Joe Biden e noul președinte al SUA. Donald Trump iese din scenă cu un gest de golănaș: de 152 de ani nu s-a mai întâmplat așa ceva!

Joe Biden e noul președinte al SUA. Donald Trump iese din scenă cu un gest de golănaș: de 152 de ani nu s-a mai întâmplat așa ceva!
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Joe Biden e noul președinte al SUA. Donald Trump iese din scenă cu un gest de golănaș: de 152 de ani nu s-a mai întâmplat așa ceva!

( Grigore Cartianu  – Ziaristii.ro ) Miercuri, 20 ianuarie 2020, ora 12.00 – ora locală (19.00 la București). Joseph Biden (78 de ani) depune jurământul de președinte al SUA, iar Kamala Harris (56 de ani) pe cel de vicepreședinte. Festivitatea are loc la Capitoliul din Washington, locul asaltului violent din din urmă cu două săptămâni. […]

( Grigore Cartianu  – Ziaristii.ro )

Miercuri, 20 ianuarie 2020, ora 12.00 – ora locală (19.00 la București). Joseph Biden (78 de ani) depune jurământul de președinte al SUA, iar Kamala Harris (56 de ani) pe cel de vicepreședinte. Festivitatea are loc la Capitoliul din Washington, locul asaltului violent din din urmă cu două săptămâni.

La 14 zile de la rănirea gravă a democrației americane chiar în inima ei, aceeași democrație își arată forța prin instalarea fermă la Casa Albă a celui de-al 46-lea președinte al Statelor Unite: Joe Biden. Predecesorul său, Donald Trump (74 de ani), puternic asociat cu violențele din 6 ianuarie, a părăsit Casa Albă cu câteva ore mai devreme, cu avionul prezidențial – Air Force One – în direcția Florida.

Trump a ținut morțiș să plece din Washington ca președinte, iar pentru asta a sacrificat ritualul tradițional al predării de ștafetă. Gestul său de a-l evita pe Joe Biden, prin refuzul de a participa la ceremonia de instalare a acestuia, gest puternic criticat în SUA, a fost unul de golănaș de cartier. Ultima dată când s-a întâmplat așa ceva a fost în urmă cu 152 de ani! În 1869, democratul Andrew Johnson a refuzat să participe la instalarea succesorului său, republicanul Ulysses Grant.

În ultimul său discurs ca președinte al SUA, ținut la Baza Andrews, Trump a promis că se va întoarce „într-o formă sau alta”. A sunat a amenințare din partea unui personaj ranchiunos, care nu știe să piardă! Ranchiuna s-a văzut și în textul discursului: Trump nu l-a menționat nici măcar o dată pe Biden, lucru neobișnuit în asemenea circumstanțe. Grija lui, pe final de mandat, a fost să grațieze aproape 100 de persoane, multe din camarila sau chiar din familia sa.

„Jur solemn să îndeplinesc cu bună-credinţă funcţia de preşedinte al Statelor Unite şi să fac tot ce îmi stă în putinţă să păstrez, să protejez şi să apăr Constituţia Statelor Unite”, a spus solemn Joe Biden.

În discursul ce a urmat depunerii jurământului, Joe Biden a promis să fie „președintele tuturor americanilor”. Cuvintele-cheie folosite de noul președinte: „unitate”, „împreună”, „adevăr”.

Joe Biden a mers pe esplanadă alături de soția sa, Jill Biden (69 de ani). El a fost însoțit și de vicepreședinta Kamala Harris, care a venit împreună cu soțul ei.

Joe Biden și-a început discursul adresându-i mulțumiri unei asistente medicale din statul Michigan, Lori Marie Key, care a cântat Amazing Grace în fața Monumentului lui Lincoln.

Joe Biden a dedicat acest moment, în care a vorbit despre memorie și vindecare, celor peste 400.000 de victime pe care pandemia de Covid-19 le-a făcut în SUA.

„Dacă există îngeri în Rai, ei sunt asistente și infirmieri. Știm din experiența familiilor noastre ce-ați făcut pentru noi, curajul de care ați dat dovadă și durerea pe care ați absorbit-o de la ceilalți. Așa că vă mulțumim. Vă mulțumim”, a spus Joe Biden.


Distribuie articolul