Garda de Mediu, nicio sancțiune în cazul incendiului la groapa clandestină de gunoi: “suntem în proces cu UAT Muntenii de Sus”

Garda de Mediu, nicio sancțiune în cazul incendiului la groapa clandestină de gunoi: “suntem în proces cu UAT Muntenii de Sus”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Garda de Mediu, nicio sancțiune în cazul incendiului la groapa clandestină de gunoi: “suntem în proces cu UAT Muntenii de Sus”

( Simona DANDA – Vremea Noua ) TERGIVERSĂRI… Primăria Muntenii de Sus pare că va scăpa basma curată după incendiul la groapa clandestină de gunoi. Deși imaginile publicate de Vremea Nouă au arătat clar o sursă de poluare, Garda de Mediu nu a dispus nicio măsură. Contactat telefonic, comisarul șef Gabriel Laic a declarat că […]

( Simona DANDA – Vremea Noua )

TERGIVERSĂRI… Primăria Muntenii de Sus pare că va scăpa basma curată după incendiul la groapa clandestină de gunoi. Deși imaginile publicate de Vremea Nouă au arătat clar o sursă de poluare, Garda de Mediu nu a dispus nicio măsură. Contactat telefonic, comisarul șef Gabriel Laic a declarat că Primăria Muntenii de Sus a fost amendată, anul trecut, cu 15.000 lei pentru respectiva groapă clandestină de gunoi, însă sancțiunea a fost contestată în instanță, iar următorul termen este 9 iunie. Inspectoratul pentru Situații de Urgență nu a fost informat de incendiu, deși legea cere acest lucru. Potrivit Legii nr. 307 privind apărarea împotriva incendiilor, buldoexacavatoristul, care a intervenit să stingă flăcările, trebuia să anunțe serviciile de urgență, primarul sau poliția. Apoi, aceeași lege spune că primarul trebuia să coordoneze organizarea permanentă a intervenției și să informeze de îndată Inspectoratul despre izbucnirea și stingerea, cu forțe și mijloace proprii, a oricărui incendiu pe raza unității administrativ-teritoriale, iar în termen de trei zile să completeze și să trimită acestuia raportul de intervenție. Or, aceste lucruri au lipsit, dacă ne reamintim declarațiile primarului Vartolomei: “Eu nu știu, sincer, la ora aceasta (n.r. duminică, 30 mai, orele amiezii) despre ce este vorba. Voi discuta cu oamenii de la primărie, să văd ce s-a întâmplat”.

Incendiul la groapa clandestină de gunoi de la Muntenii de Sus a avut loc vineri. Deșeurile au ars zeci de minute, până când buldoexcavatoristul primăriei a intervenit, punând pământ și nisip peste flăcări. Potrivit comisarului șef al Gărzii de Mediu, situația putea fi evitată foarte simplu, dacă primarul salubriza terenul cu ajutorul beneficiarilor de ajutor social. “Momentan (n.r. până ieri, la ora 14:30) nu a fost dispusă o măsură vizavi de incendiu, dar vom face verificări în zonă. Situația e puțin mai complicată, pentru că noi am aplicat o sancțiune contravențională în ceea ce privește acel teren cu deșeuri abandonate. Este vorba despre o amendă în valoare de 15.000 lei pentru nerespectarea articolului 59 din Legea nr. 211 din 2011 privind regimul deșeurilor. Primăriile sunt obligate să ia măsuri astfel încât să nu existe deșeuri abandonate pe teritoriul comunei. În cazul în care constată deșeuri abandonate, trebuie să salubrizeze terenul. Pot interveni prin mijloacele de care dispune, în cazul de față, se putea interveni prin beneficiarii ajutoarelor sociale, pentru că o bună parte dintre activitățile acestora țin de salubrizare. Primăria Muntenii de Sus a contestat în instanță sancțiunea contravențională primită și așteptăm decizia judecătorilor. Sigur, nu înseamnă că până atunci nu putem aplica și alte amenzi. E o luptă continuă cu primarii de a educa populația. Avem SMID (n.r. sistem integrat de management al deșeurilor) funcțional, este operator, se plătește taxă de salubrizare, chiar nu văd de ce să nu se depun deșeurile unde trebuie”, a declarat șeful Gărzii de Mediu Vaslui.

Iată cum trebuia să se acționeze în cazul incendiului de la groapa de gunoi clandestină

Potrivit art. 6 (alin. 2) din Legea nr. 307 privind apărarea împotriva incendiilor, “persoana care observă un incendiu are obligația să anunțe prin orice mijloc serviciile de urgență, primarul sau poliția și să ia măsuri, după posibilitățile sale, pentru limitarea și stingerea incendiului”. Art. 14 precizează obligațiile principale ale primarului, în cazul unui incendiu la nivelul unității administrativ-teritoriale: “(alit. c) coordonează organizarea permanentă a intervenției în caz de incendiu, asigură participarea la intervenție a serviciului voluntar de urgență cu mijloacele din dotare și conducerea intervenției, până la stingerea incendiului ori până la sosirea forțelor inspectoratului; (lit. l) informează de îndată, prin orice mijloc, inspectoratul despre izbucnirea și stingerea, cu forțe și mijloace proprii, a oricărui incendiu pe raza unității administrativ-teritoriale, iar în termen de 3 zile lucrătoare completează și trimite acestuia raportul de intervenție”.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta