Ghinea il buseste iar pe Budai: „De ce nu a dat el mai mult pe pensii cand era ministru pe vremea lui Dragnea?”

Ghinea il buseste iar pe Budai: „De ce nu a dat el mai mult pe pensii cand era ministru pe vremea lui Dragnea?”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Ghinea il buseste iar pe Budai: „De ce nu a dat el mai mult pe pensii cand era ministru pe vremea lui Dragnea?”

( AK-24 – politica ) Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene, sustine ca acuzatia lansata de ministrul Muncii, Marius Budai, potrivit careia Romania s-a angajat in PNRR sa nu creasca pensiile cu mai mult de 9,4% din PIB este ”o manipulare permanenta”. Ghinea sustine ca niciun guvern PSD nu a alocat mai mult de […]

( AK-24 – politica )

Cristian Ghinea, fostul ministru al fondurilor europene, sustine ca acuzatia lansata de ministrul Muncii, Marius Budai, potrivit careia Romania s-a angajat in PNRR sa nu creasca pensiile cu mai mult de 9,4% din PIB este ”o manipulare permanenta”. Ghinea sustine ca niciun guvern PSD nu a alocat mai mult de 9,4% din PIB pentru pensii.

”Ideea de a avea reforma pensiilor in acest fel in PNRR nu a venit din partea Romaniei, ci din partea Comisiei Europene. Comisia Europeana este foarte ferma pe acest subiect, pentru ca efectiv modul in care pensiile oscileaza haotic a fost principala sursa de tensiune pe bugetul public. Suntem singura tara europeana in procedura de deficit excesiv, deci avem mari probleme cu bugetul.

Ideea ca nu avem pensiile din cauza PNRR e o butaforie. Pensiile au fost un capitol greu de negociat. Si va mai spun ceva: procentul de 9,4% din PIB este un succes politic, pentru ca propunerea Comisiei era mult mai jos.

Nu vreau sa spun cifre pentru ca ar fi neelegant din partea mea. 9,4% este mai mult decat a cheltuit Romania pe pensii intotdeuna. Este mai mult decat a cheltuit PSD pe pensii. Daca domnul Budai se simte constrans de 9,4%, de ce nu a dat el mai mult pe pensii versus PIB cand era ministru pe vremea lui Dragnea?

Niciodata PSD, nici cand era premier Ponta, nici cand era prim-ministru Tudose, nici cand era Grindeanu, nu a dat mai mult de 9,4% din PIB pe pensii. Brusc, le-a venit ca-i prea constrangator, ceea ce este o prostie. Nu e adevarat. Repet, este mai mult decat am platit pana acum, mai mult decat am platit intotdeauna”, a spus Cristian Ghinea la conferinta de lansare a platformei MonitorPNRR, informeaza news.ro.

Fostul ministru a precizat ca problema Romaniei este ca avem prea putine venituri la bugetul de stat.

”Ei tot invart aceasta cifra de 13% medie europeana (alocare din PIB pentru pensii – n.r.), care este foarte inselatoare, pentru ca este o diferenta foarte mare intre statele din Vest si statele din Est. Niciun stat din Estul Europei nu cheltuie mai mult de 9% din PIB pe pensii.

Statele din Estul Europei, iar Romania se afla in situatia cea mai proasta, reusesc sa colecteze foarte putine venituri la bugetul de stat. Daca comparam cati bani cheltuim pe pensii fata de cati bani colectam la buget, media Romaniei este de 25%, media UE fiind de 24%. Deci problema noastra este ca avem prea putine venituri la bugetul de stat, nu raportarea la PIB. Este o manipulare politica permanenta care se arunca in spatiul public. Deci exista loc de crestere a pensiilor cu o anvelopa de 9,4%, mai mult decat a dat PSD oricand a fost la guvernare”, a conchis Ghinea.

Ministrul Muncii, Marius Budai, i-a acuzat miercuri pe”cei care au facut PNRR” ca au condamnat la saracie multe generatii de seniori.

”Ganditi-va ca 2,5 milioane de parinti si bunici au pensia mai mica sau egala cu 1600 de lei in contextul in care cineva din Romania si-a permis sa se angajeze in fata Comisiei Europene la un impact de doar 9,4 la suta din PIB condamnandu-ne pe multe generatii de seniori de acum incolo, la saracie”, a declarat Budai.

Intrebat cine este la originea acestuia, ministrul a explicat ca cei care au intocmit PNRR.

”Nu se stie cine a lucrat la PNRR? E foarte clar. Ce facem? In primul rand am discutat in PSD, in interiorul PSD s-a luat decizia sa ducem discutia in coalitie astfel incat indeplinind jaloanele din PNRR sa demonstram Comisiei Europene ca suntem determinati sa respectam PNRR, dar ca nu vrem sa fim saraci. In acel 9,4 la suta sunt introduse inclusiv indemnizatiile si pensiile de serviciu care se platesc in baza unor legi speciale”, a mai declarat Marius Budai.


Distribuie articolul