Inainte de a ne lupta intre noi, trebuie să ne întrebam: „ Cine a scuturat borcanul?”

Inainte de a ne lupta intre noi, trebuie să ne întrebam: „ Cine a scuturat borcanul?”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Inainte de a ne lupta intre noi, trebuie să ne întrebam: „ Cine a scuturat borcanul?”

O povestire cu invataminte multe suna asa : „ Dacă aduni 100 de furnici negre și 100 de furnici roșii și le pui într-un borcan nu se va întampla nimic. Dar ia borcanul, agita-l violent și pune-l pe masa. Furnicile vor începe sa se omoare reciproc. Rosul crede ca negrul este inamicul, în timp ce […]

O povestire cu invataminte multe suna asa :

„ Dacă aduni 100 de furnici negre și 100 de furnici roșii și le pui într-un borcan nu se va întampla nimic. Dar ia borcanul, agita-l violent și pune-l pe masa. Furnicile vor începe sa se omoare reciproc. Rosul crede ca negrul este inamicul, în timp ce negru crede ca rosul este dusmanul cand inamicul real  este persoana care a scuturat borcanul.”

 Același lucru este valabil și în societate.  Înainte de a ne lupta între noi, trebuie sa ne intrebam: „Cine a scuturat borcanul?”

În principiu, ideea e buna….. înainte sa-ti lasi sangele să fiarba, pune-ti întrebari si cauta raspunsul. Dar e o idee buna doar daca raspunsul e unul…….nimeni. Pentru că nimeni nu scutură borcanul, doar prostia noastra, pentru ca nu avem mai multa minte decat furnicile.

Scutură cineva borcanul ?  Nu ! Pur și simplu, doar atat ne duce capul. La fel e în politica, în religie, în intoleranta fata de cei diferiti de noi … si nu numai mintea ne lipseste ci si asumarea responsabilitatii pentru lipsa ei. Nu noi suntem de vina ci … altcineva, un tap ispasitor, acel ipotetic cineva care ar scutura borcanul. Adica, suntem nu doar imaturi și iresponsabili dar și incapabili ca macar să ne asumam prostia.

Ma intreb oare cei care cauta sa-l identifice pe cel care scutura borcanul, cautand sa inteleaga modul in care acesta opereaza, mizand pe supusenia „turmei” proaste si adormite, nu trag oare concluzia simpla, clara si foarte puternica……. „ Hai la lupta cea mare, rob cu rob sa ne unim….etc. etc.”  Marsand, pe o teoriei a conspiratiei, a statului paralel si a securitatii care vrea sa distruga, tarisoara numita Romania.

De la bun început instinctul mi-a spus ca nu sunt mai mult decat niste facaturi, neavand nimic din rigoarea unui experiment social. Experimentatorii sociali si politici, de la PSD si AUR, incearca sa-si demonstreze propriile idei despre comportamentul  uman, pentru ca au exemplul anilor 60, o perioada a atitudinii rebele împotriva autoritatii (  epoca hippy, flower power, sex, drugs & rock n roll ) si cred ca urmaresc o popularitate facila.

Mai, cred ca radacina „raului” rezida in natura umana. Da, autoritatea rau intenționata (ea insasi tributara naturii umane) poate agrava lucrurile dar putem face foarte mult rau chiar fara interventia ei directa.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta