FBI tocmai l-a reales pe Donald Trump?

FBI tocmai l-a reales pe Donald Trump?

De ce este Donald Trump atât de puternic? Cum a ajuns să domine unul dintre cele două partide majore și să fie ales președinte? Este vorba de părul lui,de talia lui?  Nimic din toate acestea, sunt numai narațiunile lui. Trump spune povești care sună adevărate pentru zeci de milioane de americani. Principala naratiune  asa este […]

De ce este Donald Trump atât de puternic? Cum a ajuns să domine unul dintre cele două partide majore și să fie ales președinte? Este vorba de părul lui,de talia lui?  Nimic din toate acestea, sunt numai narațiunile lui. Trump spune povești care sună adevărate pentru zeci de milioane de americani.

Principala naratiune  asa este că SUA sunt ruinate de elitele corupte. Potrivit acestei povesti, există o rețea interconectată de americani cu educatie inalta care alcătuiesc ceea ce trumpienii au ajuns să numească Sistemul, adica jucători politici de la Washington, mass-media liberală, ONG-uri, universități de elită, corporații multinationale.

 „Acești oameni sunt corupți, imorali și au grijă doar de ei înșiși. Ei sunt gata să-l prindă pe Trump, deoarece Trump este persoana care le spune adevarul  in față. Ei nu sunt doar în căutarea lui Trump sunt hotarati să-l prindă.” – declara Donald Trump.

Această narațiune are un nucleu de adevăr. Elitele americane foarte educate au devenit ceva asemănător unei clase auto-închise. Dar propaganda trumpiană transformă ceea ce este o prăpastie socială într-o teorie veninoasă a conspirației. Pur și simplu presupune, împotriva multor dovezi, că instituțiile de conducere ale societății sunt în mod inerent corupte, răuvoitoare, partizane și acționează cu rea-credință.

Pur și simplu presupune că dovada virtuții oamenilor este că sunt atacați de Sistem. Cariera politică a lui Trump a fost ținută pe linia de plutire de disprețul americanului de rand impotriva elitei. Cu cât elitele îl disprețuiesc mai mult pe Trump, cu atât mai mult îl iubesc republicanii. Criteriul pentru conducerea Partidului Republican astăzi este a avea dușmanii potriviți aflati la locul potrivit.

Ancheta recenta impotriva lui Trump a fost privită doar ca un complot atroce al Sistemului. Cel puțin deocamdată, perchezitia a zguduit peisajul politic republican. În urmă cu câteva săptămâni, jumatate dintre alegătorii republicani erau gata să-l paraseasca pe Trump, potrivit unui sondaj New York Times/Siena College. Săptămâna aceasta, întregul partid părea să se adună în spatele lui. Strategii republicani care îi sfătuiau pe potențialii oponenți principali ai lui Trump aveau motive să fie descurajați. „FBI i-a dat un colac de salvare”, a declarat un strateg politic :  „Incredibil… I-a pus din nou pe toți în căruța lui Trump.”

Potrivit unui sondaj Trafalgar Group/Convention of States Action , 83% dintre probabilii alegători republicani au spus că ancheta FBI i-a făcut mai motivați să voteze la alegerile din 2022. Peste 75% dintre probabilii alegători republicani cred că dușmanii politici ai lui Trump se află în spatele anchetei, mai degrabă decât a sistemului de justiție imparțial, la fel ca 48% dintre probabilii alegători ai alegerilor generale.

Într-o societate normală, când politicienii sunt anchetați sau acuzați, acest fapt îi distruge politic. Dar asta nu se mai aplică pentru Partidul Republican. Sistemul judiciar se poate ciocni de sistemul politic într-un mod fără precedent.

Ce se întâmplă dacă un procuror îl acuză pe Trump și el este condamnat exact în momentul în care se îndreaptă spre nominalizarea Partidului Republican sau poate chiar spre președinție? Ce se întâmplă dacă sistemul juridic, folosind criteriile sale, decide că Trump ar trebui să meargă la închisoare chiar în momentul în care sistemul electoral, folosind criteriile sale, e că ar trebui să meargă la Casa Albă?

Presupunem că în acele circumstanțe Trump va fi arestat și întemnițat. De asemenea, presupunem că vom vedea o violență politică pe scară largă din partea alegătorilor supărați ai lui Trump, care ar concluziona că Sistemul a confiscat țara, aceasta este calea cea mai probabilă către o prăbușire democratică completă.

SUA trebuie neapărat să-i pedepsească pe cei care comit crime. Pe de altă parte, America trebuie neapărat să se asigure că Trump nu primește un alt mandat de președinte. Ce facem dacă primul îl face pe cel din urmă mai probabil? Nu am nicio idee cum se poate iesi din acest potențial conflict între realitățile juridice și politice.

Trăim într-o criză de legitimitate, timp în care neîncrederea în puterea legala este atât de virulentă încât acțiunile actorilor de elită tind să se răstoarne, indiferent cât de bine întemeiate sunt.

Impresia este că FBI-ul avea motive legitime să facă ceea ce a făcut. Bănuiesc că va găsi niște documente blestemate care nu vor face nimic pentru a slăbi sprijinul lui Trump. De asemenea, sunt convins că, cel puțin deocamdată, a îmbunătățit neintenționat șansele de realegere ale lui Trump. În mod neintenționat, a îngreunat viața potențialilor concurenți principali ai lui Trump și i-a motivat baza electorala.

Se simte ca și cum ne îndreptăm spre un fel de furtună și nu există nicio modalitate onorabilă de a ne schimba cursul.

( David Brooks – The New York Times )


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta