Joe Biden, convorbire cu Boris Johnson: Liderul SUA vrea lansarea unei inițiative a statelor democratice care să rivalizeze cu “Drumul Mătăsii” inițiat de China

Joe Biden, convorbire cu Boris Johnson: Liderul SUA vrea lansarea unei inițiative a statelor democratice care să rivalizeze cu “Drumul Mătăsii” inițiat de China
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Joe Biden, convorbire cu Boris Johnson: Liderul SUA vrea lansarea unei inițiative a statelor democratice care să rivalizeze cu “Drumul Mătăsii” inițiat de China

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Statele Unite vor să rivalizeze cu China şi să lanseze o iniţiativă comparabilă marilor proiecte lansate de Beijing în cadrul “noilor drumuri ale mătăsii”, a anunțat preşedintele american Joe Biden, relatează AFP, potrivit Adevărul. Această iniţiativă a fost evocată vineri, într-o convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson, Biden […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Statele Unite vor să rivalizeze cu China şi să lanseze o iniţiativă comparabilă marilor proiecte lansate de Beijing în cadrul “noilor drumuri ale mătăsii”, a anunțat preşedintele american Joe Biden, relatează AFP, potrivit Adevărul.

Această iniţiativă a fost evocată vineri, într-o convorbire telefonică cu premierul britanic Boris Johnson, Biden sugerându-i lui Johnson să lanseze împreună o iniţiativă asemănătoare cu cea iniţiată de China, care priveşte “noile drumuri ale mătăsii”, însă aceasta să fie varianta statelor democratice, pentru a ajuta populaţia “care are nevoie de ajutor”.

“Am vorbit despre China şi despre competiţia în care s-a angajat prin noile drumuri ale mătăsii”, a declarat preşedintele SUA.

I-am sugerat să lansăm, în mare, o iniţiativă asemănătoare a statelor democratice, pentru a ajuta populaţia din lume care are nevoie de ajutor”, a mai spus şeful statului american.

Nici Casa Albă și nici Downing Street nu au menţionat această iniţiativă atunci când a fost prezentat sumarul conversaţiei celor doi lideri.

Casa Albă a precizat că Biden și Johnson au căzut de acord să lucreze îndeaproape împreună în privința priorităților de politică externă, inclusiv China, în timp ce Londra a anunţat că cei doi au evocat “o acţiune semnificativă” în vederea impunerii unor sancţiuni “celor care încalcă drepturile omului” musulmanilor uiguri în Xinjiang.

Sintagma drumurilor mătăsii reprezintă un vast proiect de infrastructură de transport lansat de China în anul 2013, ce își propune în principal să lege această țară de Europa, dar și de restul lumii.

Președintele Joe Biden a promis joia trecută, în cursul primei sale conferințe de presă, că ambiția Chinei de a deveni prima putere a lumii nu se va întâmpla cât el va fi în funcție și a prefațat că bătălia acestui secol va fi între democrație și autocrație și că Occidentul trebuie să demonstreze că democrația funcționează.

Ulterior, într-o primă întrevedere cu liderii statelor UE prin videoconferință, Biden a făcut un apel către șefii de stat sau de guvern din UE la cooperare strânsă pentru ca “democrațiile, și nu autocrațiile, să stabilească regulile”.

Într-un document de 24 de pagini intitulat Instrucţiuni Strategice Interimare privind Securitatea Naţională, publicat recent, președintele Joe Biden tratează China drept singura putere globală capabilă să afecteze sistemul global prin acțiunile sale.


Distribuie articolul