Județul Vaslui, în zodia revoltelor! “Mutu’ cel mic”, în fruntea coloanei de protestari!

Județul Vaslui, în zodia revoltelor! “Mutu’ cel mic”, în fruntea coloanei de protestari!
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Județul Vaslui, în zodia revoltelor! “Mutu’ cel mic”, în fruntea coloanei de protestari!

( Alina DARIE – Vremea Noua ) Tinerii au trezit Vasluiul la viață. În jur de 300 de adolescenți s-au mobilizat și au ieșit marți seara în Piața Civică din Vaslui pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse de autorități. Cu “mutu’ cel mic” pe post de lider, aceștia au mărșăluit pe străzile Ștefan cel Mare, […]

( Alina DARIE – Vremea Noua )

Tinerii au trezit Vasluiul la viață. În jur de 300 de adolescenți s-au mobilizat și au ieșit marți seara în Piața Civică din Vaslui pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse de autorități. Cu “mutu’ cel mic” pe post de lider, aceștia au mărșăluit pe străzile Ștefan cel Mare, Mihail Kogălniceanu și Traian, cerând demisia guvernanților pentru modul în care gestionează pandemia. Dacă la prima vedere, protestul a părut unul inopinat, o parte dintre organizatori ne-au declarat că mobilizarea a avut loc cu o seară înainte pe rețelele de socializare. Au răspuns apelului zeci de vasluieni de pe străzile Vasile Alecsandri, Racova, Călugăreni, în special cei “abonați” la ajutoarele oferite, în zile de sărbătoare, de un anumit partid politic. Numărul lor a devenit treptat din ce în ce mai mic, pe măsură ce în centru și-au făcut apariția și vasluieni cu adevărat sătui de restricțiile impuse de Guvernul Cîțu. Unul dintre aceștia s-a declarat dezamăgit că studenții au rămas fără gratuitate la tren, altul ne-a spus nu i se pare firesc ca fiul său să stea cu mască în timpul orelor de curs, în timp ce clienții barurilor pot sta în interior fără a fi obligați să poarte măști de protecție. Dacă la Vaslui polițiștii au scos în stradă o autospecială cu cameră cu infraroșu pentru a-i identifica mai ușor pe protestatari, la Huși și la Bârlad oamenii legii se vor folosi, potrivit unor surse, și de live-urile făcute de participanți pe rețelele de socializare.Polițiștii susțin că se vor împărți amenzi unora dintre protestatari. În toate cele trei orașe, aceștia au scandat mesaje împotriva restricțiilor, a Guvernului și au strigat “libertate”, principala persoană vizată fiind Raed Arafat. Din fericire, în afară de fumigena dată la Vaslui, în zona Cinematografului Independența, nu s-au înregistrat incidente. Forțele de ordine au vegheat la desfășurarea manifestărilor până când protestatarii au plecat spre casele lor.

Aproximativ 300 de tineri din Vaslui au protestat, marți seara, în Piața Civică împotriva restricțiilor impuse de autorități. Aceștia au mărșăluit pe străzi scandând “libertate”, “ieșiți din casă, dacă vă pasă”, “demisia!”, “rușine” și “jos măștile”.Protestul a fost anticipat de forțele de ordine, care cu jumătate de oră înainte de a începe erau deja adunate în număr foarte mare în spatele Prefecturii. Asta probabil și datorită mobilizării tinerilor pe rețelele de socializare, unde au fost create mai multe evenimente ce anunțau revolta. Strigătul a fost dat și pe whatsapp, în special de elevii de liceu. Pe Facebook, evenimentul a avut motto-ul “Vasluiul se ridică!”: “A venit momentul să ne alăturăm și noi protestelor.Mai bine mai târziu decât niciodată”, se arată în descrierea evenimentului. Nemulțumirile protestatarilor au vizat măsurilor privind purtatul măștii, reducerea orelor în care se poate circula pe străzi și închiderea restaurantelor. După ce au dat turul orașului, pe străzile Ștefan cel Mare, Traian și Călugăreni, vasluienii s-au oprit pe scările Judecătoriei, unde și-au dat întâlnire și astăzi, de la aceeași oră: 18:00.

Revolte au loc și în orașul dintre vii, hușenii adunându-se în număr mare în Piața Tricolorului, după o mobilizare pe rețelele de socializare, în care tinerii se îndemnau unii pe alții la solidaritate cu protestatarii din alte zone ale țării, unde protestele erau de o mai mare amploare. Surprinzător sau nu, în centrul urbei a venit un număr mare de participanți, inclusiv din comune din zona arondată municipiului Huși. Cei mai mulți dintre ei erau tineri, care au transmis și live, pe Facebook, toată acțiunea. “Vă rugăm frumos să veniți alături de noi, la protest. Nu stați în case. E momentul să ne schimbăm soarta. Nu mai vrem să stăm în casă. Ieșiți în stradă toți hușenii”, îndemnau protestatarii, prin intermediul transmisiilor lor live. Prin fața Primăriei, pe strada celor două licee, pe la Episcopie și prin zona pieței, protestatarii au mărșăluit și au scandat împotriva restricțiilor nou impuse și a Guvernului.

La protestul de la Bârlad s-au strâns la orele 19.00, în fața Primăriei, circa 30 de persoane, iar după marșul făcut prin oraș, li s-au alăturat și alte persoane, în total, în jur de 120. Protestatarii au fost în permanență însoțiți de forțele de ordine, Poliție și Jandarmerie. Cei mai mulți dintre cei prezenți la protest au fost tineri, care nu au purtat masca de protecție și nici nu au păstrat distanța fizică. Ba, la un moment dat, au dat foc la măștile pe care le aveau la ei, ori sub bărbie, ori în buzunare. Una dintre protestatare a spus în spiciul ei că vor fi din ce în ce mai mulți tineri în stradă, deoarece ei vor ca școlile să fie redeschise și vor să trăiască normal, să comunice, să se poată întâlni cu prietenii. “Am vrea să se oprească toată mascarada asta cu COVID-ul, ne-am săturat de minciuna asta de un an de zile”, a mai spus tânăra bârlădeancă. Spre sfârșitul protestului spontan, persoane din rândul celor care au participat la manifestare au aprins mai multe petarde, zgomotul asurzitor făcându-i pe cei care au condus marșul să facă apel atât către manifestanți, cât și către forțele de ordine, pentru menținerea calmului și evitarea incidentelor.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta