Judecatorii din CSM, în război cu Stelian Ion. Ministrul Justiției este acuzat de „dublu discurs și dublă măsură”

Judecatorii din CSM, în război cu Stelian Ion. Ministrul Justiției este acuzat de „dublu discurs și dublă măsură”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Judecatorii din CSM, în război cu Stelian Ion. Ministrul Justiției este acuzat de „dublu discurs și dublă măsură”

( Ana Popescu  – G4Media.ro ) Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii l-a acuzat pe ministrul Justiției Stelian Ion, într-un comunicat de presă remis joi, că a făcut declarații prin care a indus opiniei publice ideea că judecătorii au beneficii nejustificate sau vor să își creeze „superimunităţi”. „Ministrul justiţiei sfidează cadrul constituţional prin […]

( Ana Popescu  – G4Media.ro )

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii l-a acuzat pe ministrul Justiției Stelian Ion, într-un comunicat de presă remis joi, că a făcut declarații prin care a indus opiniei publice ideea că judecătorii au beneficii nejustificate sau vor să își creeze „superimunităţi”.

„Ministrul justiţiei sfidează cadrul constituţional prin angrenarea reprezentanţilor altor state într-un proces eminamente intern, prezentând distorsionat realităţi din domeniul justiţiei în unicul scop de a obţine susţinere politică pentru proiectele de modificare a legilor justiţiei”, notează judecătorii, cu referire la întâlnirea avută de Stelian Ion cu reprezentanții Ambasadei SUA la București.

Secția pentru Judecători îl mai acuză pe ministrul Justiției de dublu discurs și dublă măsură.

Șase judecători din nouă au fost de acord cu ”semnalul de alarmă” tras în legătură cu declarațiile făcute de Stelian Ion, majoritari fiind cei din tabăra Liei Savonea, în vreme ce patru din nouă au fost de acord ca în comunicat să fie taxată întâlnirea dintre Stelian Ion și oficialii străini, au precizat surse judiciare pentru G4Media.ro.

Comunicatul integral al Secției pentru Judecători a CSM:

„Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii atrage atenţia asupra riscurilor pe care comportamentul public al ministrului justiţiei, domnul Stelian Ion, îl generează asupra bunei funcţionări a activităţii din justiţie şi statutului judecătorilor.

Declaraţiile publice repetate prin care a indus opiniei publice ideea că judecătorii fie au anumite beneficii nejustificate, fie vor să-şi creeze „superimunităţi”, sau că doar o parte dintre aceştia ar fi oneşti în funcţie de propria-i apreciere pe care o raportează la opiniile exprimate pe marginea modificărilor aduse legilor justiţiei, coroborate cu dezinteresul manifest faţă de adevăratele probleme din justiţie au generat în rândul judecătorilor un sentiment de nesiguranţă cu privire la statutul lor.

Ministrul justiţiei sfidează cadrul constituţional prin angrenarea reprezentanţilor altor state într-un proces eminamente intern, prezentând distorsionat realităţi din domeniul justiţiei în unicul scop de a obţine susţinere politică pentru proiectele de modificare a legilor justiţiei. Maniera netrasparentă a discuţiilor purtate, furnizarea trunchiată a informaţiilor sunt singurele explicaţii pentru concluziile prezentate de aceştia.

Demersurile ministrului justiţiei nu sunt întâmplătoare şi au drept scop influenţarea şi obţinerea incorectă a susţinerii opiniei publice, a factorilor decizionali interni, dar şi a partenerilor străini în contextul escamotării realităţii. Edificatoare în acest sens este trecerea sub tăcere de către ministru a rezultatului consultării judecătorilor întrucât acesta se prefigurează a-i fi defavorabil. Spre exemplu, majoritatea judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi a altor instanţe judecătoreşti se opun propunerilor de modificare a legilor justiţiei cu privire la care ministrul justiţiei a generat consultarea.

Secţia pentru judecători atrage atenţia asupra pericolului dublului discurs şi a dublei măsuri pe care ministrul le practică, acesta valorificând avizele Consiliului Superior al Magistraturii şi opiniile judecătorilor în funcţie de interesul de moment.

Modificarea continuă şi de substanţă a legilor justiţiei, în contexte politice diferite, afectează stabilitatea statutului judecătorilor şi buna funcţionare a instanţelor judecătoreşti”.


Distribuie articolul