Ludovic Orban: Dacă Parlamentul nu vrea să stabilească data alegerilor generale, nu ai ce să le faci

Ludovic Orban: Dacă Parlamentul nu vrea să stabilească data alegerilor generale, nu ai ce să le faci
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Ludovic Orban: Dacă Parlamentul nu vrea să stabilească data alegerilor generale, nu ai ce să le faci

Premierul Ludovic Orban a comentat decizia CCR prin care Legislativul stabilește data alegerilor generale și a spus că dacă parlamentarii nu vor să stabilească data sau nu se prezintă la vot pentru a face cvorum, atunci aceștia nu pot fi trași la răspundere. “Decizia Curții mi se pare la fel de stranie ca multe alte […]

Premierul Ludovic Orban a comentat decizia CCR prin care Legislativul stabilește data alegerilor generale și a spus că dacă parlamentarii nu vor să stabilească data sau nu se prezintă la vot pentru a face cvorum, atunci aceștia nu pot fi trași la răspundere.

“Decizia Curții mi se pare la fel de stranie ca multe alte decizii. Gândiți-vă că parlamentarii nu răspund pentru voturile politice din mandat. Dacă Parlamentul nu poate să stabilească data alegerilor că nu vin parlamentarii la cvorum și nu se poate adopta legea, ei nu răspund. Rămân în funcții. Ce faci?

Dacă Parlamentul nu vrea să stabilească data alegerilor, nu ai ce să le faci parlamentarilor. Cine stabilește data alegerilor? Mi se pare ceva foarte straniu, foarte ciudat”, a declarat Ludovic Orban, marți seară, la B1 TV.

Acesta a explicat de ce Guvernul a ales data de 6 decembrie pentru alegerile parlamentare.

“Noi am stabilit data alegerilor în baza prevederilor constituționale și în baza prevederilor legii aflate în vigoare. Eram obligați să facem lucrul acesta, pentru că acestea sunt prevederile legii.

De ce data de 6 decembrie? Pentru că trebuie să ții cont de două elemente constituționale. Durata mandatului de parlamentar, care e patru ani și durata mandatului expiră pe 20 decembrie.

În plus, ai termenul constituțional de maximum 20 de zile de la data alegerilor în care Președintele convoacă Parlamentul nou ales pentru prima ședință de validare a mandatelor și de depunere a jurământului. Mandatele expiră pe 20, noi am stabilit data de 6 decembrie”, a afirmat Orban. ( sursa DIGI24 Stiri)


Distribuie articolul