( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )
Liderii partidelor naționaliste europene au promis sâmbătă că își vor alinia voturile privind suveranitatea și imigrația în Parlamentul European, dar nu au reușit să creeze o alianță formală în cadrul unei conferințe la Varșovia, relatează AFP, preluat de Agerpres.
Într-o declarație comună, aceștia au respins noțiunea de „o Europă guvernată de o elită autoproclamată” și au afirmat că „doar instituțiile suverane ale statelor au o legitimitate democratică deplină”.
„Participanții au discutat, de asemenea, despre o cooperare mai strânsă a partidelor lor respective în Parlamentul European”, se arată în declarație.
Aceasta ar include „organizarea de reuniuni comune și alinierea voturilor pe probleme comune, cum ar fi protecția suveranității statelor membre și poziția față de imigrația ilegală”.
Reuniunea a avut ca scop să aducă schimbări în Uniunea Europeană, pe care partidele naționaliste și populiste o acuză că subminează statele naționale suverane.
„Vrem să schimbăm politica de la Bruxelles”, a scris premierul ungar Viktor Orban pe Facebook înainte de reuniunea de sâmbătă.
Le Pen, candidată la alegerile prezidențiale din Franța din aprilie, a declarat că întâlnirea de la Varșovia a fost “un pas important” și că participanții “s-au angajat să organizeze întâlniri regulate pentru a asigura un vot comun între cele două grupuri”.
„Este un avans care îmi convine foarte mult și care îmi permite să fiu optimistă pentru viitor”.
Le Pen a declarat că speră ca în cele din urmă să se poată forma un singur grup în Parlamentul European, care să fie a doua forță după Partidul Popular European de centru-dreapta.
Ea a spus că o astfel de alianță este „cu atât mai necesară acum, când ne confruntăm cu o coaliție germană care a făcut din federalism o prioritate și care va crește cu siguranță și presiunea migrației”.
Liderii partidelor au convenit să se întâlnească cel puțin o dată la două luni la sediul Parlamentului European, în timp ce o altă întâlnire este planificată în Spania peste două luni “pentru a continua să avansăm în ceea ce privește consolidarea și crearea acestei mari forțe europene”, a declarat Le Pen.
Un absent notabil a fost Matteo Salvini, liderul Ligii din Italia, care a emis o declarație în care a spus că „trebuie să fie momentul potrivit” pentru noul grup.
Liderii au condamnat încercările „periculoase” de a „crea un superstat european și noi structuri sociale” prin „impunerea unui monopol ideologic” și „inginerie socială invazivă”. Acest lucru trebuie să „provoace o rezistență legitimă”, au declarat ei.
Documentul a solicitat limitări mai clare ale competențelor instituțiilor UE și, în special, oprirea eforturilor acestora de a „prevala asupra instituțiilor constituționale naționale” prin „impunerea brutală a voinței entităților mai puternice din punct de vedere politic asupra celor mai slabe”.
Liga și Adunarea Națională a lui Le Pen fac parte din Grupul Identitate și Democrație al Parlamentului European, în timp ce PiS, Vox și partidul Frații Italiei sunt în Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni.
Partidul lui Orban, Fidesz, a părăsit în martie Partidul Popular European de centru-dreapta, cel mai mare grup din Parlamentul European, și își caută o familie nouă.