Iașiul are buget: 14-13 la vot! Cine este Cezar Baciu, consilierul USR-PLUS care a votat alături de PNL și PMP

Iașiul are buget: 14-13 la vot! Cine este Cezar Baciu, consilierul USR-PLUS care a votat alături de PNL și PMP
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Iașiul are buget: 14-13 la vot! Cine este Cezar Baciu, consilierul USR-PLUS care a votat alături de PNL și PMP

( Robert Mateescu – Ziaristii.ro ) Bugetul municipiului Iaşi a fost adoptat miercuri, în sfârșit, după mai multe încercări eșuate. A fost o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, în care un reprezentant al USR-PLUS a votat în favoarea proiectului, alături de consilierii PNL şi PMP, asigurându-se la limită majoritatea necesară (14-13). USR-PLUS vrea să-l excludă […]

( Robert Mateescu – Ziaristii.ro )

Bugetul municipiului Iaşi a fost adoptat miercuri, în sfârșit, după mai multe încercări eșuate. A fost o şedinţă extraordinară a Consiliului Local, în care un reprezentant al USR-PLUS a votat în favoarea proiectului, alături de consilierii PNL şi PMP, asigurându-se la limită majoritatea necesară (14-13). USR-PLUS vrea să-l excludă din partid pe „trădătorul” Cezar Baciu.

Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Iaşi a durat doar 30 de minute, iar bugetul local a fost aprobat. În favoarea proiectului au votat 14 consilieri: cei 11 ai PNL, cei 2 ai PMP şi unul de la USR-PLUS (din cei 9 ai acestui partid).

Votul lui Cezar Baciu, consilierul USR-PLUS care a „defectat”, a fost decisiv pentru trecerea proiectului de buget local. PNL şi PMP au împreună 13 voturi, cu unul mai puţin decât reprezintă majoritatea simplă în Consiliu.

„Voi vota în conformitate cu jurământul pe care l-am depus în fața cetățenilor municipiului Iași, sunt pentru bugetul municipiului Iași”, a anunțat Cezar Baciu, consilier USR-PLUS, în aplauzele celorlalți consilieri locali.

Consilierul „disident”/”trădător” a fost felicitat de apropiații primarului Mihai Chirica, relatează Ziarul de Iași.

Baciu a precizat că decizia sa de a vota altfel decât a decis partidul este în conformitate cu jurământul pe care l-a depus în momentul validării sale în funcţia de consilier.

Din cei 9 consilieri USR-PLUS, 6 au boicotat ședința, doi s-au abținut, iar unul a votat bugetul

Consilierii PSD au părăsit sala în momentul votului.

Dintre cei 9 consilieri ai USR-PLUS, 6 nu au venit la şedinţa extraordinară de Consiliu. Dintre cei 3 prezenți, unul a votat bugetul, iar doi s-au abținut.

A fost cea de-a treia şedinţă de Consiliu în care s-a discutat proiectul de buget. La precedentele întruniri, proiectul a fost respins. De fiecare dată, PSD a părăsit sala, iar reprezentanţii USR-PLUS s-au abţinut.

În Consiliul Local nu există deocamdată o majoritate politică. PNL deţine 11 mandate, USR-PLUS – 9, PSD – 5, iar PMP – 2.

Primarul Mihai Chirica i-a acuzat în repetate rânduri pe cei de la USR-PLUS că blochează proiectele oraşului. De partea cealaltă, liderii ieşeni ai USR-PLUS au cerut PNL să-i retragă sprijinul politic lui Chirica pentru a discuta o eventuală alianţă în Consiliu.

A devenit consilier local prin plecarea la deputăție a lui Cosette Chichirău și a lui Filip Hăvârneanu

„Birourile județene reunite ale USR și PLUS Iași vor propune în această seară Biroului Național excluderea lui Cezar Baciu din partid. Această excludere nu se poate face direct de către Biroul Local sau cel Județean din cauza faptului că USR și PLUS sunt acum în procedură de fuziune”, a declarat şefa filialei USR-PLUS Iași, deputata Cosette Chichirău.

Potrivit Codului Administrativ, mandatul unui consilier local încetează dacă acesta își pierde în orice fel (inclusiv prin excludere) calitatea de membru al partidului pe lista căruia a fost ales. Persoana în cauză poate ataca în instanță decizia de excludere, astfel că poate rămâne consilier local până la finalizarea procesului.

Cezar Baciu (26 de ani) a devenit membru al Consiliului Local la începutul acestui an. Inginer de profesie, el s-a aflat pe poziția 11 a listei USR-PLUS pentru alegeri. Inițial, după alegerile din toamnă, Baciu a ratat „la mustață” intrarea în Consiliu – s-a tras lina sub el! Ultimul de pe lista USR-PLUS care a câștigat un mandat a fost candidatul de pe locul 10, Andrei Popescu, în urma retragerii deputatei Cosette Chichirău.

Ulterior, după alegerile parlamentare, unul dintre consilierii USR-PLUS – Filip Hăvârneanu – a fost ales deputat și s-a retras din Consiliul Local. Astfel, locul acestuia a fost luat de Cezar Baciu.

Cezar Baciu a ajuns pe lista USR-PLUS pe filiera USR. El este inginer și lucrează ca agent de vânzări la firma Ciserom SA, așa cum a menționat anul trecut, la momentul înscrierii pe lista USR-PLUS, dar și în declarația de avere completată în acest an.


Distribuie articolul