Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro ) Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030, a anunțat premierul Nicolae Ciucă marți, la începutul ședinței de guvern, după reuniunea Comitetului Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă. Premierul a arătat că România poate face performanță […]

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )

Guvernul lucrează la un plan de acțiune din bani europeni care să transforme România într-un lider regional pentru dezvoltare durabilă până în 2030, a anunțat premierul Nicolae Ciucă marți, la începutul ședinței de guvern, după reuniunea Comitetului Interdepartamental pentru Dezvoltare Durabilă.

Premierul a arătat că România poate face performanță în domenii precum energia curată, biodiversitatea, agricultura, industria alimentară sustenabilă, dar și digitalizarea, în contextul în care țara a fost recunoscută ca hub regional pentru dezvoltare durabilă.

„România și-a asumat, încă din anul 2015, implementarea obiectivelor ONU pentru Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. La finele activității, am putut să constatăm cu toții că este nevoie să schimbăm paradigma de dezvoltare și, așa cum spunea șeful departamentului, avem nevoie de o mentalitate nouă. Pandemia de coronavirus ne-a arătat că putem face față provocărilor doar prin solidaritate și prin grija față de cei din jurul nostru. România este printre primele țări europene care a realizat un standard ocupațional pentru meseria de expert în dezvoltare durabilă și este recunoscută ca hub regional pentru promovarea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă. Putem performa ca lideri regionali în domenii, precum: energie curată, biodiversitate, agricultură și industrie alimentară sustenabilă, dar și digitalizare. Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă lucrează deja la un plan de acțiune până în 2030 finanțat cu bani europeni”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit acestuia, acțiunile întreprinse de către Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă sunt expuse în „Raportul Guvernului României privind Implementarea Obiectivelor De Dezvoltare Durabilă” la nivelul anului 2021, adoptat marți, 28 decembrie, și care va fi transmis către Parlament.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a primit la 13 decembrie 2021, distincția Organizației Națiunilor Unite (ONU) pentru inovație în serviciu public în cadrul galei United Public Service Forum 2021 de la Dubai.

United Public Service Forum este cea mai prestigioasă recunoaștere internațională a serviciilor publice. În fiecare an, în cadrul unei ceremonii, Organizația Națiunilor Unite (ONU) acordă premii pentru 4 categorii distincte. Din 193 de țări membre ONU și 180 de inițiative înregistrate, 63 au intrat în competiție la categoria „Creșterea eficienței instituțiilor publice de a îndeplini Obiectivele de Dezvoltare Durabilă.

Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă a fost desemnat câștigător, recunoscându-i-se altfel inovația și excelența în servirea interesului public și contribuția semnificativă la îmbunătățirea administrației publice din România pentru implementarea celor 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă.

România, în calitate de stat membru al Organizației Națiunilor Unite (ONU) și Uniunii Europene (UE), și-a exprimat adeziunea la cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Agendei 2030, adoptată prin Rezoluția Adunării Generale a ONU A/RES/70/1, în cadrul Summit-ului ONU pentru Dezvoltare Durabilă din septembrie 2015. Concluziile Consiliului UE, adoptate în data de 20 iunie 2017, „Un viitor durabil al Europei: răspunsul UE la Agenda 2030 pentru Dezvoltare Durabilă” reprezintă documentul politic asumat de statele membre ale UE privind implementarea Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă.

Prin această strategie, România își stabilește cadrul național pentru susținerea Agendei 2030 și implementarea setului de 17 ODD. Strategia susține dezvoltarea României pe trei piloni principali, respectiv economic, social și de mediu. Strategia este orientată către cetățean și se centrează pe inovație, optimism, reziliență și încrederea că statul servește nevoile fiecărui cetățean, într-un mod echitabil, eficient și într-un mediu curat, în mod echilibrat și integrat.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta