Iesirea din indiferenta

   Problema reala a Romaniei este dezumanizarea. Nu stiu daca regimul comunist urmarea formarea acestui „om nou”, un soi de element al unei gloate elitiste, cu limbaj si constiinta de mahala uitata prin secolul XIX, dar au contribuit substantial la germenii nasterii lui, la care s-au adaugat conditiile de mediu, propice, pe plan mondial. Cred […]

   Problema reala a Romaniei este dezumanizarea. Nu stiu daca regimul comunist urmarea formarea acestui „om nou”, un soi de element al unei gloate elitiste, cu limbaj si constiinta de mahala uitata prin secolul XIX, dar au contribuit substantial la germenii nasterii lui, la care s-au adaugat conditiile de mediu, propice, pe plan mondial. Cred ca a sosit momentul sa ne cautam resturile de constiinta, sa dezgropam umanitatea din adancurile noastre si sa reasezam bazele societatii pe valori reale, fara sloganuri idioate si interese meschine, e vremea sa observam, ca politica e facuta de aceeasi oameni, cu randul, trimisi de noi in parlament, pe liste de partide interschimbabile si cu aceeasi sete rudimentara de inavutire a lor si a urmasilor lor.

Vedem bine ca în Romania  actuală veniturile unor inși au fost mult mai mari decat în țari dezvoltate. Rapiditatea acumularii de bogație pe cai ilegale si neortodoxe nu are echivalent în Europa. Oare cati din acestia nu și-au construit vile, de exemplu, în diverse tari din Europa, pe cand rar un european poate face asta în acelasi interval de timp. Multi și-au însușit comisioane din vanzari de active ale statului sau semnand comenzi oneroase în numele acestuia. Unii au pus mana pe bunuri pe care le-au valorificat la urma în afara țarii. Iar acum alți „hoți ai statului”, vor stoarcerea și a ceea ce a mai ramas din rețeaua sanatații, după ce aceea a educației a fost făcută  praf  în ultimele trei decade, justiția, cata mai era, este vraiște, iar instituțiile se degradeaza pe zi ce trece.

Cred ca ar fi cazul unei recalculări a bogațiilor în raport cu veniturile legale plauzibile, aidoma celei pe care o fac, și cele mai liberalizate, mai democratizate și mai evoluate țari. O recalculare care să ducă la îndreptarea de resurse spre susținerea oamenilor sarmani cu nevoi speciale, începând de exemplu cu cei cu dizabilitați. Vedem bine cât de mare este preocuparea pentru posturi gras remunerate unor neica-nimeni, privilegii la fixarea în instituții ale statului a odraslelor unor inși care au devalizat bugete publice sau au fraudat posturi în instituții. Mai mult ca oricand în istoria moderna, țara s-a umplut în funcții manoase de protejați și manevrabili, încat devii aproape ridicol să mai amintești ce spunea Spiru Haret: „concursuri ca la noi nu sunt la nimeni !”.

In aceste conditii poporul roman și- a pierdut total unitatea, coeziunea, libertatea, independența și suveranitatea. Partidele politice vechi, în marea lor majoritate lipsite de ideologie, cultură civica și moralitate s-au transformat în adevarate „gaști de cartier” care se rafuiesc pentru supremație și control.
Preocupate de propria lor bunastare și perpetuare, recruteaza și promovează indivizi din ce în ce mai rudimentari și mai agresivi inducând în randul populației, o permanenta stare de dezbinare, tensiune și conflict. Astfel, creeaza și mențin controlul absolut. Din patru în patru ani, prin manevre subversive, implicând formal populația, isi transferă reciproc parghiile de putere, creand cetațeanului obișnuit falsa impresie „de decident”. Mimand statul de drept și democrația, au pus stapanire pe tot: țara, bogații, patrimoniu, forța de munca, instituții, etc. Atata timp cat poporul va continua să accepte ca aceste „grupari de cartier” să-i decida soarta, șansele de redresare vor fi și vor ramane foarte mici, nule sau aproape nule. Avem nevoie de intelectuali adevarați, lideri care sa promoveze meritocratia,  care să poată iniția și organiza reforma de iesire din feudalism a Romaniei si aducerea tarii in secolul XXI.

 Asta vrea și asta așteaptă tara !


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta