Fost secretar general NATO: La prima întâlnire cu Vladimir Putin, el a început discuția spunând că vrea să dizolve NATO. Aliații nu pot negocia cu pistolul la tâmplă

Fost secretar general NATO: La prima întâlnire cu Vladimir Putin, el a început discuția spunând că vrea să dizolve NATO. Aliații nu pot negocia cu pistolul la tâmplă
Monthly Press Conference by NATO Secretary General, Anders Fogh Rasmussen
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Fost secretar general NATO: La prima întâlnire cu Vladimir Putin, el a început discuția spunând că vrea să dizolve NATO. Aliații nu pot negocia cu pistolul la tâmplă

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen a făcut luni un apel la liderii Alianței Nord-Atlantice să nu negocieze cu Vladimir Putin atâta vreme cât acesta îi amenință cu pistolul la tâmplă, povestind că atunci când l-a întâlnit pentru prima oară pe președintele rus, în calitate de secretar […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Fostul secretar general al NATO Anders Fogh Rasmussen a făcut luni un apel la liderii Alianței Nord-Atlantice să nu negocieze cu Vladimir Putin atâta vreme cât acesta îi amenință cu pistolul la tâmplă, povestind că atunci când l-a întâlnit pentru prima oară pe președintele rus, în calitate de secretar general al Alianței, liderul de la Kremlin a deschis discuția spunând că vrea să desființeze Alianța Nord-Atlantică.

”Când l-am întâlnit pentru prima dată pe președintele rus Vladimir Putin în calitate de secretar general al NATO, el a deschis discuția spunându-mi că vrea să dizolve NATO” a rememorat Anders Fogh Rasmussen într-un editorial semnat pentru Politico Europe în care explică modul în care ar trebui tratate amenințările recente ale Rusiei la adresa Ucrainei și a Occidentului.

Pe fondul creșterii tensiunilor geopolitice din cauza Ucrainei, Rusia a prezentat recent Statelor Unite și NATO două proiecte de tratate care prezintă un set de “garanții de securitate” pe care Kremlinul le cere, inclusiv încetarea oricărei extinderi suplimentare a NATO și un angajament din partea Alianței de a nu desfășura trupe suplimentare în țări în care nu erau deja prezente forțe terestre ale NATO înainte de 1997. Printre acestea se numără Polonia, Ungaria, Republica Cehă, România și statele baltice, care sunt toate membre NATO.

Potrivit lui Rasmussen, acestea nu sunt propunerile unui om care vrea pace. El a precizat că în noiembrie 2009 NATO a respins o propunere privind Tratatul de Securitate Europeană înaintat atunci de Rusia, argumentând că relația NATO-Rusia acoperă suficient aceste aspecte ce au fost reglementate încă din 1997 prin Actul fondator al Relațiilor Mutuale, prin Carta Securității Europene a OSCE (1999) și Declarația de la Roma (2002).

Având în vedere că în registrul solicitărilor Rusiei figurează și oprirea unei noi extinderi a NATO, fostul șef al Alianței propune o abordare contrarie, amintind de deciziile luate la summitul de la București în anul 2008.

”Am promis Georgiei și Ucrainei loc la masa NATO în 2008. Este vremea să venim cu un plan de acțiune pentru a ne pune în practică această promisiune”, a mai punctat Rasmussen.

Summit-ul Alianței Nord-Atlantice din 2008 de la București a fost ultimul summit aliat la care Vladimir Putin a participat în calitate de invitat.

NATO nu poate negocia cu pistolul la tâmplă. Și dacă cedăm acum, acest semnal va fi auzit puternic și clar atât de democrațiile care se bazează pe noi, cât și de autocrații care deplâng și se tem de libertatea noastră”, a conchis Rasmussen.

Dialogul ruso-american cu privire la securitatea în Europa, asupra căruia insistă Moscova, va începe la 10 ianuarie la Geneva, urmând să continue la Bruxelles în 12 ianuarie pe platforma Consiliului NATO-Rusia, iar, apoi, la Viena, în cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). NATO, SUA, și Europa au avertizat deja că propunerile de tratat ale Rusiei cu SUA și NATO amenință securitatea europeană.


Distribuie articolul