In mijlocul crizei, Kazahstanului si-a ales calea, Rusia

In mijlocul crizei, Kazahstanului si-a ales calea, Rusia
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • In mijlocul crizei, Kazahstanului si-a ales calea, Rusia

Kassym-Jomart Tokayev, presedintele Kazahstanului, a apelat la presedintele Vladimir Putin pentru sprijin. Alegerea ar putea realinia politica Asiei Centrale. Ascensiunea lui Kassym-Jomart Tokayev la presedintie a fost privita ca un posibil model de catre alte regimuri autoritare cu privire la modul de a conduce o tranzitie de conducere fara a-si pierde controlul asupra puterii.  Presedintele […]

Kassym-Jomart Tokayev, presedintele Kazahstanului, a apelat la presedintele Vladimir Putin pentru sprijin. Alegerea ar putea realinia politica Asiei Centrale.

Ascensiunea lui Kassym-Jomart Tokayev la presedintie a fost privita ca un posibil model de catre alte regimuri autoritare cu privire la modul de a conduce o tranzitie de conducere fara a-si pierde controlul asupra puterii.  Presedintele Tokayev si-a construit o reputatie de tehnocrat eficient, prin a-l ajuta pe fostul presedinte Nazarbayev, a carui subordonat a fost timp de 28 de ani,  sa echilibreze politica externa a Kazahstanului intre vecinii sai China si Rusia, si puternicul sau investitor economic, SUA.

In momentul izbucnirii revoltelor, domnul Tokayev a apelat la un alt autocrat, pentru sprijin, presedintele Vladimir Putin al Rusiei. De fapt, pe un fundal de haos si violenta, presedintele Tokayev a ales Rusia pentru a-si asigura propria supravietuire politica.

Este prea devreme sa stim cu certitudine daca momentul de criza al Kazahstanului va fi o victorie pentru domnul Putin, care a raspuns rapid la cererea de ajutor a domnului Tokayev prin trimiterea de trupe ca parte a efortului condus de Rusia de a inabusi revolta. Moscova are o istorie de trimitere a fortelor „de mentinere a pacii” in tari din  care nu mai pleaca.

Această miscare cu ajutoril Rusiei este mai degraba, pentru a face Kazahstanul un partener mai supus si mai loial. Kazahstanul ar trebui sa fie aliniat cu Rusia impotriva Occidentului in chestiuni geopolitice si globale. Cand protestele au devenit violente saptamana aceasta, presedintele Tokayev a raspuns prin demiterea cabinetului sau si inlaturarea domnului Nazarbayev, care pastrase o mare influenta ca „lider al natiunii”, presedintele partidului de guvernamant Nur Otan si pe seful securitatii.

In vidul de securitate, la cererea presedintelui Tokayev, au venit trupe de elita,  in mare parte ruse, dintr-o alianta condusa de Kremlin numită Organizatia Tratatului de Securitate Colectivă, versiunea Rusiei a NATO. Pe plan intern, decizia presedintelui Tokayev de a primi soldatii, tancurile si avioanele din aceasta alianta ar putea eroda si mai mult increderea poporului in acesta. Multi kazahi sunt furiosi fata de coruptia care directioneaza bogatia din cea mai mare economie a Asiei Centrale catre cateva persoane din elita conducatoare. Iar, un  presedinte, care a sustinut si a beneficiat de acest sistem si acum alege sa fie sustinut de Moscova in loc sa asculte de nemultumirile poporului, ii va infuria pe kazahii obisnuiti.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta