Iar milioane de euro de la Guvern pentru RTV si Antena 3. Vine o noua OUG pentru presa, Rafila anunta o „campanie de informare asa cum trebuie”

Iar milioane de euro de la Guvern pentru RTV si Antena 3. Vine o noua OUG pentru presa, Rafila anunta o „campanie de informare asa cum trebuie”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Iar milioane de euro de la Guvern pentru RTV si Antena 3. Vine o noua OUG pentru presa, Rafila anunta o „campanie de informare asa cum trebuie”

( Victor Gheja – politica – AK-24 ) Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila PSD), a anuntat miercuri ca Guvernul va demara o „campanie de informare” pentru ca romanii sa se vaccineze in numar mai mare. Cel mai probabil va fi adoptata o noua „ordonanta pentru presa” prin care Guvernul sa plateasca sume uriase catre trusturile de […]

( Victor Gheja – politica – AK-24 )

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila PSD), a anuntat miercuri ca Guvernul va demara o „campanie de informare” pentru ca romanii sa se vaccineze in numar mai mare. Cel mai probabil va fi adoptata o noua „ordonanta pentru presa” prin care Guvernul sa plateasca sume uriase catre trusturile de presa. 

„O sa facem o campanie la nivel guvernamental ca sa promovam comportamentul preventiv ca regula. (…) Campania de vaccinare a incetinit foarte tare, sub 10.000 de persoane zilnic cu o singura doza. O sa facem o campanie de informare asa cum trebuie”, a declarat ministrul Sanatatii.

Cel mai probabil se ca da o noua ordonanta prin care se vor aloca zeci de milioane de euro catre trusturile de presa pentru finantarea campaniei. La inceputul acestui an, Florin Citu a dorit sa emita o astfel de ordonanta, insa a fost blocat de ministrii USR.

„Abia astept sa apara inregistrarea conversatiei din guvern de la inceputul anului astuia cand #echipacastigatoare incerca sa duca mai departe ‘buna practica’ de finantare a presei a guvernului PNL din 2020. Singurii care s-au opus au fost ministrii USR PLUS. Echipacastigatoare a cedat atunci – aveau ei alte jetoane pentru presa – pentru cine trebuie si prin cine trebuie”, a anuntat fostul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, in luna octombrie.

Fostul premier Florin Citu a anuntat, pe 13 ianuarie, intr-o conferinta de presa, ca Guvernul va emite o ordonanta de urgenta prin care va fi finantata o campanie de promovare a vaccinarii in presa, pe modelul campaniei privind masurile de prevenire a infectarii cu coronavirus de anul trecut. Principalul beneficiar al campaniei din perioada mai-decembrie 2020 a fost trustul lui Dan Voiculescu, care a incasat aproximativ 3 milioane de euro.

„Campania in media… vom vedea care va fi bugetul alocat pentru ordonanta, in acest moment inca nu este aprobata”, a declarat atunci Florin Citu.

Campionul absolut al banilor incasati de la guvern anul trecut este trustul media fondat de Dan Voiculescu, cu 14,7 milioane de lei pentru Antena 1, Antena 3 si Radio Zu. Firma Antena TV Group SA, care a primit 9,3 milioane de lei, a fost condamnata penal pentru santaj in 2017.

Urmatorul mare benficiar al sumelor guvernamentale este Kanal D (Dogan Media International SA) – cu 7,5 milioane de lei, in timp ce Pro TV a primit 3,4 milioane lei.

Romania TV (Ridzone Computers), televiziunea fondata de Sebastian Ghita, fugit in Serbia, a primit 2 milioane de lei, iar trustul Digi24 a primit de la guvern 1,7 milioane de lei.

De asemenea, firmele detinute de Bogdan Chirieac (trustul DC News) si Iosif Buble (stiripesurse.ro) au incasat, in urma ordonantei pentru presa de anul trecut, cate 100.000 de euro, conform datelor furnizate de Secretariatul General al Guvernului.

In total, suma cheltuita de guvern pentru campaniile din presa a fost de 76 de milioane de lei.


Distribuie articolul