Maia lupta cu toate fortele. Apeleaza si la serviciile secrete ale Romaniei pentru a recupera banii furati de oligarhii moldoveni: „Plahotniuc se ascunde in Turcia”

Maia lupta cu toate fortele. Apeleaza si la serviciile secrete ale Romaniei pentru a recupera banii furati de oligarhii moldoveni: „Plahotniuc se ascunde in Turcia”
  • Acasă
  • /
  • Politică
  • /
  • Maia lupta cu toate fortele. Apeleaza si la serviciile secrete ale Romaniei pentru a recupera banii furati de oligarhii moldoveni: „Plahotniuc se ascunde in Turcia”

( Ioana Hurdea – politica – AK-24 ) Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat intr-un interviu pentru Europa Fm ca va apela la sprijinul Romaniei pentru a identifica unde au ajuns banii  furati din bancile sale in urma cu sapte ani. Este vorba despre celebrul „miliard de dolari” furat de oligarhii moldoveni, acum fugari. […]

( Ioana Hurdea – politica – AK-24 )

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat intr-un interviu pentru Europa Fm ca va apela la sprijinul Romaniei pentru a identifica unde au ajuns banii  furati din bancile sale in urma cu sapte ani. Este vorba despre celebrul „miliard de dolari” furat de oligarhii moldoveni, acum fugari.

„Este rusinos ca dupa 7 ani de la furtul miliardului, niciun om sa nu fie sanctionat. Procurorii au inceput sa lucreze, dupa multi ani in care au fost impiedicati sa investigheze lucrurile, dar si aceasta frauda si altele de proportii sunt prea dificile pentru noi, pentru sistemul nostru, si aici e nevoie de sprijinul mai multor tari, de sprijinul unor organizatii internationale pentru ca banii care au fost scosi din Republica Moldova sa fie identificati si adusi acasa impreuna cu autorii acestor fraude, care au parasit Republica Moldova si au facut cerere de azil in diferite tari ale lumii”, a declarat Maia Sandu la Europa FM.

Ea a mentionat ca Vlad Plahotniuc este in Turcia, iar procesul de extradare este complicat, dar institutiile Republicii Moldova au inceput sa faca demersuri credibile pentru ca autorii fraudelor sa fie adusi in fata justitiei.

Maia Sandu a anuntat ca Republica Moldova a cerut si ajutorul Romaniei.

„Stiu ca exista cereri din partea institutiilor noastre de Drept catre autoritatile dumneavoastra pentru a constitui comisii comune asa incat sa avem sanse mai mari in demersurile noastre catre alte tari, pentru a obtine informatii despre averi ilegale, despre bani, despre conturile in care se tin banii care au fost furati; si din sistemul bancar, dar nu doar. Si da, credem ca daca aceste demersuri vor fi sustinute si de institutiile din Romania, atunci lucrurile se vor intampla mai repede”, a mentionat Maia Sandu.

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a anuntat pe 19 noiemmbrie, intr-o conferinta de presa, ca face personal demersuri, pe langa sefii de state, pentru ca „escrocii” fugari Vladimir Plahotniuc, Ilan Sor si Veaceslav Platon sa fie extradati in Moldova si averile lor din statele respective sa fie confiscate.

Intrebata de o jurnalista daca pe agenda ei de presedinte se afla in continuare extradarea oligarhilor Vladimir Plahotniuc, Ilan Sor si Veaceslav Platon, Maia Sandu a anuntat ca aceasta tema este o prioritate pe care o discuta inclusiv cu sefii de state cu care se intalneste.

„Este! Cu toti presedintii cu care ma intalnesc vorbesc despre escrocii cei mai mari ai Republicii Moldova si despre faptul ca ei au proprietati in tarile unde merg eu la intalniri sau au conturi sau unii se ascund. Asta este un subiect obligatoriu pe agenda. Primesc raspunsuri ca vor incerca sa ne ajute. Pe de alta parte este nevoie de contributia procuraturii. Lucrurile in tarile cu justitie independenta se intampla legal, atunci cand procuratura dintr-o tara face solicitare de extradare, respectand toate rigorile.

Dialogul la nivel politic este important, dar nu este suficient. Din pacate, din ce am auzit eu, cererile de extradare despre care ni s-au spus pana acum nu au fost tocmai cereri de extradare. Procuratura a reluat de la zero aceste proceduri si speram sa vedem o finalitate. Asta va fi un semn important pentru cetatenii nostri ca se face justitie, ca cei care au furat bani foarte mari ajung sa fie pedepsiti pentru asta.

Este un subiect foarte important pe care il abordez la toate intalnirile, inclusiv in discursul de la ONU am vorbit despre fluxurile financiare ilicite, despre faptul ca bani furati din tari sarace, cu institutii slabe ajung uneori in tari dezvoltate. Este nevoie de un efort global sa aducem acesti bani acasa, sa nu se mai permita ca banii furati din tari sarace sa ajunga in conturile bancilor sau in proprietati in alte tari. Se lucreaza, este inclusiv un consilier extern pentru recuperarea banilor, se lucreaza pe fiecare tara in parte care sunt procedurile ca sa abordam autoritatile acolo pentru recuperarea proprietatilor escrocilor din Republica Moldova”, a declarat Maia Sandu.

Ea a explicat de ce extradarea oligarhilor fugari nu s-a intamplat pana acum.

„Am primit informatii din partea organelor de extradare din alte tari ca cererile de extradare nu au fost facute corect. Cam neserioase acele solicitari, acum trebuie sa fie refacute. Aceasta tergiversare a fost din cauza Procuraturii din Republica Moldova”, a indicat Maia Sandu. Procurorul general a fost recent demis si apoi a ajuns in arest. De asemenea, a fost demis si seful Centrului National Anticoruptie.


Distribuie articolul