Ghinea, după ce a fost numit “ministrul Zero” de PSD: Domnule Ciolacu, fac din nou apel la un dialog de substanţă

Ghinea, după ce a fost numit “ministrul Zero” de PSD: Domnule Ciolacu, fac din nou apel la un dialog de substanţă
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Ghinea, după ce a fost numit “ministrul Zero” de PSD: Domnule Ciolacu, fac din nou apel la un dialog de substanţă

( Andrei Popescu – TheEpochTimes ) Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR PLUS), a negat, vineri, acuzaţiile social-democraţilor potrivit cărora până acum, în acest an, România nu a primit niciun euro de la Comisia Europeană şi i-a solicitat preşedintelui PSD Marcel Ciolacu să recurgă la un „dialog de substanţă” dacă doreşte să discute despre fonduri […]

( Andrei Popescu – TheEpochTimes )

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea (USR PLUS), a negat, vineri, acuzaţiile social-democraţilor potrivit cărora până acum, în acest an, România nu a primit niciun euro de la Comisia Europeană şi i-a solicitat preşedintelui PSD Marcel Ciolacu să recurgă la un „dialog de substanţă” dacă doreşte să discute despre fonduri europene.

„Cei de la PSD fie încearcă să facă glume, fie nu au simţul ridicolului. Alaltăieri, PSD mă soma să acord 10% din PNRR pentru educaţie după ce acordasem deja 12%. Azi, PSD spune că nu au intrat deloc bani europeni în ţară, în 2021. Acest tabel arată adevărul faptic [a se vedea poza de mai jos – n.r.]. Sunt date publice, pare că printre ‘specialiştii’ de la PSD nu se găseşte nimeni care să ştie să citească un Excel.

Dacă PSD se referă la Exerciţiul financiar 2021 – 2027, sigur e un banc de la Radio Erevan. Banii nu s-au luat pentru că încă nu se dau. Regulamentele europene nu au fost aprobate, nicio ţară din UE nu a finalizat Programele Operaţionale. Domnule Ciolacu, fac din nou apel la un dialog de substanţă dacă vreţi să vorbim de fonduri europene”, a precizat Ghinea pe pagina sa de Facebook.

Cu o zi în urmă, joi, Partidul Social Democrat a postat pe pagina sa oficială de Facebook următorul mesaj, în care l-a ironizat pe Ghinea, numindu-l “ministrul Zero”:

„România are 0 euro pe 2021 de la Comisia Europeană. Ministrul ‘Zero’ Ghinea a fost aşa de preocupat să repare eşecul PNRR că a uitat de fondurile europene obişnuite. În perioada 2017-2019 guvernul PSD a absorbit 9,75 de miliarde de euro din fonduri europene. Veţi spune că nu e tocmai corect să comparăm 3 ani de guvernare cu jumătate de an, dar dacă împărţim 9,75 la 3, sunt 3,25 de miliarde fonduri europene pe an. Mai mult decât 0”.

Remarcile lui Ghinea vin în contextul în care, la sfârşitul lunii aprilie, Comisia Europeană a anunţat că va introduce criterii mai dure pentru decontarea banilor alocaţi planurilor naţionale de redresare şi rezilienţă decât cele din programele operaţionale.

La rândul său, vicepreşedintele executiv al Comisiei Europene responsabil cu politica economică, Valdis Dombrovskis, a atenţionat că Bruxelles-ul este gata să suspende plăţile dacă există semne că un guvern naţional nu se ocupă de reformele de îmbunătăţire a competitivităţii sau că nu direcţionează banii spre investiţiile la care se angajează.

În ceea ce priveşte România, Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a fost adoptat, miercuri, 28 aprilie, în coaliţia de guvernare, îşi păstrează toate proiectele doar că valoarea este mai mică – mai exact, 29 de miliarde de euro. Proiectul urmează să fie depus la Comisia Europeană în cursul lunii mai. De altfel, săptămâna viitoare, premierul Florin Cîţu şi ministrul Fondurilor Europene vor merge la Bruxelles pentru a negocia proiectele.


Distribuie articolul