Județul Vaslui, pe ultimul loc în regiune la numărul firmelor înființate în 2020: “Consiliul Județean și primăriile nu încurajează antreprenorii”

Județul Vaslui, pe ultimul loc în regiune la numărul firmelor înființate în 2020: “Consiliul Județean și primăriile nu încurajează antreprenorii”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Județul Vaslui, pe ultimul loc în regiune la numărul firmelor înființate în 2020: “Consiliul Județean și primăriile nu încurajează antreprenorii”

( Flavius GHIORGHIEȘ – Vremea Noua Vaslui ) ULTIMII… Antreprenorii din regiunea Moldovei au înființat, în anul 2020, peste 13.500 de firme, din care aproape o treime au fost deschise doar în județul Iași. Județul Vaslui se află la coada clasamentului, cu un număr de 1060 de firme deschise anul trecut, iar deputatul Mihai Botez, […]

( Flavius GHIORGHIEȘ – Vremea Noua Vaslui )

ULTIMII… Antreprenorii din regiunea Moldovei au înființat, în anul 2020, peste 13.500 de firme, din care aproape o treime au fost deschise doar în județul Iași. Județul Vaslui se află la coada clasamentului, cu un număr de 1060 de firme deschise anul trecut, iar deputatul Mihai Botez, de la alianța USR-PLUS, a identificat una dintre cauze: incapacitatea Consiliului Județean Vaslui și a primăriilor în a încuraja pe cei care vor să-și înființeze propria afacere.

Ultimele date ale Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) evidențiază faptul că în anul 2020, în județul Vaslui, au fost înființate 1060 de firme, cele mai multe în lunile ianuarie (168), februarie (101), iunie (106) și octombrie (106). Luna cea mai săracă din acest punct de vedere a fost aprilie, cu doar 37 de înregistrări făcute, asta probabil și din cauza stării de urgență. Cu aceste date, județul Vaslui ocupă ultimul loc în regiunea Moldovei. Vecin de clasament ne este județul Botoșani, cu 1133 de firme înființate, urmat de județele Neamț (1859 firme), Suceava (2328) și Bacău (2486). Lider detașat este județul Iași, unde în anul 2020 au fost deschise 4713 firme.

Antreprenorii vasluieni nu sunt încurajați

Poziția de la coada clasamentului a atras atenția și deputatului Mihai Botez, de la Alianța USR-PLUS, care spune că altfel poate ar fi stat lucrurile dacă antreprenorii ar fi fost încurajați mai mult de autoritățile locale și județene “Acest număr pune județul Vaslui pe ultimul loc la nivelul regiunii nord-est. Evident că scăderea numărului de firme înființate se datorează, în principal, pandemiei. Însă vedem că, în comparație cu celelalte județe, numărul de firme este oricum mai mic (județe în care, fără doar și poate, a scăzut de asemenea numărul de firme înființate față de anul 2019). De ce, totuși, în județul Vaslui, avem cel mai mic număr de firme înființate din toată zona Moldovei? Pentru că în majoritatea cazurilor, Consiliul Județean Vaslui și Primăriile nu încurajează antreprenorii. Au trecut mai bine de 4 luni de la alegerile locale, însă nu am văzut ca majoritatea din Consiliul Județean Vaslui să ia vreo măsură benefică antreprenorilor. Mă întreb dacă acum, cu datele care arată o scădere a activității economice, vor lua vreo măsură. Guvernul actual va lua măsuri pentru încurajarea antreprenorilor, iar bugetul va fi construit pentru ca economia să își poată reveni după criza economică provocată de pandemie, însă este nevoie acum, mai mult ca niciodată, ca instituțiile locale să intervină și să sprijine antreprenorii și să completeze munca autorităților centrale”, a declarat deputatul de Vaslui.


Distribuie articolul