Guvernul a aprobat Acordul de împrumut Comisia Europeană – România pentru 14,94 miliarde de euro din PNRR. Bucureștiul va primi o prefinanțare de 1,94 miliarde

Guvernul a aprobat Acordul de împrumut Comisia Europeană – România pentru 14,94 miliarde de euro din PNRR. Bucureștiul va primi o prefinanțare de 1,94 miliarde
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Guvernul a aprobat Acordul de împrumut Comisia Europeană – România pentru 14,94 miliarde de euro din PNRR. Bucureștiul va primi o prefinanțare de 1,94 miliarde

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Guvernul a aprobat miercuri, prin ordonanță de urgență, Acordul de împrumut între Comisia Europeană și România, prin care țara noastră va beneficia de 14,94 miliarde euro, din cei aproximativ 29 de miliarde euro disponibili prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Aprobarea acestui acord va facilita disponibilizarea unei prefinanțări de […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Guvernul a aprobat miercuri, prin ordonanță de urgență, Acordul de împrumut între Comisia Europeană și România, prin care țara noastră va beneficia de 14,94 miliarde euro, din cei aproximativ 29 de miliarde euro disponibili prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Aprobarea acestui acord va facilita disponibilizarea unei prefinanțări de 1,94 miliarde de euro.

Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă în debutul ședinței Executivului, în cadrul căreia a prezentat și rezultatele vizitei sale de luni și de marți de la Bruxelles. “Am abordat teme importante pentru cetățeni: gestionarea pandemiei COVID-19, atât sub aspect sanitar, cât din perspectiva implicațiilor în plan economic și social, continuarea campaniei de vaccinare, eforturile de relansare economică, folosirea banilor europeni. Am obținut garanții că România va putea folosi în continuare gazul și energia nucleară pentru a-și consolida economia, asumându-și tranziția la energia verde și implementarea, pe o scară mai largă, a digitalizării”, a spus prim-ministrul.

“Încă din primele zile de guvernare, am lucrat pentru operaționalizarea celui mai important proiect de țară post-pandemic, Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Astăzi, vom analiza și aproba în Guvern prin Ordonanță de urgență, Acordul de împrumut între Comisia Europeană și România, prin care țara noastră va beneficia de 14,94 miliarde euro, din cei aproximativ 29 de miliarde euro disponibili prin Mecanismul de Redresare și Reziliență. Bani pe care îi investim în economie, în condiții extrem de avantajoase”, a mai precizat Nicolae Ciucă.

Ordonanța de Urgență adoptată miercuri completează cadrul instituțional pentru implementarea PNRR și stabilirea fluxurilor financiare, de monitorizare, verificare și control a utilizării fondurilor alocate.

Potrivit premierului, după intrarea în vigoare a Acordului de împrumut, Comisia Europeană va disponibiliza și prefinanțarea de 13% din acest împrumut, aproximativ 1,94 miliarde de euro.

Împrumutul va fi utilizat pentru finanţarea deficitului bugetului de stat şi refinanțarea datoriei publice guvernamentale, pe măsura cheltuielilor bugetare efectuate pentru implementarea reformele/investițiile prevăzute în PNRR și  respectiv a îndeplinirii jaloanelor și țintelor asociate împrumutului.

Perioada de disponibilitate a împrumutului este 31 decembrie 2026. Sumele împrumutului vor fi disponibilizate în 10 tranșe.

Intrarea în vigoare a Acordului și plata tranșei de prefinanțare vor completa prima tranșă de granturi din prefinanțarea pentru implementarea PNRR, în valoare de 1,85 miliarde euro, care a fost plătită României la începutul lunii decembrie.

Amintim că Guvernul României a adoptat în urmă cu două săptămâni și ordonanța de urgență care reglementează cadrul instituțional, fluxurile financiare și modul de verificare a utilizării fondurilor alocate României prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Adoptarea acestui act normativ permitea nceperea implementării PNRR și reprezintă îndeplinirea unuia dintre obiectivele de etapă (jalon) asumat în cadrul Planului.

Citiți și INFOGRAFIC PNRR: Cum arată traseul pe care România trebuie să-l parcurgă pentru a injecta 29,2 miliarde de euro în reforme și investiții: 41% din fonduri merg către tranziție verde și 21% către digitalizare

România beneficiază de fonduri în valoare de 29,2 miliarde euro după ce Comisia Europeană a dat undă verde PNRR-ului la data de 27 de septembrie, iar Consiliul Uniunii Europene a aprobat la 28 octombrie, în mod oficial, Planul Național de Redresare și Reziliență al României

Din cele 29,2 miliarde euro, 14,24 miliarde de euro sunt finanțări nerambursabile, iar 14,94 miliarde de euro – împrumut acordat în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene.

Planul Național de Redresare și Reziliență este structurat pe cei 6 piloni prevăzuți de Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliență și împărțit în 15 componente, astfel încât să acopere nevoile României și să urmărească concomitent prioritățile Comisiei Europene: tranziția verde, transformarea digitală, creștere inteligentă, coeziune socială și teritorială, sănătate și reziliență economică, socială și instituțională, politici pentru generația următoare, copii și tineri.

România are pentru anul viitor o finanțare de aproximativ 6,171 miliarde euro, a căror accesare depinde de îndeplinirea condiționalităților din program. Pentru anul 2021 și primul trimestru 2022 sunt planificate 45 de ținte sau jaloane din care 6 sunt deja îndeplinite, iar restul sunt în curs de realizare.

Noul guvern PNL – PSD – UDMR a stabilit că PNRR este “axul” programului de guvernare asumat de cele trei formațiuni.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta