Ghinea, despre Planul Naţional: Comisia Europeană a constatat în feedback-ul său un deficit de reforme

Ghinea, despre Planul Naţional: Comisia Europeană a constatat în feedback-ul său un deficit de reforme
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Ghinea, despre Planul Naţional: Comisia Europeană a constatat în feedback-ul său un deficit de reforme

( Andrei Popescu – TheEpochTimes ) Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat vineri, la o dezbatere pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) că Comisia Europeană a constatat un “deficit de reforme” şi a solicitat o clarificare a detaliilor de implementare a reformelor incluse în PNRR. “Am avut un deficit […]

( Andrei Popescu – TheEpochTimes )

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat vineri, la o dezbatere pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) că Comisia Europeană a constatat un “deficit de reforme” şi a solicitat o clarificare a detaliilor de implementare a reformelor incluse în PNRR.

“Am avut un deficit de reforme care a fost constatat de Comisia Europeană în feedback-ul dat. Nu că nu existau deloc, ci că era nevoie de un nivel de ambiţie mai ridicat şi mai ales de o clarificare a detaliilor de implementare. Adică nu merge să spui: ‘Facem o nouă lege a pensiilor’, trebuie să spui exact ce vei pune, care sunt elementele importante-cheie din viitoarea lege a pensiilor.

Am clarificat săptămâna asta: am trimis la Comisie înainte de vizita făcută acolo împreună cu premierul Cîţu, un ‘concept paper’ care l-am coautorat cu premierul şi cu vicepremierul Dan Barna, care practic a scos în top pagini de detalii pe fiecare reformă majoră pe care România a inclus-o deja sau urmează să o includă în PNRR în care pur şi simplu am explicat aceste elemente”, a susţinut Cristian Ghinea, citat de Agerpres.

De asemenea, Ghinea a mai afirmat că, pe partea fiscală, România îşi va asuma o reformă a deficitului de TVA mai mare decât era cea asumată anterior, deci de 5 puncte procentuale.

“Avem o problemă foarte mare de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Din nou o recomandare tradiţională de ţară făcută de Comisia Europeană de vreo zece ani pe care guvernele din România nu acţionau în niciun fel. Pe lângă acea conectare a caselor de marcat şi digitalizarea ANAF-ului avem închiderea unor portiţe legale în care oamenii trişează la TVA şi alte impozite, fără să mărim impozitele. Atenţie, nu ni s-a cerut implicit, nici nu ne-am angajat să mărim taxe şi impozite în următorii ani”, a continuat ministrul.

La rândul său, Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene a anunţat că, în urma discuţiilor de la Bruxelles dintre cele două părţi, România a ajuns la un acord cu oficialii Comisiei cu privire la nouă reforme majore care vor fi incluse în PNRR.

Reamintim că premierul Florin Cîţu şi ministrul Cristian Ghinea au avut săptămâna aceasta întâlniri la Bruxelles cu oficiali ai Comisiei Europene, inclusiv cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta