Fenomenul Donald Trump

Fenomenul  Donald Trump

Donald Trump și-a anunțat candidatura la începutul verii 2015. Pe-atunci nu știam aproape nimic despre el. Numele imi era oarecum cunoscut, îl vazusem scris cu enorme litere de aur pe câteva hoteluri si il mai vazusem intr-o secventa in filmul “Home Alone 2”.  Și fața îmi era cunoscuta de la știrile CNN dar nu ma […]

Donald Trump și-a anunțat candidatura la începutul verii 2015. Pe-atunci nu știam aproape nimic despre el. Numele imi era oarecum cunoscut, îl vazusem scris cu enorme litere de aur pe câteva hoteluri si il mai vazusem intr-o secventa in filmul “Home Alone 2”.  Și fața îmi era cunoscuta de la știrile CNN dar nu ma uitasem niciodată la „The Apprentice”, care înțeleg ca îl făcuse foarte popular.

După ce i-am urmarit prestația doar doua-trei saptamani, nu am mai avut nici o îndoiala ca el va fi urmatorul președinte. Era ca un “miner” care gasise aur, “ nemulțumirea americanului  obisnuit” și știa exact cum să-l exploateze. Știa instinctiv cum să speculeze pornirile primare și cum să obțina reacții viscerale de la populația puțin educata și frustrata ca nu-și poate face vocea auzită. Cultivand în mod abil xenofobia și intoleranța, divizand și polarizand populația, optsprezece luni mai tarziu prelua Casa Alba.

La fel, la începutul verii anului trecut nu aveam nicio îndoiala ca nu va mai caștiga alegerile. Pandemia i-a fost fatala. Trump a facut atatea gafe în gestionarea ei încat nu mai putea castiga din nou.

Ce a depasit asteptarile mele a fost magnitudinea mobilizarii pe care un tip rudimentar ca Trump,  pe care l-am considerat mereu doar un “idiot necesar” la Casa Albă, a reușit sa o exercite asupra maselor avide de teorii ale conpirației și ocultism de iarmaroc.  Mișcarea Q, devenită fenomen global, mitul unui Trump-luptator în lumină și mesager divin l-au făcut idolul minților simple de peste tot în lume. Pe de altă parte însa, au dus la o mobilizare exemplara împotriva lui a tuturor celor ce vedeau aceste evoluții ca pe o amenințare la o existența cat de cat normala.

Ce se va intampla in viitor. SUA nu vor mai fi ca inainte, poate vor redeveni marea putere recunoscuta, dar Donald Trump a afectat in mod iremediabil imaginea democratiei in SUA si in lume, iar in loc sa faca America Mare a facut America Mica. Cred ca americanii care au luat cu asalt Congresul, credeau in sinea lor ca apara democratia Americana, totusi a fost din partea lor in mod cert o lipsa de patriotism compromitand democratia americana.

Partidul Republican, pentru prima data in 10 ani nu mai controleaza nici o institutie importanta, nici Camera Reprezentantilor, nici Senatul si nici Presedentia, putem spune ca a fost infrant pe toate planurile. Degeaba Donald Trump sustine ca a fost cea mai fericita presedentie din istoria SUA, nu gresesc cu nimic cand afirm ca americanii au trait cei mai prosti 4 ani din intreaga istorie americana.

Fenomenul Trump ar trebui să constituie o lectie politică. Sigur, sunt optimist. Dar nu naiv. Sper ca la urmatoarele alegeri din 2024, sa scoatem și noi derbedeii care nu au ce cauta Parlament la fel de ireverențios precum au făcut-o americanii …


Distribuie articolul