Iohannis, despre modificarea Legilor Justiţiei: Proiectul elaborat de Stelian Ion nu a fost dezbătut. Asta nu a corespuns intenţiei coaliţiei

Iohannis, despre modificarea Legilor Justiţiei: Proiectul elaborat de Stelian Ion nu a fost dezbătut. Asta nu a corespuns intenţiei coaliţiei
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Iohannis, despre modificarea Legilor Justiţiei: Proiectul elaborat de Stelian Ion nu a fost dezbătut. Asta nu a corespuns intenţiei coaliţiei

( Andrei Popescu – TheEpochTimes ) Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, la Palatul Cotroceni, că proiectul Legilor Justiţiei elaborat de ministrul Stelian Ion nu a fost dezbătut în interiorul coaliţiei, acest lucru generând unele tensiuni în rândul partenerilor de la guvernare pentru că nu au fost consultaţi în această privinţă. În plus, Iohannis a […]

( Andrei Popescu – TheEpochTimes )

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, la Palatul Cotroceni, că proiectul Legilor Justiţiei elaborat de ministrul Stelian Ion nu a fost dezbătut în interiorul coaliţiei, acest lucru generând unele tensiuni în rândul partenerilor de la guvernare pentru că nu au fost consultaţi în această privinţă. În plus, Iohannis a susţinut că nu este de acord că atribuţiile preşedintelui României trebuie diminuate.

Reporter: Spuneaţi în campania electorală că unul dintre obiectivele principale ale celui de-al doilea mandat al dumneavoastră este modificarea Legilor Justiţiei, în conformitate cu exigenţele europene. Recent, această modificare a Legilor Justiţiei a fost sursă de tensiune în coaliţie. Mai exact, au existat voci dinspre PNL care îi reproşează ministrului Justiţiei că a transmis aceste legi către CSM, le-a pus în dezbatere publică fără să consulte coaliţia. Dumneavoastră aţi avut o consultare cu ministrul Stelian Ion. Cum priviţi modificările care privesc atribuţiile dumneavoastră, mă refer în special la introducerea unui aviz conform din partea CSM la numirea procurorilor şefi.

Iohannis: Introducerea avizului conform este opozabil ministrului şi nu preşedintelui. Este un detaliu care nu a fost bine explicat public. Preşedintele nu stă în niciun fel de aviz conform sau neconform, în conformitate cu Constituţia României. Ca să fiu mai clar: dacă avizul CSM-ului devine conform, atunci CSM-ul va putea să refuze propunerea ministrului, dar nu va putea să îl refuze pe preşedinte. Totuşi, mi se pare un pas care trebuie bine discutat. Cum şi întregul proiect trebuie mult mai bine discutat.

A existat o dezbatere publică pe un proiect care a fost lucrat pe când la Ministerul Justiţiei a fost domnul ministru Predoiu. Acel proiect al ministrului Predoiu a fost discutat pe larg în diferite formate. Proiectul elaborat de ministrul Stelian Ion nu a fost dezbătut în aceste formate, ci a fost trimis direct CSM-ului spre avizare, ceea ce nu a corespuns nici intenţiei coaliţiei şi nici spiritului legii, drept pentru care coaliţia a înfiinţat o comisie de parlamentari care, împreună cu ministrul, sigur, şi cu alte autorităţi, vor analiza aceste propuneri. Este evident că în coaliţie a existat o oarecare nemulţumire pentru că nu au fost consultaţi, lucru care între timp s-a corectat.

Reporter: Deci ca să clarificăm. Atribuţiile preşedintelui rămân neschimbate în legătură cu numirea procurorilor şefi? În continuare va putea numi inclusiv un candidat care are aviz negativ de la CSM?

Iohannis: Aceste chestiuni sunt momentan în faza de proiect. Ele vor fi discutate, vor intra în Parlament, vor intra în dezbatere parlamentară şi după aceea vom vedea în ce formă vor ajunge ele. Evident că eu nu cred că atribuţiile preşedintelui României trebuie diminuate. Şi, în consecinţă, personal, nu sunt de acord cu această variantă, dar nu ştiu dacă ea va rămâne sau nu va rămâne în proiect.

Reamintim că, la sfârşitul lunii martie, ministrul Stelian Ion a trimis Consiliului Superior al Magistraturii, spre avizare, proiectele de modificare a Legilor Justiţiei.

Ulterior, preşedintele PNL, Ludovic Orban, i-a reproşat lui Stelian Ion că proiectul privind modificarea Legilor Justiţiei nu a fost discutat în coaliţia de guvernare şi nici nu a fost supus unor dezbateri publice ample, potrivit unor surse politice citate de Digi24.

“Proiectul care a fost trimis de ministrul Justiţiei către CSM nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fie supus unei dezbateri publice ample, aşa cum de altfel solicită şi Comisia de la Veneţia atât în privinţa Legilor Justiţiei cât şi în privinţa Codurilor penal şi de procedură penală”, a declarat liderul PNL la acea vreme.


Distribuie articolul