În ajunul summitului G7, Joe Biden și Boris Johnson au adoptat noua Cartă a Atlanticului, reînnoind angajamentul americano-britanic față de NATO și aliații democratici

În ajunul summitului G7, Joe Biden și Boris Johnson au adoptat noua Cartă a Atlanticului, reînnoind angajamentul americano-britanic față de NATO și aliații democratici
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • În ajunul summitului G7, Joe Biden și Boris Johnson au adoptat noua Cartă a Atlanticului, reînnoind angajamentul americano-britanic față de NATO și aliații democratici

( Robert Lupitu – Calea europeana.ro ) Premierul britanic Boris Johnson și președintele american Joe Biden au semnat joi, în marja summitului G7 de la Cornwall, o nouă Cartă a Atlanticului, la 80 ani distanță de când prim-ministrul Winston Churchill și președintele Franklin Delano Roosevelt au semnat prima Cartă a Atlanticului. La finalul primei lor […]

( Robert Lupitu – Calea europeana.ro )

Premierul britanic Boris Johnson și președintele american Joe Biden au semnat joi, în marja summitului G7 de la Cornwall, o nouă Cartă a Atlanticului, la 80 ani distanță de când prim-ministrul Winston Churchill și președintele Franklin Delano Roosevelt au semnat prima Cartă a Atlanticului.

La finalul primei lor întâlniri bilaterale,, Biden și Johnson au prezentat o Cartă a Atlanticului “revitalizată”, o actualizare a unui document vechi de 80 de ani care reafirmă angajamentul ambelor națiuni față de alianța militară NATO, dar care abordează și noile provocări, inclusiv schimbările climatice, atacurile cibernetice și interferențele electorale, relatează The Washington Post.

Asemenea momentului din 1941, noua cartă anunțată de Johnson va fi semnată de un prim-ministru britanic conservator și de un președinte american democrat. 

Carta Atlanticului a fost un document semnat de președintele SUA, F. D. Roosevelt, și de premierul britanic, W. Churchill, la 14 august 1941, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Declarația stipula că cele două state nu urmăresc extinderea teritorială și proclama dreptul la autodeterminare al popoarelor care fuseseră lipsite de acest drept și a contribuit la consolidarea coaliției împotriva Germaniei naziste.

“Carta Atlanticului revitalizată, bazată pe angajamentele și aspirațiile stabilite în urmă cu optzeci de ani, afirmă angajamentul nostru continuu de a susține valorile noastre durabile și de a le apăra împotriva provocărilor noi și vechi”, afirmă Biden și Johnson în noul document publicat de Casa Albă.

“Ne angajăm să lucrăm îndeaproape cu toți partenerii care împărtășesc valorile noastre democratice și să contracarăm eforturile celor care încearcă să submineze alianțele și instituțiile noastre”, mai subliniază cei doi.

Noul document detaliază opt domenii de acord, exprimate în mare parte în linii mari, cu puține precizări, începând cu “hotărârea de a apăra principiile, valorile și instituțiile democrației și ale societăților deschise, care stau la baza propriei noastre forțe naționale și a alianțelor noastre”.

Cei doi lideri se angajează, de asemenea, să “consolideze instituțiile, legile și normele care susțin cooperarea internațională pentru a le adapta pentru a face față noilor provocări ale secolului XXI”.

Aceștia își afirmă credința în rezolvarea pașnică a disputelor și dezavuează interferențele electorale. Ei se angajează să valorifice inovațiile științifice și tehnologice pentru a crea locuri de muncă. Și promit să mențină NATO ca alianță nucleară atât timp cât există arme nucleare și să promoveze un comportament responsabil al statelor în spațiul cibernetic.

Ei se angajează să lupte împotriva corupției și să aibă standarde înalte în materie de muncă și de mediu, să abordeze criza climatică și să lucreze în mod colectiv pentru a evita și a aborda amenințările la adresa sănătății.

Liderii celor mai puternice democrații ale lumii se reunesc de vineri până duminică la summitul G7 din Marea Britanie, iar luni, cele 30 de state membre ale NATO se reunesc la Bruxelles pentru un summit crucial.

La summitul G7, Joe Biden și aliații democratici vor discuta despre angajamentul lor față de multilateralism și disponibilitatea de a acționa pentru a promova prioritățile în materie de sănătate publică, redresare economică și schimbări climatice, căutând să demonstreze solidaritatea și valorile comune ale marilor democrații.

Summitul NATO din 14 iunie este, în egală măsură, o reuniune importantă pentru stabilirea căii de urmat privind viitorul Alianței Nord-Atlantice, ca parte a procesului de reflecție NATO 2030, fiind de așteptat ca liderii Alianței Nord-Atlantice să convină elaborarea unui nou Concept Strategic care va consolida NATO drept unic forum de consultare politică transatlantică, care va întări postura militară a Alianței și care îi va oferi capacitate de proiecție globală pentru a gestiona ascensiunea Chinei și agresivitatea Rusiei.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta