SUA din Europa (USAREUR), ca parte a acestei misiuni de inserare rapidă în România, cu simulare de tragere rachete cu rază de acțiune medie și lungă și întoarcere la baza din Germania.

„În caz de ceva”, în apropierea Dobrogei ne sosesc rapid în ajutor avioane și rachete ultrasofisticate, ale aliaților din NATO

Activitățile HIRAIN demonstrează abilitatea Comandamentului Forțelor Armate ale SUA din Europa de a efectua rapid trageri precise cu rază lungă de acțiune, în teatrele de operațiuni, la momentul și la locul ales, prin utilizarea forței dinamice și a capacității de tragere de tip „cross-domain”, împreună cu aliații și partenerii din NATO.

Colonelul american Marc V. LaRoche, commandant-adjunct al Comandamentului pentru Operațiuni Speciale în Europ(SOCEUR), a declarat: „Această repetare a operațiunii HIMARS, efectuată într-un interval de timp mai scurt, a amplificat nu numai relația noastră unică și solidă cu aliații din NATO și cu alți parteneri din teatrul de operațiuni, ci a evidențiat și caracterul letal sporit al capacității și mijloacelor pe care Forțele de Operațiuni Speciale (SOF) le pun la dispoziția Forțelor Întrunite, în special în situațiile în care suntem parteneri cu unitățile noastre convenționale, în operațiuni pentru toate domeniile”.

Astfel de misiuni permit militarilor să se antreneze în eșalonul operațional și tactic, în calitate de „Forțe Întrunite” („Joint Forces”), combinate cu Forțele de Operațiuni Speciale (SOF), creând condiții pentru operațiuni mai ample, convenționale.

Colonelul Daniel Miller, comandantul Brigăzii 41 Artilerie Terestră a SUA, a declarat: „Acest tip de exercițiu comun, care combină tragerile precise cu rază largă de acțiune ale Brigăzii 41 Artilerie Terestră cu mobilitatea Escadrilei 352 Operațiuni Speciale, creează un mijloc flexibil, care poate fi dislocat oriunde în Europa, într-un timp foarte scurt, ca sprijin pentru apărarea colectivă a aliaților și partenerilor noștri din NATO”.

Comandanții forțelor NATO subliniază mereu faptul că interoperabilitatea combinată a unităților și mijloacelor Comandamentului pentru Operațiuni Speciale în Europa (SOCEUR) și ale Forțelor Terestre ale SUA din Europa (USAREUR) este esențială pentru alternativele flexibile și letale de care dispune Comandamentul Forțelor Armate ale SUA din Europa (USEUCOM).


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta