Germania dă undă verde planului de 750 de miliarde de euro pentru relansarea UE. Președintele Frank-Walter Steinmeier a promulgat legea privind sistemul de resurse proprii ale UE

Germania dă undă verde planului de 750 de miliarde de euro pentru relansarea UE. Președintele Frank-Walter Steinmeier a promulgat legea privind sistemul de resurse proprii ale UE
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Germania dă undă verde planului de 750 de miliarde de euro pentru relansarea UE. Președintele Frank-Walter Steinmeier a promulgat legea privind sistemul de resurse proprii ale UE

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro ) Germania a dat undă verde planului UE de redresare economică în valore de 750 de miliarde de euro, după ce președintele Frank-Walter Steinmeier a promulgat legea privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii. ”Astăzi președintele Steinmeier a semnat legea privind fondul de redresare. După ce Curtea Constituțională a respins […]

( Teodora Ion – Caleaeuropeana.ro )

Germania a dat undă verde planului UE de redresare economică în valore de 750 de miliarde de euro, după ce președintele Frank-Walter Steinmeier a promulgat legea privind sistemul de resurse proprii ale Uniunii.

”Astăzi președintele Steinmeier a semnat legea privind fondul de redresare. După ce Curtea Constituțională a respins recursul împotriva acestui mecanism care are la bază constituirea unei datorii europene comune, nu mai există obstacole impuse de partea germană fondului UE de redresare economică în valoare de 750 de miliarde de euro”, este precizat într-un mesaj postat pe pagina oficială de Instagram a Administrației Prezidențiale germane.

Germania se alătură astfel celor 17 state care au ratificat până în acest moment Decizia privind sistemul de resurse proprii ale UE, care necesită aprobarea tuturor celor 27 de țări ale Uniunii pentru a permite Comisiei Europene să înceapă să contracteze împrumuturi în vederea finanțării redresării.

Semnarea acestui document a fost posibilă după ce Curtea Constituțională din Germania a dat miercuri undă verde ratificării prin respingerea unui recurs înaintat împotriva acestui mecanism ce are la bază constituirea unei datorii europene comune, gest salutat de Comisia Europeană. 

Budestagul, camera inferioară a Parlamentului german, adoptase anterior documentul cu o majoritate covârșitoare de aproape 75%, acesta trecând și de votul Budesratului, camera superioară a legislativului de la Berlin, potrivit Reuters

Mai mulţi lideri politici şi economici europeni s-au arătat îngrijorați de lentoarea ratificărilor acestui instrument comunitar, mai ales în contextul în care SUA au început deja să distribuie fondurile unui program masiv de asistenţă şi investiţii.

Într-o convorbire telefonică, președintele francez, Emmanuel Macron, și premierul italian, Mario Draghi, și-au manifestat ”dorința de a vedea încheindu-se rapid ratificarea planului european de relansare”.

Atenționări au venit și din partea Băncii Centrale Europene care a subliniat că blocarea Fondului de redresare a UE ar putea cauza ”un dezastru economic pentru Europa”

Acest fond, al cărui element central îl constituie Mecanismul de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro, se bazează pe un mecanism fără precedent al unei datorii comune tuturor statelor membre, iar o parte din bani, 312,5 miliarde de euro, vor fi acordaţi sub formă de subvenţii directe, în vreme ce restul sumei de 360 de miliarde de euro vor fi sub formă de credite.  


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta