Joacă şi Weber în „Echipa Câştigătoare”? Expert Forum, reacţie dură după ce Avocatul Poporului a refuzat să atace PNDL 3

Joacă şi Weber în „Echipa Câştigătoare”? Expert Forum, reacţie dură după ce Avocatul Poporului a refuzat să atace PNDL 3
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Joacă şi Weber în „Echipa Câştigătoare”? Expert Forum, reacţie dură după ce Avocatul Poporului a refuzat să atace PNDL 3

( Andrei Pricopie – TheEpochTimes ) Mai multe organizaţii neguvernamentale şi grupuri civice au solicitat recent, printr-o scrisoare, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, aşa-zisul PNDL 3. Nu a durat mult, că Renate Weber a şi anunţat că refuză să facă acest lucru şi a venit […]

( Andrei Pricopie – TheEpochTimes )

Mai multe organizaţii neguvernamentale şi grupuri civice au solicitat recent, printr-o scrisoare, Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, aşa-zisul PNDL 3. Nu a durat mult, că Renate Weber a şi anunţat că refuză să facă acest lucru şi a venit cu non-argumente pentru a-şi justifica decizia, spre nemulţumirea ONG-urilor, care lansează acuzaţii dure.

„Arătam în acea solicitare că nu există argumente care să susţină urgenţa aprobării programului Saligny prin ordonanţă de urgenţă. Am solicitat Avocatului Poporului să sesizeze CCR exercitându-şi competenţa exclusivă de a contesta constituţionalitatea OUG-ului pentru acest motiv. Instituţia a transmis un răspuns prin care arată că nu va sesiza CCR. Din răspunsul transmis de către Avocatul Poporului înţelegem că instituţia alege să nu îşi exercite atribuţia exclusivă de a ataca OUG-uri la Curtea Constituţională ascunzându-se în spatele unor argumente irelevante. De exemplu, ne prezintă pe larg fazele procesului legislativ – suntem informaţi – deşi în mod evident nu am solicitat acest lucru – că ordonanţele de urgenţă sunt analizate de către Parlament, care le poate respinge, aproba sau aproba cu modificări. Avocatul Poporului omite să precizeze că există variaţii foarte mari în ceea ce priveşte viteza intervenţiei Parlamentului – sunt cazuri în care ordonanţele şi ordonanţele de urgenţă au stat în procedură parlamentară mai mulţi ani”, a transmis Expert Forum, unul dintre ONG-urile care au sesizat Avocatul Poporului.

De asemenea, Renate Weber le comunică organizaţiilor că înainte de publicare legea de aprobare sau respingere poate fi atacată la CCR de către alţi subiecţi de sezină.

„Şi acest argument este irelevant atâta timp cât azi doar Avocatul Poporului e competent să atace la CCR OUG-ul. Ce vor face ceilalţi subiecţi de sezină atunci când vor avea ocazia să îşi exercite competenţele e o chestiune care excede solicitării noastre. Rămâne neclar care sunt elementele concrete pe care îşi bazează Avocatul Poporului convingerea că OUG 95/2021 îndeplineşte criteriile stabilite de CCR în privinţa urgenţei – ‘fenomenele economice negative ce constituie pericol public, prin amploarea şi consecinţele lor, pot justifica, în principiu, adoptarea unor măsuri prin ordonanţe de urgenţă‘. Simpla citare a fragmentului din jurisprudenţa CCR nu este suficientă atâta timp cât Avocatul Poporului nu arată de ce consideră că acest standard este îndeplinit în cazul de faţă. Ce a oprit Guvernul să demareze o dezbatere parlamentară pe baza unui proiect de lege în acest domeniu? De unde derivă urgenţa în aprobarea unui program de investiţii ale cărui surse de finanţare sunt încă sub semnul întrebării?”, a arătat Expert Forum.

Organizaţiile au constatat „cu dezamăgire” că Avocatul Poporului pasează responsabilitatea către alte instituţii şi, încă o dată, arată că de fapt controlul constituţionalităţii OUG-urilor este iluzoriu.

„Atunci când calculele politice o cer OUG-urile sunt atacate la CCR, când nu, nu. În aceste condiţii, să nu ne mirăm ipocrit că România rămâne o ţară guvernată prin ordonanţe de urgenţă”, a mai precizat Expert Forum.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta