Japonia a găsit soluția împotriva armelor hipersonice. Specialiștii japonezi dezvoltă un tun electromagnetic

Japonia a găsit soluția împotriva armelor hipersonice. Specialiștii japonezi dezvoltă un tun electromagnetic
170112-N-PO203-142 DAHLGREN, Va. (Jan. 12, 2017) The Office of Naval Research (ONR)-sponsored Electromagnetic Railgun (EMRG) at terminal range located at Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division (NSWCDD). The EMRG launcher is a long-range weapon that fires projectiles using electricity instead of chemical propellants. (U.S. Navy photo by John F. Williams/Released)
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Japonia a găsit soluția împotriva armelor hipersonice. Specialiștii japonezi dezvoltă un tun electromagnetic

( Ionel Copcea – Defense Romania ) Gazeta Nikkei a informat, pe 05.01.2022, că Ministerul japonez al Apărării intenționează să dezvolte tunuri electromagnetice pentru contracararea rachetelor hipersonice. Este vorba despre tehnologia denumită “railgun”, care accelerează proiectilul folosind un câmp magnetic. În acest caz, viteza de lansare, conform calculelor, poate fi de aproximativ 2.300 de metri […]

( Ionel Copcea – Defense Romania )

Gazeta Nikkei a informat, pe 05.01.2022, că Ministerul japonez al Apărării intenționează să dezvolte tunuri electromagnetice pentru contracararea rachetelor hipersonice. Este vorba despre tehnologia denumită “railgun”, care accelerează proiectilul folosind un câmp magnetic.

În acest caz, viteza de lansare, conform calculelor, poate fi de aproximativ 2.300 de metri pe secundă, adică cu 600 de metri pe secundă mai mare decât în cazul lansatoarelor convenționale. Această viteză este, de asemenea, mai mare decât cea a rachetelor hipersonice, ceea ce face ca tunurile electromagnetice să fie un mijloc de apărare destul de eficient împotriva lor.

Cu toate acestea, în prezent, “tunurile cu șină” nu sunt utilizate în mod oficial în nicio țară din lume. Pentru crearea acestora este necesar să fie luați în considerare o serie de parametri. În special, trebuie ținut cont de locația ghidajelor, astfel încât câmpul magnetic din interiorul instalației să fie unul puternic, și trebuie ales un metal durabil, care conduce cu ușurință electricitatea.

Japonia estimează că poate să finalize dezvoltarea unui tun electromagnetic în a doua jumătate a acestui deceniu. Până în 2030, acest tip de armă ar trebui să consolideze sistemul actual de apărare antirachetă al țării. În plus, oficialii de la Tokyo se așteaptă să adopte rachete cu rază lungă de acțiune și să creeze o rețea de sateliți de cercetare capabili să înregistreze momentul lansării și traiectoria de zbor a rachetelor hipersonice.

În ultimii ani, Japonia și-a crescut cheltuielile pentru apărare, fapt ce a atras criticile statelor vecine. În următorul an fiscal, începând cu aprilie 2022, conform proiectului bugetului de stat, alocările pentru aceste scopuri vor crește cu circa 50 de miliarde de yeni față de anul în curs și se vor ridica la 5,37 trilioane de yeni (46,9 miliarde de dolari).

Mai mult, potrivit Nikkei, guvernul japonez intenționează să aducă nivelul cheltuielilor pentru aceste scopuri la un nivel record de 30 de trilioane de yeni (262,8 miliarde de dolari), ca parte a următorului plan pe termen mediu de dezvoltare a capacităților de apărare pentru perioada 2023-2027. În comparație cu planul actual pe cinci ani, cheltuielile vor crește cu aproximativ 10%, la un nivel de 6 trilioane de yeni pe an.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta