Grecia solicită ajutor internațional pentru eliberarea tancurilor petroliere confiscate de Iran

Grecia solicită ajutor internațional pentru eliberarea tancurilor petroliere confiscate de Iran
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Grecia solicită ajutor internațional pentru eliberarea tancurilor petroliere confiscate de Iran

( Rețeaua de știri MI ) Autoritățile maritime cu sediul în Grecia au cerut sprijin internațional pentru eliberarea membrilor echipajului a două petroliere confiscate săptămâna trecută de forțele din Iran. Navele petroliere „Prudent”  și „Delta Poseidon” au fost confiscate de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din țară, în Golful Persic, săptămâna trecută. Ioannis Plakiotakis, ministrul grec […]

( Rețeaua de știri MI )

Autoritățile maritime cu sediul în Grecia au cerut sprijin internațional pentru eliberarea membrilor echipajului a două petroliere confiscate săptămâna trecută de forțele din Iran.

Navele petroliere „Prudent”  și „Delta Poseidon” au fost confiscate de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din țară, în Golful Persic, săptămâna trecută.

Ioannis Plakiotakis, ministrul grec al Marinei Comerciale, a descris incidentul drept o amenințare la adresa securității transportului maritim și comerțului. El a spus că îndeamnă toate națiunile să pună capăt unui astfel de incident inacceptabil și să se asigure că nu se repetă.

Joi, Garda de Coastă greacă, și serviciile independente de monitorizare au raportat că cele două tancuri petroliere au fost acostate în portul Bandar Abbas din Iran. La bord se aflau un cipriot și nouă marinari din Grecia.
Teheranul a menționat că membrii echipajului erau „bună stare de sănătate” și nu au fost reținuți.

Retinerea navelor a survenit la câteva zile după ce Atena a declarat că va preda SUA în aproximativ 140.000 tone de petrol iranian încărcate  într-un petrolier sub pavilion rusesc pe care îl sechestrase. Nava rusă care a încercat să schimbe pavilionul cu cel al Iranului în ultimul moment, a fost sechestrată deoarece existau sancțiuni globale legate de războiul din Ucraina.

Atât ministerele de externe ale Franței, cât și ale Germaniei au condamnat confiscarea tancurilor și au cerut Teheranului să elibereze membrii echipajelor împreuna cu navele reținute. Guvernul Iranului s-a referit la aceste declarații ca fiind inadecvate și părtinitoare.


Distribuie articolul