(Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )
Germania avertizează că ne putem aștepta la o reducere drastică a finanțării europene de la începutul anului viitor dacă intrarea în vigoare a bugetului UE pentru 2021 este periclitată de blocajul privind bugetul general (Cadrul Financiar Multianual 2021-2027) și pachetul de redresare, potrivit unui comunicat.
Consiliul UE, a cărui președinție semestrială este asigurată de Germania, și Parlamentul European au ajuns astăzi la o înțelegere comună cu privire la conținutul bugetului UE pentru 2021, pe baza Cadrului Financiar Multianual pentru 2021-2027 convenit în prealabil la începutul acestui an.
S-a ajuns la o înțelegere comună în cadrul Comisiei de conciliere bugetară, în așteptarea clarificării cu privire la adoptarea cadrului financiar multianual pentru perioada 2021-2027. Pentru ca bugetul pentru anul viitor să fie oficializat, următorul cadru financiar multianual va trebui mai întâi adoptat.
„Acesta este un rezultat bun, pe baza acordului la care s-a ajuns cu privire la următorul cadru financiar multianual. Mă bucur că s-a realizat într-un timp record datorită excelentei cooperări dintre instituțiile UE. Acest lucru arată că Europa se poate reuni în perioade de criză. Cu toate acestea, bugetul pentru 2021 poate intra în vigoare numai după ce blocajul privind bugetul general al UE și pachetul de redresare este ridicat. Fără aceasta, ne uităm la o reducere drastică a finanțării UE de la începutul anului viitor”, a atenționat Michael Clauß.
Conform acordului la care s-a ajuns astăzi, angajamentele totale din bugetul pe 2021 sunt stabilite la 164.2 miliarde EUR. Marjele de 0.8 miliarde EUR sunt menținute disponibile în limitele de cheltuieli ale următorului cadru financiar multianual, pentru a oferi UE suficientă marjă de manevră pentru a reacționa la nevoile neprevăzute care pot apărea anul viitor, inclusiv în legătură cu criza COVID-19. Plățile totale se ridică la 166.1 miliarde EUR.
Finanțarea în cadrul proiectului de buget a fost direcționată către atenuarea efectelor pandemiei COVID-19, sprijinul pentru o redresare durabilă și tranzițiile ecologice și digitale ale UE, în conformitate cu prioritățile abordate în următorul cadru financiar multianual.
Blocajul privind adoptarea bugetului multianual și a pachetului de redresare, care se ridică la peste 1800 miliarde de euro, este impus de Polonia și Ungaria, care nu sunt de acord cu corelarea distribuirii fondurilor europene de respectarea statului de drept. Cele două state susțin că mecanismul în baza căruia Bruxelles-ul ar evalua eventualele abateri de la principiile fundamentale ale UE ar putea deveni un instrument politic de pedepsire a unor state membre. De altfel, Polonia și Ungaria au afirmat în repetate rânduri că vor continua să se opună adoptării bugetului multianual și a pachetului de redresare cererea lor de retragere a condiţiilor legate de statul de drept nu va fi auzită.
Vetoul polono-ungar poate cauza întârzieri în distribuirea banilor pentru redresarea economică a ţărilor UE de pe urma recesiunii declanşate de pandemia COVID-19, planul inițial fiind de a acorda aceste resurse începând din 2021.
În aceste condiții, POLITICO relata ieri că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a transmis președintelui Parlamentului European, David Sassoli, cu care a avut joi un apel video, că plănuiește să salveze Fondul de Redresare în valoare de 750 mld. de euro propunându-le statelor membre o cooperare consolidată în format 25, fără participarea Poloniei și Ungariei.
Cooperarea consolidată este o procedură prin care cel puțin nouă țări ale UE au dreptul de a institui o integrare sau cooperare avansată într-un domeniu din cadrul structurilor EU, fără a fi implicate celelalte țări ale UE. Acest lucru le permite să evolueze în ritmuri diferite și spre obiective diferite de cele din afara domeniilor de cooperare consolidată. Procedura este concepută pentru a depăși stagnarea în cazul în care o propunere este blocată de o anumită țară sau de un grup mic de țări, care nu doresc să ia parte la inițiativă.
Astfel, banii pentru recupearea economică și socială a celor mai afectate state în urma pandemiei de Covid-19 ar putea ajunge acolo unde este cea mai mare nevoie de ei, însă acest lucru ar însemna, totodată, că formula actuală privind adoptarea la pachet a CFM 2021-2027 și a fondulului de redresare, așa cum a fost stabilită de liderii europeni în iulie și, ulterior, de acordul dintre Consiliul și Parlamentul European din noiembrie, ar trebui rediscutată.
Întrucât Consiliul și Parlamentul nu vor semna un text comun în cadrul Comisiei de conciliere în această perioadă, datorită faptului că adoptarea cadrului financiar multianual este încă în curs de desfășurare, Comisia va trebui să prezinte un nou proiect de buget. Într-o declarație comună convenită astăzi, a fost invitată să facă acest lucru, ținând seama în mod corespunzător de înțelegerea comună la care s-a ajuns în cadrul concilierii, de îndată ce există suficiente asigurări cu privire la adoptarea următorului cadru financiar multianual. Acest lucru va permite Consiliului și Parlamentului să adopte rapid bugetul pentru 2021 pe baza noului proiect de buget al Comisiei.
Dacă nu este posibilă adoptarea bugetului UE pentru 2021 până la 1 ianuarie 2021, se va aplica sistemul douăsprezecimilor provizorii. Acest lucru va limita considerabil posibilitățile de finanțare a politicilor și programelor UE de la începutul anului viitor.