„Intolerabile şi de neacceptat sunt manifestările violente, xenofobia” – Iohannis condamnă protestele anti-restricţii

„Intolerabile şi de neacceptat sunt manifestările violente, xenofobia” – Iohannis condamnă protestele anti-restricţii
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • „Intolerabile şi de neacceptat sunt manifestările violente, xenofobia” – Iohannis condamnă protestele anti-restricţii

( TheEpochTimes ) Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat protestele anti-restricţii ce au avut loc în ultimele zile în ţară, afirmând că sunt „intolerabile şi complet de neacceptat” manifestările violente, extremismul, xenofobia, „toate acestea ascunse grosolan în spatele unor revolte îndreptate împotriva unor măsuri menite să protejeze viaţa şi sănătatea tuturor”. „Intolerabile şi complet de neacceptat […]

( TheEpochTimes )

Preşedintele Klaus Iohannis a condamnat protestele anti-restricţii ce au avut loc în ultimele zile în ţară, afirmând că sunt „intolerabile şi complet de neacceptat” manifestările violente, extremismul, xenofobia, „toate acestea ascunse grosolan în spatele unor revolte îndreptate împotriva unor măsuri menite să protejeze viaţa şi sănătatea tuturor”.

„Intolerabile şi complet de neacceptat sunt manifestările violente, extremismul, xenofobia, toate acestea ascunse grosolan în spatele unor revolte îndreptate împotriva unor măsuri menite să protejeze viaţa şi sănătatea tuturor. Inclusiv ale celor care protestează şi neagă efectele dramatice ale unei pandemii care a îmbolnăvit peste o sută de milioane de oameni şi a răpus milioane de suflete la nivel global”, se arată într-un comunicat de presă publicat pe portalul administraţiei prezidenţiale.

Şefului statului a amintit că „România este o democraţie funcţională şi matură, în care libera exprimare a opiniilor este garantată, libertatea de gândire nu poate fi îngrădită, toata lumea având dreptul la opinie şi dreptul să ne-o putem exprima public”.

„Acesta este un principiu nenegociabil şi fundamentul unei societăţi libere. Demonstraţiile şi protestele sunt fireşti, legitime şi fac parte din structura oricărei democraţii funcţionale”, a afirmat preşedintele Iohannis.

Liderul de la Cotroceni a condamnat însă „cu fermitate orice încercare de a captura politic protestele pentru a le transforma în vectori de propagare a urii, xenofobiei şi antisemitismului”.

„Politicienii, indiferent de partidul din care provin, au o responsabilitate uriaşă în aceste momente dificile pentru ţara noastră. Violenţa, instigarea la nerespectarea legii, la comportamente care pun în pericol viaţa românilor, extremismele de orice fel promovate în numele dreptului la libera exprimare sunt toxice şi nocive. Ura şi violenţa nu duc niciodată la rezultate constructive pentru societate şi, în mod cert, aceste comportamente reprobabile nu reprezintă România. Ţara noastră a reuşit până acum să depăşească toate aşa-numitele valuri ale pandemiei tocmai pentru că cetăţenii, în marea lor majoritate, au înţeles necesitatea măsurilor, le acceptă, le respectă şi le mulţumesc pentru asta”, a declarat preşedintele.

Klaus Iohannis a adăugat că „fricile, temerile şi nemulţumirile românilor, în această perioadă extrem de dificilă, sunt fireşti şi îndreptăţite”.

„Ştiu că este din ce în ce mai greu, ştiu că suntem obosiţi după mai bine de un an de criză sanitară. Ştiu că este descurajant că restricţiile nu pot fi încă ridicate, deşi cu toţii ne-am dori ca acest lucru să fie posibil imediat. Din păcate, aceste măsuri sunt singurele care ne pot ajuta să reducem răspândirea coronavirusului. Cu cât le respectăm mai bine, cu atât mai scurtă va fi perioada în care este necesară impunerea lor. Aceasta este o alegere pentru viaţă, pentru viaţa şi sănătatea cât mai multor români. Sunt deja mult prea multe familii din România care au pierdut pe cineva drag din cauza acestui virus teribil. Eforturile şi sacrificiile tuturor, chiar dacă sunt foarte grele, salvează vieţi, salvează vieţile celor dragi nouă. Nu există altă alternativă pentru a stopa o creştere galopantă a numărului de îmbolnăviri, care ar duce la blocarea sistemului sanitar, cu consecinţe dintre cele mai dramatice”, se arată în comunicat.

Preşedintele Iohannis a explicat că „virusul nu are culoare politică, nici opinii şi acţionează fără discernământ, infectând oamenii indiferent dacă aceştia cred sau nu în existenţa acestuia”.

„De aceea această pandemie este atât de periculoasă, pentru că toată lumea este expusă infectării, iar cei mai vulnerabili dintre noi riscă să facă forme extrem de grave. Dar nimeni nu este complet ferit în faţa COVID-19, nici măcar tinerii. Singurele căi prin care vom stopa această pandemie sunt, pe de o parte, restricţiile menite să stopeze mobilitatea şi aglomerările umane iar, pe de altă parte, vaccinarea. Vestea bună este că, în România, campania de vaccinare este bine organizată şi accelerează în fiecare zi. Vedem deja în ţările care au fost puternic afectate de pandemie şi care au vaccinat o bună parte din populaţie cum imunizarea influenţează în bine rata de infectare. După un an de luptă cu această teribilă pandemie începem, aşadar, să întrezărim finalul şi speranţele noastre că această perioadă grea se va încheia curând sunt pe deplin justificate şi îndreptăţite. Trebuie să mai avem puţină răbdare şi să trecem împreună, aşa cum am făcut-o de fiecare dată, peste această situaţie de criză. De aceea, în aceste momente solidaritatea este atât de importanţă”, a menţionat şeful statului.

În plus, Iohannis a cerut ca autorităţile responsabile cu gestionarea pandemiei „să facă mai mult, să dialogheze mai mult cu oamenii, să le explice de ce au fost implementate unele măsuri, care este eficienţa şi eficacitatea lor, ce sperăm să se întâmple şi, mai ales, să le ofere milioanelor de români care respectă măsurile, fac sacrificii şi renunţă temporar la confortul şi libertăţile lor, un orizont de timp rezonabil la care speră că aceste măsuri vor produce efecte şi vor fi ridicate”.

„Într-o pandemie în care singura certitudine a fost incertitudinea, toţi facem greşeli. Nu au existat reţete certe, ci doar o adaptare permanentă a măsurilor pentru a câştiga un război inegal cu un virus a cărui principală componentă este impredictibilitatea”, a conchis liderul de la Palatul Cotroceni.


Distribuie articolul