Guvernul neagă orice relaxare a restricțiilor: Nu este avută în vedere revizuirea măsurilor

Guvernul neagă orice relaxare a restricțiilor: Nu este avută în vedere revizuirea măsurilor
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Guvernul neagă orice relaxare a restricțiilor: Nu este avută în vedere revizuirea măsurilor

( Laurentiu Gheorghe – Revista22 ) În precizarea oficială, Guvernul neagă o relaxare a restricțiilor fără o corelare cu reducerea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 la nivelul unei localități unde acestea se aplică. Guvernul susține, într-o precizare oficială, că în acest moment nu este prevăzută revizuirea restricțiilor pentru perioada imediat următoare, aceasta depinzând însă rata […]

( Laurentiu Gheorghe – Revista22 )

În precizarea oficială, Guvernul neagă o relaxare a restricțiilor fără o corelare cu reducerea ratei de infectare cu SARS-CoV-2 la nivelul unei localități unde acestea se aplică.

Guvernul susține, într-o precizare oficială, că în acest moment nu este prevăzută revizuirea restricțiilor pentru perioada imediat următoare, aceasta depinzând însă rata de infectare la nivelul localității unde se aplică.

„​Nu sunt avute în vedere în acest moment, pentru perioada imediat următoare, revizuirea/modificarea măsurilor adoptate. Menționăm faptul că aceste măsuri sunt raportate la incidența fiecărei localități printr-un mecanism prezentat public, iar retragerea acestora depinde de reducerea nivelului de răspândire a virusului la nivelul localității”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Potrivit sursei citate, în ceea ce privește perspectiva unor măsuri de natură a permite desfășurarea unor tipuri de activități, că nu sunt adoptate decizii în acest sens și nu vizează perioada imediat următoare. „La nivel guvernamental se desfășoară consultări și analize referitoare la momentul în care rata de răspândire a virusului la nivel național va fi redusă semnificativ și doar în acest context, într-un interval de câteva luni de zile, vor putea fi puse în discuție condițiile pentru desfășurarea anumitor tipuri de activități”, se arată în comunicat.

Precizările oficiale vin în contextul în care surse guvernamentale au declarat luni dimineață că Guvernul ia în calcul să revină asupra deciziei de închidere a magazinelor la ora 18.00, iar în cazul restaurantelor, sălilor de sport sau concertelor restricțiile ar putea fi relaxate dacă se va conveni asupra testării înainte a clienților.

Noile restricții au intrat în vigoare duminică. Astfel, de la ora 18.00 vor fi închise magazinele și toți operatorii economici care desfașoară activități de comerț/prestări servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, iar de la ora 20.00 intră în vigoare carantina de noapte. Aceste măsuri sunt în vigoare de duminică în toate localitățile în care rata de infectare a depășit 4 la mia de locuitori și se aplică în zilele de vineri, sâmbătă și duminică. În localitățile cu rata de infectare de peste 7,5 la mie, aceste restricții se aplică pe toată durata săptămânii.

Acestea încetează când rata de infectare scade sub 3,5 la mie, respectiv 7.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a avertizat luni că situația nu este stabilă și că rata de infectare a crescut în 32 de județe, dar susține că nu vor fi impuse noi restricții.

Stirea initiala:

Surse guvernamentale susțin că se analizează ca programul magazinelor să revină la varianta anterioară iar, sălile de sport și de spectacol să fie redeschise cu condiția testării clienților.

„Sunt mai multe măsuri în analiză. Ele au fost luate la solicitarea specialiștilor. Putem reveni asupra lor”, susțin sursele guvernamentale citate de Digi24.ro.

Una dintre măsurile asupra căreia ar putea reveni Guvernul este cea privind închiderea magazinelor de la ora 18:00. Măsura se aplică în zilele de vineri, sâmbătă și duminică în localitățile cu o rată mai mare de 4 la mie, și pe tot parcursul săptămânii unde rata este mai mare de 7,5 la mie.

O altă măsură pe care o au în vedere autoritățile este ce referitoare la sălile de fitness. Potrivit Hotărârii de guvern adoptate săptămâna trecută, acestea se închid la o rată mai mare de 4 la mie. Acum, Guvernul ia în calcul deschiderea sălilor de fitness, dacă persoanele care merg să facă sport se testează înainte cu teste antigen.

Varianta testelor antigen este luată în considerare și pentru deschiderea unor evenimente printre care concertele, filmele sau spectacolele de teatru.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta