Hulită de PSD și demisă de Iohannis, Kovesi e elogiată în Franța: „Acest adevărat star național al luptei anticorupție aplică la nivel european metodele pentru care e cunoscut în țara sa”

Hulită de PSD și demisă de Iohannis, Kovesi e elogiată în Franța: „Acest adevărat star național al luptei anticorupție aplică la nivel european metodele pentru care e cunoscut în țara sa”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Hulită de PSD și demisă de Iohannis, Kovesi e elogiată în Franța: „Acest adevărat star național al luptei anticorupție aplică la nivel european metodele pentru care e cunoscut în țara sa”

( Cristian Hubali – Ziaristii.ro ) Destituită în mod abuziv din fruntea DNA în 2018 de coaliția toxică PSD-ALDE-UDMR (care voia să-l scape pe Liviu Dragnea de pușcărie) cu mâna președintelui Klaus Iohannis (care, sub presiune, a semnat revocarea), fapt confirmat și de CEDO, Laura Codruța Kovesi este extrem de apreciată dincolo de granițele țării. […]

( Cristian Hubali – Ziaristii.ro )

Destituită în mod abuziv din fruntea DNA în 2018 de coaliția toxică PSD-ALDE-UDMR (care voia să-l scape pe Liviu Dragnea de pușcărie) cu mâna președintelui Klaus Iohannis (care, sub presiune, a semnat revocarea), fapt confirmat și de CEDO, Laura Codruța Kovesi este extrem de apreciată dincolo de granițele țării.

Fost procuror general al României (2006-2012) și procuror-șef al DNA (2013-2018), Laura Codruța Kovesi e lăudată acum de francezi pentru activitatea ei din fruntea Parchetului European Anticorupție (EPPO), la mai puțin de un de la operaționalizarea acestuia.

„La un an de la înființare, această nouă structură de anchetă a UE a declanșat numeroase investigații și a permis arestarea unei foste ministre croate pentru deturnare de fonduri europene”, scrie în ediția sa de azi publicația franceză „Le Monde”, citată de Radio Europa Liberă Moldova.

De la reținerea fostei ministrese croate a fondurilor europene, Gabrijela Zalac (42 de ani), n-au trecut nici măcar șase luni. Kovesi a fost instalată la conducerea Parchetului European Anticorupție în 2019, dar instituția a devenit operațională pe 1 iunie 2021. La 11 noiembrie 2021, în urma unei anchete laborioase, EPPO, un organism independent al Uniunii Europene, a și reținut-o pe Zalac în legătură cu achiziționarea unui software de peste 200.000 de euro pe care l-ar fi atribuit în mod preferențial companiei Ampelos.

„Vin mai întâi statisticile impresionante: la începutul lunii decembrie, Parchetul European examinase deja 2.500 rapoarte și a deschis 500 de anchete penale pentru sume care, cumulat, se ridică la 5 miliarde de euro din bugetul european”

Jurnaliștii de la „Le Monde” nu se opresc aici. Mai prezintă un caz de corupție gestionat foarte bine de Kovesi. E vorba despre o acțiune excelentă a procurorilor aflați în subordinea ei care a dus la condamnarea, pe 22 noiembrie 2021, a unui fost primar dintr-un orășel din estul Slovaciei la 3 ani de închisoare și o interdicție de 5 ani privind ocuparea unei funcții publice, pentru tentativă de deturnare de fonduri europene: 93.000 de euro. Pus în fața faptului împlinit, infractorul și-a recunoscut vina.

„Dar odată cu această condamnare, ale cărei detalii, precum identitatea condamnatului, nu pot fi încă dezvăluite, potrivit dreptului slovac, Parchetul European a dovedit că se află în sfârșit pe picioare. (…) De exemplu, Parchetul investighează în prezent suspiciuni de corupție într-un proiect de securitate cibernetică în valoare de 50 de milioane euro, finanțat de UE. O investigație care privește în mod direct precedentul guvern slovac”, se mai arată în „Le Monde”.

Nu este uitată nici munca asiduă întreprinsă de Köovesi pentru stârpirea corupției din România. „Înconjurată de câte un procuror din fiecare țară membră a Parchetului, care la rândul lor sunt asistați de câte doi procurori din capitalele naționale, Kovesi, acest adevărat star național al luptei anticorupție din țara sa de origine și fostă jucătoare de baschet, aplică la nivel european metodele pentru care este cunoscută în România. Vin mai întâi statisticile impresionante: potrivit ei, la începutul lunii decembrie, Parchetul European examinase deja 2.500 rapoarte și a deschis 500 de anchete penale pentru sume care cumulate se ridică la 5 miliarde de euro din bugetul european”, mai anunță „Le Monde”, potrivit Radio Europa Liberă Moldova.

„Deși «super-procuror al Europei», Kovesi nu va putea ancheta, totuși, în țara în care corupția și declinul statului de drept sunt cel mai strâns legate: Ungaria”

E remarcat și spiritul de luptă deosebit de puternic al Laurei Codruța Kovesi cu guvernele din spațiul UE. În acest sens, e dat exemplul Sloveniei, care a încercat să blocheze vreme pentru câteva luni activitatea EPPO prin refuzul sistematic de a numi procurorii naționali care urmau s-o asiste. În final, premierul Janez Janša a cedat presiunilor și i-a menționat oficial, în decembrie 2021, pe procurorii aleși de magistrații sloveni.

„Odată cu această numire, Parchetul European este complet și poate acționa în sfârșit cu toți cei 22 de membri ai săi. Deși «super-procuror al Europei», Kovesi nu va putea ancheta, totuși, în țara în care corupția și declinul statului de drept sunt cel mai strâns legate: Ungaria. La fel ca autoritățile poloneze, premierul naționalist maghiar, Viktor Orban, ale cărui multe rude s-au îmbogățit în condiții dubioase în ultimii ani grație fondurilor europene, refuză categoric să facă parte din această instituție a justiției europene. Nici Danemarca, Suedia și irlanda nu participă”, subliniază „Le Monde”.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta