( Robo Știri )
IPOCRIZIE… Ministrul Muncii c onsideră că “România sărăciei este legată și de cei care sunt plătiți cu salariul minim”, atrăgând atenția asupra faptului că cei 1,4 milioane angajați din sistemul privat declarați ca având venituri echivalente cu salariul minim pe economie “trăiesc în situații aproape identice cu unii care sunt dependenți de ajutorul social”. Declarația ministrului Raluca Turcan vine la doar trei luni după ce guvernul din care și domnia sa face parte a majorat salariul minim cu doar 41 de lei/lună, adică 0,24 lei pe oră.
De la 1 ianuarie, după o analiză “la rece”, guvernul Cîțu a majorat salariul minim pe economie de la 2.230 de lei brut, la 2.300 de lei brut, adică cu 3%, ceea ce înseamnă o creștere netă de 41 de lei/lună, de la 1.345 la 1.386 de lei net/lună. Astfel, ora de lucru a crescut de la 7,94 de lei net la 8,18 de lei net, adică cu 0,24 de lei/oră. Potrivit datelor oficiale, în România 50,3% dintre contractele de muncă din REVISAL au un nivel salarial cuprins între 1.300 de lei 1.600 de lei net/lună.
80.000 de angajați din sistemul public și 1,4 milioane de angajați din privat câștigă salariul minim
La trei luni după mărirea în bătaie de joc a salariului minim, ministrul Muncii iese în spațiul public cu o declarație care șochează, dar care în același timp reflectă un adevăr pe care toată lumea îl știe, mai puțin premierul Cîțu, care a considerat că o creștere de 41 de lei este mai mult decât suficientă. Șefa de la Ministerul Muncii spune că cei care câștigă salariul minim trăiesc precum asistații social, țara noastră având 1,4 milioane de angajați cu acest salariu care lucrează la privat. “Să știți că România sărăciei nu e doar legată de asistența socială. România sărăciei este legată și de cei care sunt plătiți cu salariul minim. Avem în sistemul public aproximativ 80.000 de persoane. Hai să spunem că în sistemul public multe sporuri – și de aceea eu nu sunt atât de radicală pe subiectul sporurilor – s-au creat unele sporuri ca artificii pentru a le mai suplimenta veniturile, dar, pe fond, avem 80.000 în sistemul public plătiți cu salariul minim”, a declarat Raluca Turcan. Aceasta a adăugat că mai gravă este situatia celor din sectorul privat plătiți cu salariul minim, despre care a spus că trăiesc aproape la fel de greu precum beneficiarii de ajutoare sociale. “Insă mult mai dramatică este situatia în sectorul privat. În sectorul privat avem 1.400.000 de oameni declarați cu salariul minim. Acei oameni trăiesc în situații aproape identice cu unii care sunt dependenți de ajutorul social și acolo avem obligația să creștem ocuparea, să venim cu măsuri active, să sprijinim mediul economic, să-i îndemnăm să intre în piața muncii, să ceară locuri de muncă din ce în ce mai bine pregătite”, a adăugat ministrul.
Județul Vaslui, la polul sărăciei
Cu siguranță, Raluca Turcan cunoștea aceste date și înainte ca Guvernul din care face parte să crească salariul minim cu doar 41 de lei, însă ele nu au fost prezentate pentru a nu strica analiza lui Cîțu. Ce este mai trist este că în fiecare an diferențele dintre bogați și săraci se adâncesc din ce în ce mai tare. Bucureștenii își permit, de exemplu, cheltuieli de trei ori mai mari decât cei din Vaslui. Asta în vreme ce prețurile la mâncare și utilități nu diferă prea mult. Locuitorii din Capitală au, de altfel, puterea de cumpărare cea mai mare, cu 80% peste media națională, în timp ce locuitorii județului Vaslui se află la coada clasamentului, cu o putere de cumpărare de aproximativ 37% sub media națională. Pe regiuni, românii din vestul și din centrul țării au o putere de cumpărare peste medie, cei din Oltenia și Moldova sunt la polul opus.