Incepe meciul, Citu ameninta cu ruperea Coalitiei din cauza taierii investitiilor: „Formula PSD nu functioneaza, sa dai ce nu ai duce la dezastru”

Incepe meciul, Citu ameninta cu ruperea Coalitiei din cauza taierii investitiilor: „Formula PSD nu functioneaza, sa dai ce nu ai duce la dezastru”
Romanian President Klaus Iohannis after exit polls were published. According to exit polls, Romania's centre-right acting president Klaus Iohannis won presidential elections in Bucharest Presidential Election, Bucharest, Romania - 24 Nov 2019,Image: 484602005, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Incepe meciul, Citu ameninta cu ruperea Coalitiei din cauza taierii investitiilor: „Formula PSD nu functioneaza, sa dai ce nu ai duce la dezastru”

( Victor Gheja – politica – AK-24 ) Presedintele PNL, Florin Citu, si-a manifestat din nou nemultumirea, luni seara, fata de faptul ca in proiectul de buget investitiile nu primesc 7% din PIB. El a anuntat ca PNL trebuie sa decida daca va face acest „compromis” cu PSD. „Trebuia sa fiu mai clar: este un […]

( Victor Gheja – politica – AK-24 )

Presedintele PNL, Florin Citu, si-a manifestat din nou nemultumirea, luni seara, fata de faptul ca in proiectul de buget investitiile nu primesc 7% din PIB. El a anuntat ca PNL trebuie sa decida daca va face acest „compromis” cu PSD.

„Trebuia sa fiu mai clar: este un compromis, vom vedea daca Partidul National Liberal va accepta sa mearga si cu acest compromis mai departe in aceasta coalitie, ca sa fiu mai clar. E partea de principiu de la care am pornit cand am facut aceasta coalitie. Cand s-a negociat coalitia, fiecare partid a venit cu cateva lucruri pe masa la care tinem, care reprezinta electoratul nostru, care ne reprezinta pe noi, liberalii si social-democratii, ce reprezinta electoratul domniilor sale. Pentru noi este foarte important sa investesti. Am demonstrat in ultimii doi ani de zile ca desi am eliminat taxe, accize, supraimpozitari, am reusit sa avem venituri mai mari la buget pentru ca am investit si sa avem o crestere economica”, a declarat Florin Citu, luni seara, la Digi 24.

El a explicat ca pragul de sapte procente pentru investitii nu reprezinta o cifra „venita din neant”, ci este corelata de pachetul social propus de PSD, care poate fi sustinut doar prin investitii.

„Ca sa produci mai mult, trebuie sa investesti. E simplu: formula pe care a avut-o PSD in 2017-2019 n-a functionat; sa dai ce nu ai duce la dezastru. Noi am aratat ca trebuie sa faci invers: intai sa investesti, sa produci si apoi sa dai si de aceea au fost legate cele doua”, a adaugat Citu.

Fostul premier a mentionat ca nu vrea sa „intervina peste premier, peste ministri” in ceea ce priveste bugetul.

„Am cerut in coalitie sa se respecte programul de guvernare. Nu ma intereseaza altceva. Si nu se respecta in multe lucruri. Sunt acolo si alte decizii care nu au fost in programul de guvernare si ele sunt facute. La multe dintre ele am zis: OK, trebuie sa mergem mai departe, nu au fost linii rosii. De exemplu, bugetul pierde bani prin acea masura prin care se accepta reducerea pragului de TVA la 5% pentru un plafon mai mare. Deci Guvernul se plange ca nu are bani la buget, dar accepta o masura care pierde bani la buget. Si pana la urma am zis: OK, este decizia premierului. Dar acest 7% nu este cifra in sine, este faptul ca deja vedem ca se schimba paradigma. Trecem de la un buget care se baza pe investitii, la un buget care aloca mai putin resurse investitiilor si mai multe pachetelor sociale”, a continuat Citu.

El a adaugat ca este adevarat ca alocarea pentru anul viitor este cea mai mare pentru investitii din ultimele trei decenii, dar a subliniat ca nu se respecta programul de guvernare. Citu a spus ca premierul Nicolae Ciuca va trebui sa prezinte in PNL bugetul pentru anul viitor.

„Aici este dezamagirea mea: este acolo, 6,7 versus 7. Trebuia sa ne batem, PNL a cerut doar sa se respecte programul de guvernare. (…) Din punctul meu de vedere, noi am semnat impreuna in aceasta coalitie un program de guvernare care spune foarte clar ce trebuie sa se intample. Este un compromis. Este facut, un premier liberal si l-a asumat, vine cu el in Parlament vom merge cu el in Partidul National Liberal, dar Partidul National Liberal nu va fi cel care se va opune acum, va arunca tara in aer sa nu avem un buget. Partidul National Liberal spune ca fara investitii punem in pericol toate cresterile pe partea sociala”, a explicat liderul PNL.

„Chiar nu stiu de ce nu a respectat premierul programul de guvernare. Aceasta e dezamagirea mea. (…) Riscul e ca dupa aceste cresteri de salarii si pensii, la rectificarea bugetara sa se taie de la investitii”, a mai spus Citu.

„PNL vede cum au fost gasite resurse pentru toate masurile PSD, dar pentru masurile PNL nu. Am trecut de la antreprenorul-erou la a face antreprenorul infractor. Dar functionarul care nu plateste concediul medical catre firme cand va face inchisoare? (…) Vad riscul scaderii investitiilor in Romania. Anul acesta, investitiile directe sunt mai mari decat in 2020 si 2019. Am reusit acest lucru pentru ca am schimbat modul de lucru cu antreprenorii”, a adaugat Citu.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta