Liderii politici din Parlamentul European solicită ca Plenul Conferinței privind Viitorul Europei să includă parlamentele naționale și să aibă un rol decisiv în privința rezultatului dezbaterilor

Liderii politici din Parlamentul European solicită ca Plenul Conferinței privind Viitorul Europei să includă parlamentele naționale și să aibă un rol decisiv în privința rezultatului dezbaterilor
Meeting of the EP Conference of President
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Liderii politici din Parlamentul European solicită ca Plenul Conferinței privind Viitorul Europei să includă parlamentele naționale și să aibă un rol decisiv în privința rezultatului dezbaterilor

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro ) Liderii politici din Parlamentul European solicită ca Plenul Conferinței privind Viitorul Europei să includă parlamentele naționale și să aibă un rol decisiv în privința rezultatului dezbaterilor cetățenești, potrivit unui comunicat. Liderii grupurilor politice ale Parlamentului, reuniți în cadrul Conferinței Președinților, au făcut joi bilanțul lucrărilor pregătitoare în curs pentru […]

( Alexandra Loy – Caleaeuropeana.ro )

Liderii politici din Parlamentul European solicită ca Plenul Conferinței privind Viitorul Europei să includă parlamentele naționale și să aibă un rol decisiv în privința rezultatului dezbaterilor cetățenești, potrivit unui comunicat.

Liderii grupurilor politice ale Parlamentului, reuniți în cadrul Conferinței Președinților, au făcut joi bilanțul lucrărilor pregătitoare în curs pentru Conferința privind viitorul Europei împreună cu copreședintele Comitetului executiv al Conferinței din partea PE, Guy Verhofstadt, și au emis următoarea declarație:

„Salutăm călduros angajamentul Consiliului și al Comisiei de a organiza, împreună cu Parlamentul European, Conferința privind viitorul Europei, ca un spațiu important de dezbatere pentru ca cetățenii să discute despre provocările și prioritățile Europei. Aceasta este o oportunitate pentru o dezbatere amplă cu privire la viitorul nostru și trebuie să se desfășoare în cadrul unui proces serios. Noi, Conferința Președinților grupurilor politice, dorim să consolidăm implicarea parlamentelor naționale ca un al patrulea pilon important. Prin urmare, solicităm ca Plenul Conferinței să fie compus în mod adecvat, asigurând reprezentarea tuturor părților interesate principale atunci când vine vorba de viitorul Europei, dar și ca aceasta să aibă un cuvânt decisiv în ceea ce privește rezultatul. Acest proces ar conferi Conferinței cea mai mare legitimitate și eficacitate. Solicităm ca Plenul Conferinței să fie în măsură să delibereze și să facă propuneri, pe baza recomandărilor formulate de grupurile de cetățeni.”

De asemenea, liderii grupurilor politice din PE au făcut apel la toți membrii Comitetului executiv să își asume responsabilitățile prin definirea rolului și a componenței Plenului Conferinței.

„Având în vedere întârzierea începerii Conferinței din cauza pandemiei, solicităm, de asemenea, ca orice concluzii prezentate în primăvara anului 2022 să fie preliminare și să se permită continuarea Conferinței, dacă acest lucru este adecvat și consensual”, au mai cerut aceștia. 

Conferința își propune să le acorde cetățenilor un rol mai important în conturarea politicilor și a obiectivelor ambițioase ale UE, îmbunătățind astfel reziliența Uniunii la crize, indiferent de natura economică sau sanitară a acestora. Conferința va crea un nou forum public pentru o dezbatere deschisă, incluzivă, transparentă și structurată cu cetățenii europeni pe temele care contează pentru ei și care le afectează viața de zi cu zi.

Declarația comună, semnată de președinții Parlamentului, Comisiei și Consiliului, pe 10 martie, cuprinde o listă neexhaustivă de teme posibile pentru conferință. Sunt menționate aspecte precum sănătatea, schimbările climatice, echitatea socială, transformarea digitală, rolul UE în lume și modalitățile de consolidare a proceselor democratice care guvernează UE. Aceste teme corespund priorităților generale ale UE și aspectelor semnalate de cetățeni în sondajele de opinie. În cele din urmă, cetățenii participanți vor decide ce subiecte vor fi discutate în cadrul conferinței.

Conferința se desfășoară sub autoritatea celor trei instituții care conduc acest demers, reprezentate de președinții lor, care își asumă președinția comună a conferinței în cadrul unui Comitet executiv. Cele trei instituții sunt reprezentate în mod egal, iar parlamentele naționale au statut de observator. Reprezentanți ai Comitetului Regiunilor, ai Comitetului Economic și Social European și ai partenerilor sociali sunt, de asemenea, invitați în calitate de observatori.

Comitetul executiv va supraveghea lucrările conferinței și va pregăti reuniunile plenare ale acesteia, inclusiv contribuțiile cetățenilor și acțiunile ulterioare.

Amintim că în cadrul celei de-a treia reuniuni de joi (22 aprilie), Comitetul executiv a aprobat proiectul de program al evenimentului, care va avea loc de Ziua Europei. Acesta va fi transmis în direct și va include participarea cetățenilor de la distanță și intervenții ale președinților celor trei instituții ale UE.

Reprezentanții Parlamentului European, ai Consiliului și ai Comisiei au aprobat, de asemenea, regulamentul de procedură al Conferinței în ceea ce privește grupurile de cetățeni europeni, precum și în ceea ce privește principiile și domeniul de aplicare al acesteia.

Fiecare panel va fi format din 200 de cetățeni și va asigura includerea a cel puțin o femeie și un bărbat din fiecare stat membru. Cetățenii vor fi aleși în mod aleatoriu pentru a constitui paneluri care să fie reprezentative pentru diversitatea UE, în ceea ce privește originea geografică, sexul, vârsta, mediul socioeconomic și nivelul de educație. Tinerii cu vârste cuprinse între 16 și 25 de ani vor reprezenta o treime din fiecare panel.

Aceștia au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la regulamentul conferinței plenare, urmând să ajungă la un acord la următoarea reuniune.

Plenara ar trebui să reflecte diversitatea de opinii din Europa și să preia ideile și sugestiile cetățenilor, de care depinde succesul conferinței.

Următoarea reuniune a Comitetului executiv este programată să se desfășoare pe 9 mai la Strasbourg.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta