Lovitură pentru Angela Merkel: Curtea Constituțională a Germaniei suspendă ratificarea planului de 750 de miliarde de euro pentru relansarea UE

Lovitură pentru Angela Merkel: Curtea Constituțională a Germaniei suspendă ratificarea planului de 750 de miliarde de euro pentru relansarea UE
Official visit of Angela MERKEL, German Chancellor for the Presentation of the programme of activities of the German Presidency - Arrival
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Lovitură pentru Angela Merkel: Curtea Constituțională a Germaniei suspendă ratificarea planului de 750 de miliarde de euro pentru relansarea UE

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro ) Curtea Constituţională a Germaniei, cu sediul la Karlsruhe, a suspendat vineri procesul de ratificare a planului Uniunii Europene de relansare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, din cauza unui recurs înaintat împotriva acestui mecanism ce are la bază constituirea unei datorii europene comune, transmite AFP. Curtea […]

( Robert Lupitu – Caleaeuropeana.ro )

Curtea Constituţională a Germaniei, cu sediul la Karlsruhe, a suspendat vineri procesul de ratificare a planului Uniunii Europene de relansare post-pandemie în valoare de 750 de miliarde de euro, din cauza unui recurs înaintat împotriva acestui mecanism ce are la bază constituirea unei datorii europene comune, transmite AFP.

Curtea Constituţională nu a dat un orizont de timp în care s-ar putea pronunţa în acest caz, iar suspendarea ratificării legii privind planul european de relansare este o lovitură dură pentru cancelarul Angela Merkel. Împreună cu preşedintele francez Emmanuel Macron, ea a susţinut puternic această iniţiativă, convenită la nivelul UE după negocieri dificile la Consiliul European din 17-21 iulie 2020, primul summit european din timpul președinției germane la Consiliul UE, planul fiind negociat și parafat apoi de președinția germană cu Parlamentul European și cu tratative dure cu țări precum Ungaria și Polonia, care se opuneau condiționalității privind statul de drept.

Instanţa supremă a Germaniei ”a decis că textul de lege” asupra acestui plan, care tocmai a fost aprobat mai devreme vineri de parlamentarii germani, ”nu trebuie să fie parafat de şeful statului”, în aşteptarea unei decizii privind acest recurs, informează Agerpres.

Decizia Curții Constituționale din Germania vine la o zi după ce Parlamentul European a aprobat trei legi privind punerea în aplicare a sistemului de resurse proprii ale UE care permit Uniunii să împrumute 750 de miliarde de euro pentru planul de redresare „Next Generation EU”.

De altfel, pentru a finanța acest plan de redresare, statele membre au convenit să crească temporar plafonul de resurse proprii de la 1,20% la 1,40% din Venitul Naţional Brut (VNB) al Uniunii Europene, prevedere care este în curs de ratificare în mai multe state membre, printre care și România.

De asemenea, Curtea de Conturi a Germaniei a criticat în urmă cu două săptămâni planul de relansare post-COVID al UE, ale cărui efecte financiare ar urma, potrivit acestei instituţii, să aibă repercusiuni şi asupra viitoarei generaţii.

Într-un raport privind acest plan de relansare – finanţat prin împrumuturi contractate de Comisia Europeană pe pieţele financiare şi din care mai departe statele membre vor accesa granturi şi împrumuturi în baza planurilor naţionale aprobate de Comisie, – Curtea de Conturi a Germaniei a obiectat, printre altele, faţă de caracterul comun al datoriei, neaplicarea regulilor bugetare ale UE pentru această datorie şi inexistenţa unui plan de rambursare constrângător pentru statele membre. În acelaşi document se estimează că Germania va vărsa 65 de miliarde de euro în plus faţă de suma de care va beneficia.

Constituţia Germaniei stabileşte limite foarte stricte cu privire la tot ce s-ar putea considera a fi o punere la comun a datoriilor publice în Europa. Or, tocmai această mutualizare a datoriilor este elementul criticat de iniţiatorii recursului către Curtea Constituţională germană. Ei văd în conceptul planului european de relansare un ”transfer financiar” inacceptabil dinspre ţările cu o disciplină bugetară riguroasă către cele mai laxiste la acest capitol.

Nu este prima dată când Curtea Constituţională germană este sesizată în astfel de chestiuni, dar până în prezent judecătorii acestei instanţe au validat în final legile contestate, deşi au făcut-o cu tot mai multe rezerve, semn că în opinia lor s-a mers până la limita a ceea ce era posibil din punct de vedere juridic în Germania.


Distribuie articolul


Spune-ne părerea ta